"Μικρά κ' Περίεργα"

Ζητείται νομοθετική ακύρωση του φαστ-τρακ

Τον Οκτώβριο του 2012, το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βΑΠΕ κατέθεσε στο ΣτΕ τις πολυπληθέστερες προσφυγές που έχουν κατατεθεί στην Ελλάδα. Οι προσφυγές αφορούσαν την υπαγωγή στο "μνημονιακό" νόμο του φαστ-τρακ (από την τότε κυβέρνηση Παπαδήμου) αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος άνω των 2.000 MW στο νησί. Είχαν υπογράψει 1.275 πολίτες από κάθε γωνιά της Κρήτης, 10 Δημοτικά Συμβούλια και 80 φορείς και σύλλογοι, οι οποίοι δε θέλουν να δουν το νησί να μετατρέπεται σε μια τεράστια μπαταρία.

Οι προσφυγές συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ) αρχές Μαρτίου 2013 και οι αποφάσεις βγήκαν στα μέσα Μαρτίου 2015 και για τα τρία έργα. Στο ενδιάμεσο, βέβαια, τα δυο πρώτα έργα είχαν απενταχθεί από απ' τη διαδικασία του φαστ τρακ. Στην απένταξη αυτή το Παγκρήτιο Δίκτυο θεωρεί ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο η πάνδημη αντίδραση των Κρητικών που εκφράστηκε και με τη συμμετοχή τους στις προσφυγές στο ΣΤΕ.

Στο ΣτΕ, που έκρινε ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει επένδυση φαστ τρακ χωρίς την έκδοση απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ). Δηλαδή κατοχυρώθηκε ότι παράκαμψη της ΑΕΠΟ μέσω φάστ τρακ δεν είναι νόμιμη. Απλά κερδίθηκε χρόνος, δηλαδή... Γι' αυτό και το Δίκτυο κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ καλεί τη σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώσει νομοθετικά το νόμο του φαστ τρακ, μια που ως αντιπολίτευση τον είχε καταγγείλει ως αντισυνταγματικό...

ΕΣΤ

Σχόλια