"Μικρά κ' Περίεργα"

Ο δρόμος που γίνεται ποτάμι...

Το Ηράκλειο σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πόλη φιλική προς τους πεζούς. Εάν, όμως, υπάρχει ένας δρόμος ο οποίος τις βροχερές ημέρες του χειμώνα είναι πραγματικά ο εφιάλτης για τους πεζούς, τότε ο δρόμος αυτός είναι η οδός Ηρακλή, στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά.

Ο συγκεκριμένος δρόμος, ο οποίος ξεκινά από τον Άνω Μασταμπά και καταλήγει στη διασταύρωση του Αϊ Γιάννη του Χωστού, έχει μια κωμικοτραγική αντίφαση: Ενώ με την παραμικρή βροχή πλημμυρίζει και μετατρέπεται σε ορμητικό ποτάμι, το οποίο για να αντιμετωπίσει κανείς χρειάζεται αυτοκίνητο ή βάρκα, εντούτοις βρίσκεται σε μια περιοχή με πολυτελέστατες νεόδμητες κατοικίες κόστους εκατομμυρίων.

Υπάρχουν νέα ζευγάρια τα οποία πριν λίγα χρόνια χρεώθηκαν μέχρι τα 60 τους για να αγοράσουν με 300 και 400 χιλιάδες ευρώ ένα σπίτι στα νεόδμητα του Κορώνη. Όποτε βρέχει, όμως, είναι σαν να μένουν σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, καθώς ο κεντρικός δρόμος του Κορώνη, η Ηρακλή, είναι σχετικά στενός, με αυξημένη κυκλοφορία, μεγάλες κλίσεις, ελλιπή φωτισμό, χωρίς πεζοδρόμια και χωρίς φρεάτια.

Η κυκλοφορία για τους πεζούς, λοιπόν, είναι δύσκολη ούτως ή άλλως, γίνεται, όμως, αδύνατη όταν βρέξει δυνατά έστω και για μισή ώρα. Τον άνθρωπο που περπατάει εν ώρα βροχόπτωσης στην οδό Ηρακλή δεν μπορούν να τον σώσουν ούτε γαλότσες, ούτε αδιάβροχα, ούτε ομπρέλες. Αναγκάζεται να τσαλαβουτάει μέσα στα νερά, τα οποία σε κάποια σημεία του δρόμου "ανεβαίνουν" και πάνω από τον αστράγαλο, ενώ τα διερχόμενα αυτοκίνητα φροντίζουν ώστε να "ποτίσει" και το υπόλοιπο σώμα...

ΕΣΤ

Σχόλια