"Μικρά κ' Περίεργα"

Την λιτότητα την πληρώνουν μόνο οι φτωχοι

Είναι περίπου αυταπόδεικτο (το βλέπουμε άλλωστε γύρω μας καθημερινά) ότι την "κρίση" του καπιταλισμού (και τα προγράμματα λιτότητας με τα οποία επιχειρεί να την ξεπεράσει) την πληρώνουν αποκλειστικά τα μέσα και κατώτερα στρώματα της κοινωνίας. Τα ανώτερα πληρώνουν... λίγα και τα ανώτατα όχι μόνο δεν πληρώνουν, αλλά κερδίζουν και μάλιστα... πλουσιοπάροχα.

Αυτήν την πραγματικότητα την αποδεικνύουν πλέον όχι μόνο η καθημερινή εμπειρία, αλλά και επιστημονικές μελέτες, οι οποίες μας λένε εμφατικά ότι τη λιτότητα που έφεραν τα σκληρά μέτρα τα χρόνια της κρίσης την πλήρωσαν  τα φτωχότερα στρώματα. Οχι μόνο με τη μείωση των εισοδημάτων τους, αλλά και με τον πολλαπλασιασμό των φόρων. Φόροι οι οποίοι άφησαν ...ανέγγιχτα τις  ανώτερες και ανώτατες τάξεις της κοινωνικής πυραμίδας!

Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησαν ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σταύρο Ζωγραφάκη οι φτωχότεροι πλήρωσαν περισσότερους φόρους κατά 337%, ενώ οι πλούσιοι επιβαρύνθηκαν μόλις κατά 9%.

Η έρευνα με τίτλο «Ελλάδα. Αλληλεγγύη και προσαρμογή στα χρόνια της κρίσης» πραγματοποιήθηκε για λόγαριασμό του γερμανικού Ιδρύματος Μακροοικονομικών Μελετών Hans Bockler. Στόχος ήταν η μελέτη της επίδρασης της κρίσης και των πολιτικών αντιμετώπισής της στη μείωση των εισοδημάτων καθώς επίσης στην όξυνση των φορολογικών και γενικότερα οικονομικών ανισοτήτων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, εξαιρετικά σημαντικές ήταν οι διαφοροποιήσεις ως προς τις φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθησαν κατά την περίοδο της κρίσης μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Ιδιαίτερα επιβαρυμένα παρουσιάζονται, σύμφωνα με την έρευνα, τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, τα οποία αναγκάστηκαν να σηκώσουν το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος κατά την περίοδο της κρίσης.

Σε απόλυτους αριθμούς, αν και η φορολογική επιβάρυνση στα μη προνομιούχα νοικοκυριά αυξήθηκε μόνο κατά κάποιες εκατοντάδες ευρώ, εντούτοις συνοδεύτηκε από τις μαζικές μειώσεις σε μισθούς αλλά και την αύξηση της ανεργίας.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι το 2012 ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά έπρεπε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις με ετήσιο εισόδημα περί τα 7.000 ευρώ. Εντύπωση, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι τα μη προνομιούχα νοικοκυριά έχασαν μέσα στην κρίση το 86% του συνολικού τους εισοδήματος, ενώ οι πιο εύπορες οικογένειες μόλις το 16% με 20%.

Ας σημειωθεί ότι στην έρευνα για λογαριασμό του Ιδρύματος Hans Bockler αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν 260.000 ελληνικά νοικοκυριά.

(Για την ιστορία, η φωτογραφία δεν προέρχεται από ελληνικά συσσίτια, αλλά από ...γερμανικά. Ετσι για να δείξουμε ότι δεν πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα την "κρίση", αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι παντού).

Γ.Ψ.

Σχόλια