default-image

Σενάρια και θεωρίες παιγνίων

Περίεργα
Σενάρια και θεωρίες παιγνίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Take it or leave it!" ,έγραφε το σημείωμα των δανειστών προς τον Τσίπρα που συνόδευε το μνημόνιο-μακελειό με τα μέτρα ύψους 3.5 δις. Το μήνυμα ότι οι εταίροι ήταν ανένδοτοι και δεν θα έκαναν σε τίποτα πίσω, ο Έλληνας πρωθυπουργός και το επιτελείο του το λάμβαναν καθημερινά στους τέσσερις μήνες που έχουν περάσει απο τότε που έθεσε σε εφαρμογή την αγαπημένη "θεωρία των παιγνίων" του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ομως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και για τον Τσίπρα πέθανε αυτό το τριήμερο όταν είδε την καταστροφή να πλησιάζει.

Οι επιλογές μπροστά του τρεις:α) υπογραφή συμφωνίαςβ) δημοψήφισμα

γ) προκήρυξη εκλογών.

Aν νομίζετε ότι η ανθρωποθυσία της Ιφιγένειας - Παναρίτη  έγινε στην τύχη μια τόσο σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και τον Σύριζα, πλανάσθε.

Με το  αμαρτωλό παρελθόν της στην Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και στο πλευρό του δικτάτορα του Περού Φουτζιμόρι μόνο ένας πολιτικός με αυτοκτονικές τάσεις, θα την διόριζε στο ΔΝΤ. Άλλωστε πριν απο 15 ημέρες ακριβώς, είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο διορισμού της στο Ταμείο. Ομως, γνωρίζοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας και θέλοντας να κερδίσει χρόνο ενόψει της καθοριστικής τηλεδιάσκεψης που θα είχε με Μερκελ και Ολαντ αλλα και της συνάντησης Μερκελ-Ολαντ-Γιουνκερ , ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να καταγράψει εντός και εκτός Σύριζα τις αντιδράσεις  που θα είχε μια μνημονιακή επιλογή.

Οδήγησε την Παναρίτη στον βωμό, κατέγραψε αντιδράσεις και παράλληλα κέρδισε χρόνο για να συντάξει με το επιτελείο του το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde, με το οποίο στην ουσία λέει ΟΧΙ στην συμφωνία- νέο μνημόνιο.Η δεύτερη επιλογή πάνω στο πρωθυπουργικό τραπέζι ήταν αυτή του δημοψηφίσματος.Ομως, πως μπορείς να απλοποιήσεις ένα τόσο πολύπλοκο και ζωτικής σημασίας θέμα για την χώρα σου σε ένα ναι ή όχι στο ευρώ, σε ένα ναι ή όχι σε ένα νέο μνημόνιο;

Απερρίφθη, όπως απερρίφθη και το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης για προφανείς λόγους.Τρίτη επιλογή και η επικρατέστερη αυτή την ώρα στο Μαξίμου είναι οι εκλογές. Μια επιλογή που συμφέρει γνωρίζοντας ότι: οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Θεοδωράκης είναι αδύναμοι αντίπαλοι, η πίεση μεταφέρεται στους έξω Γερμανία - Γαλλία.

Οι ίδιοι εμφανίζονται ώς ήρωες που αρνούνται να συμβιβαστούν ...Κι έτσι έχουμε το σενάριο μιας ηρωικής εξόδου, με την ελπίδα ο Σύριζα να κερδίσει τις εκλογές παίζοντας το χαρτί του στριμωγμένου και ζητώντας εντολή για να φθάσει στα άκρα ... Η τρίτη επιλογή όμως δεν συμφέρει μόνο τον Τσίπρα. Αν ο Σύριζα κερδίσει τις εκλογές, τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενδεχομένως να προσφέρει το άλλοθι σε Γερμανούς και λοιπούς δανειστές για να προχωρήσουν σε ένα γενναίο κούρεμα του Ελληνικού χρέους με την δικαιολογία προς τους λαούς τους ότι πρέπει να σώσουν την Ευρωζώνη,  την παγκόσμια οικονομία κτλ.

Η προϋπόθεση για το κούρεμα θα είναι φυσικά ένα νέο μνημόνιο το οποίο για όλους θα έχει μια γλυκιά γεύση...Για το  ΔΝΤ  που θέλει κούρεμα, για την ΕΚΤ που επιθυμεί σταθεροποίηση της ΕΖ, για την Γερμανία που θα φανεί μεγαλόψυχη,  για τις άλλες χώρες των μνημονίων που δεν θα μπορούν να ισχυριστούν τίποτα, για τον Τσίπρα  που θα παρουσιάσει το νέο μνημόνιο ώς νίκη!

Γ.Σ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News