"Μικρά κ' Περίεργα"

Πολλοί ένοχοι, ένας στο σκαμνί...

Από τη λίστα Λαγκάρντ μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ. Σε λίγες μέρες, όμως, για το μέγα αυτό οικονομικό-πολιτικό σκάνδαλο κάθεται στο σκαμνί μόνο ένας: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το Ειδικό Δικαστήριο για τον οποίο ξεκινάει την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου.

Ο πρώην υπουργός αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημόσιου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/1950 για τους καταχραστές του Δημοσίου και το επίσης κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της απόπειρας απιστίας.

Ως γνωστόν, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να επενέβη για να απαλείψει από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα συγγενικών του προσώπων.

Η δίκη θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εκεί όπου πριν 24 χρόνια δικάστηκαν οι Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας, Γιώργος Πέτσος και Γιώργος Κοσκωτάς. Η έναρξη της δίκης θα γίνει πρωί, αλλά όλες οι επόμενες συνεδριάσεις θα ξεκινούν αργά το μεσημέρι και θα ολοκληρώνονται το βράδυ.

Στους πρώτους μάρτυρες συγκαταλέγονται ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ακαδημαϊκός και ευρωπαϊκός διαμεσολαβητής (European Ombudsman - Στρασβούργο), ο Νικόλαος Αλιβιζάτος, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (2004) και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, ο Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου και ο Παναγιώτης Μαντούβαλος, στέλεχος του ΣΔΟΕ, αρμόδιος για τον έλεγχο της Λίστα Λαγκάρντ.

ΕΣΤ

Σχόλια