default-image

Στον απόηχο του bullying

Περίεργα
Στον απόηχο του bullying

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως όλα τα θέματα της επικαιρότητας, έτσι και το θέμα του bullying: Έχει τα limit up και τα limit down του. Επειδή σταματήσαμε να ασχολούμαστε μ' αυτό, δε σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε. Το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα σε αξιοσημείωτα ποσοστά στα σχολεία της Κρήτης. Και βέβαια, όπως λένε οι ψυχολόγοι, πιο τραυματικό και από το περιστατικό της κακοποίησης καθαυτό είναι η σιωπή που ακολουθεί αυτά τα περιστατικά.

Υπάρχουν περιστατικά βίας που συχνά μένουν ανέγγιχτα, επειδή θεωρείται ότι εκθέτουν το κύρος του σχολείου. Γι' αυτό εξάλλου οι ειδικοί πιστεύουν πως υπάρχει ένας σκοτεινός αριθμός περιστατικών βίας που δε φαίνονται πουθενά.

Τα κορίτσια είναι κατά κανόνα πιο... ασφαλή: Επιδίδονται συχνότερα στο συναισθηματικό bullying. Περιθωριοποιούν, κάνουν κακόβουλα σχόλια, αγνοούν, απομονώνουν. Στα αγόρια είναι συχνότερος ο λεκτικός εκφοβισμός που συνδυάζεται με τη σωματική βία.

Ο δράστης θεωρεί ότι, αν δηλώσει τη δύναμή του και τη μαγκιά του, τότε είναι νικητής. Στην ενήλικη ζωή συχνά οι δράστες των περιστατικών του σχολικού εκφοβισμού υποφέρουν από κατάθλιψη και εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά, σύμφωνα με μελέτες. Γι' αυτό πρέπει όσο είναι καιρός γονείς και εκπαιδευτικοί «να απομυθοποιήσουμε τη μαγκιά και να φωτίσουμε άλλες πλευρές της προσωπικότητας». Στη ζωή μας υπάρχει έτσι κι αλλιώς πολλή βία. Στη ζωή των νέων το ίδιο. Όμως, ο νέος ό,τι δέχεται το ανταποδίδει και κάπως έτσι το φαινόμενο διογκώνεται...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News