"Μικρά κ' Περίεργα"

Κλέβουν χρήματα και ζωές...

Σοκ προκαλεί όχι μόνο στη Βιάννο, αλλά σε ολόκληρη την Κρήτη, η είδηση ότι ένας 82χρονος αυτοκτόνησε επειδή του έκλεψαν τη σύνταξη, ακριβώς όπως την είχε πάρει από την τράπεζα, μαζί με κάτι άλλα λίγα λεφτουδάκια που είχε φυλαγμένα για ώρα ανάγκης.

Κάποιοι πιο... "σκληραγωγημένοι" μπορεί να σκεφτούν "εμά, βρε παιδί μου, για μια σύνταξη πήγε και αυτοκτόνησε;". Η απώλεια της σύνταξης μπορεί να ήταν μόνο η αφορμή, να μην ήταν η αιτία, αλλά δεν πρέπει να είναι το θέμα μας αυτό. Το θέμα μας πρέπει να είναι ότι, μόλις πέφτει η νύχτα σε πολλά χωριά της Κρήτης, οι ηλικιωμένοι ζουν με την αγωνία αγνώστων που μπορεί να εισέλθουν στο σπίτι τους.

Οι ηλικιωμένοι είναι συνηθισμένα θύματα, καθώς οι δράστες τους στοχεύουν, γνωρίζοντας ότι η αντίδραση δε θα είναι σθεναρή λόγω του προχωρημένου της ηλικίας. Αγωνία, βέβαια, δεν υπάρχει μόνο στα χωριά. Υπάρχει και στις πόλεις, όπου όλοι γνωρίζουν ότι η περίοδος που φεύγαμε κι αφήναμε ξεκλείδωτα έχει περάσει ανεπιστρεπτί...

Εδώ είναι και η διαφωνία μας με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι συλληφθέντες από το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Συχνά οι τιμωρίες τους είναι τέτοιες, που ουσιαστικά δεν έχουν λόγο να μη διαπράξουν ξανά την ίδια αξιόποινη πράξη.

Και πάνω που έχει ξεπεράσει το σοκ το θύμα της διάρρηξης, οι κλέφτες ξαναχτυπούν. Και εκεί που του είχαν πάρει τα χρυσαφικά, μετά του κλέβουν και το ποδήλατο ή το μηχανάκι, ή τα εργαλεία από το χωράφι, ή πάει και βρίσκει τις ελιές του ραβδισμένες. Το θύμα, όμως, το δίκιο του δεν το βρίσκει πουθενά. Και μαθαίνει να ζει ή με το φόβο ή με την οργή. Ενίοτε και με τα δύο μαζί...

ΕΣΤ

Σχόλια