"Μικρά κ' Περίεργα"

Εκροές εντός εκτός και επί του ευρώ…

Μας τα έχουν ζαλίσει με την κατατρομοκράτηση για τις εκροές καταθέσεων που γίνονται καθημερινά από την χώρα μας οι εκ του εξωτερικού αλλά και οι εκ του εσωτερικού…. Κάθε Δευτέρα λέει πτωχεύομε…

Αυτή τη φορά μάλιστα αξιωματούχοι της ΕΚΤ έφθασαν στο σημείο να πουν στο Eurogroup ότι δεν είναι σίγουροι για το αν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters, γεγονός που ωστόσο διαψεύδουν άλλες πηγές.

Ωστόσο κανείς  δεν λέει όμως ότι ακριβώς το ίδιο σκηνικό καταγράφεται  και στην Ευρώπη όπου περίπου 897 δισ. δολάρια, δηλαδή πάνω από την αξία και των τριών δεικτών Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας μαζί, έχει κοστίσει μέχρι στιγμής η άρνηση των δανειστών να συναινέσουν σε ηπιότερη εφαρμογή των δανειακών όρων στην Ελλάδα,  όπως  αναφέρει άλλωστε και σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τους ειδικούς η ζημία θα ξεπεράσει τα 3 τρισ. δολ. αν υπάρξει ρήξη Ελλάδας-δανειστών.

Είναι φανερό λοιπόν ότι μπορεί η  Ελλάδα να είναι το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ φαίνεται όμως ότι αυτό το ποσοστό βρίσκεται στα θεμέλια αυτού του οικοδομήματος…

Για αυτό και εξαιτίας της εμμονής των δανειστών αντί για ρεκόρ στις μετοχές της Ευρώπης που είχαν προδιαγράψει για φέτος οι αγορές, εξαιτίας της Ελλάδας οι δείκτες  έχουν οδηγηθεί σε μία άνευ προηγουμένου απώλεια κεφαλαίων, με τον Stoxx Europe 600 να διανύει τον χειρότερο μήνα με τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και δύο χρόνια. Το εν τρίτο από το ετήσιο ράλι του έχει χαθεί, καθώς ο δείκτης υποχωρεί 7,8% από τα υψηλά όλων των εποχών στις 15 Απριλίου!

Παρόλα αυτά ακόμη θέλουν να δείχνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει η οικονομική διάσταση του θέματος μπας και καταφέρουν να μας παγιδέψουν σε μια συμφωνία άκρως επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας!!!

Γ.Σ.

Σχόλια