"Μικρά κ' Περίεργα"

Παράνομη η ενοικίαση παραλιών, σύμφωνα με το ΣτΕ

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στους Δήμους της χώρας απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας που κρίνει ως παράνομη την εκχώρηση του δικαιώματος στους Δήμους να ενοικιάζουν τις παραλίες έναντι αμοιβής. Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή βάλει ευθαίως τα έσοδα των δήμων, αφού ουσιαστικά βάζει "φρένο" στη δυνατότητα εκμετάλλευσης των παραλιών και της επινοικίασής τους.  

Το ανώτατο δικαστήριο μοιάζει να αντιλαμβάνεται πως ξαπλώστρες, καντίνες, beach bars, τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες κλπ, δημιουργούν συχνά συνθήκες υπερεκμετάλευσης παραλιών και κινδύνου υπαρξης ολόκληρων παράκτιων οικοσυστημάτων. Όπως επισημαίνεται το δικαστήριο θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μια μόνο υπουργική απόφαση.

Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και των συνεπειών που θα έχει, το Ε΄ τμήμα έχει παραπέμψει την υπόθεση στην επταμελή σύνθεση του τμήματος με δικάσιμο την 3η Ιουνίου 2015. Η ΚΕΔΕ, όπως προανείγγειλε ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης, θα ασκήσει παρέμβαση κατά τη νέα δικάσιμο, ώστε οι δήμοι να διατηρήσουν τα δικαιώματα που απορρέουν από το σημερινό καθεστώς...

ΕΣΤ

Σχόλια