"Μικρά κ' Περίεργα"

Οι λέξεις στις πραγματικές τους διαστάσεις...

Ο Τίτος Πατρίκιος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές που βρίσκονται στη ζωή. Σπούδασε δικηγόρος, όμως ο Δικηγορικός Σύλλογος έκανε έφεση εις βάρος του ότι «δεν μπορεί κάποιος να ασκεί τη δικηγορία στις άδειές του από την εξορία». Πολέμησε στον ΕΛΑΣ και έχει απολυτήριο (γνήσιο φύλλο πορείας) υπογεγραμμένο από τον ίδιο το "Νέστορα", στο Πλατύστομο, στις 6 Φεβρουαρίου 1945.

Όταν γύρισε με την οικογένειά του από τη Βάρκιζα, βρήκαν το σπίτι τους λεηλατημένο και τους γείτονες να φωνάζουν «κάψτε το σπίτι του κομμουνιστή Πατρίκιου».

Τα γράφουμε αυτά για τον Τίτο Πατρίκιο, διότι, γνωρίζοντας το μπακ-γκράουντ του, μπορεί ο καθένας να αξιολογήσει καλύτερα κάποιες δηλώσεις που έκανε πρόσφατα σχετικά με τις δύο "καραμέλες" της εποχής. Την "ανθρωπιστική κρίση" και την "πείνα". Για την "πείνα" λέει, λοιπόν, ο Τίτος Πατρίκιος: «Αντιδρώ σε όσους μου λένε ότι έχουμε Κατοχή. Τους απαντάω ότι Κατοχή με παχυσαρκία δεν υπάρχει».

Και για την "ανθρωπιστική κρίση": «Θεωρώ τον όρο αποτυχημένο ή υποβολιμαίο για να δημιουργεί ενοχές.

Η τρομακτική κρίση είναι σε κάποιες χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής που πεθαίνουν οι άνθρωποι στο δρόμο. Δεν το έχουμε δει ακόμη εδώ αυτό. Υπάρχει οικονομική κρίση, υπάρχει χρηματική κρίση, όμως, αν πεις ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, βγαίνεις αντιδραστικός ή ταγματασφαλίτης».

Αυτό είναι: Οι λέξεις στις πραγματικές τους διαστάσεις. Χωρίς τις νεοελληνικές υπερβολές, που κάνουν τις λέξεις να χάνουν το νόημά τους και την υποκρισία να περισσεύει...

ΕΣΤ

Σχόλια