"Μικρά κ' Περίεργα"

Μάλλον τελειώνουν τα χατήρια...

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει αποφασίσει ότι πρόκειται μέσα στο Φεβρουάριο να αντικαταστήσει τους 13 περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης της χώρας. Οι σημερινοί περιφερειακοί είναι πολιτικά πρόσωπα και είχαν τοποθετηθεί επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. με το σύστημα 3-1-1.

Στην Κρήτη είχε γίνει τότε μείζον θέμα η παραμονή του δοκιμασμένου, αλλά χρωματισμένου ως "πράσινου" Απόστολου Κλινάκη στο κτήριο της λεωφόρου Κνωσού. Η ΔΑΚΕ καθηγητών, μάλιστα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας δεν είχε κατεβάσει ψηφοδέλτιο στις εκλογές της ΕΛΜΕ Ηρακλείου.  

Στην πραγματικότητα, όμως, ο κάθε περιφερειακός διευθυντής που απομακρυνόταν από τη θέση του δεν είχε να χάσει και πολλά. Αυτομάτως και αυτοδικαίως, γινόταν σχολικός σύμβουλος σε προσωποπαγή θέση, την οποία διατηρούσε ως τη συνταξιοδότησή του. Η χαριστική αυτή ρύθμιση είχε καθιερωθεί επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου και ισχύει μέχρι σήμερα.

Όμως, όπως μαθαίνουμε, υπάρχουν παρεμβάσεις προς το υπουργείο Παιδείας να "τελειώνουν τα χατίρια" και να καταργηθεί αυτή η χαριστική ρύθμιση. Παρεμβάσεις έχουν γίνει από συνδικαλιστές όλης της χώρας, αλλά και της Κρήτης, οι οποίοι θεωρούν πως έχουν βρει μάλλον πρόσφορο έδαφος και πως η πρότασή τους για αλλαγή του νόμου θα εισακουστεί.

Το επιχείρημά τους είναι ότι πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, τα οποία επιλέγει η εκάστοτε κυβέρνηση και μετά δεν μπορούν να τοποθετούνται, καθ' υπέρβαση του απαιτούμενου αριθμού των σχολικών συμβούλων, σε όποια περιφέρεια θέλουν.

Αν τουλάχιστον οι ρυθμίσεις Διαμαντοπούλου προέβλεπαν για τους πρώην περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης θέση διευθυντή σχολείου, θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα. Διότι - αντικειμενικά υπάρχει και το ανθρώπινο στοιχείο - δεν μπορείς να κάνεις τον άλλο από δήμαρχο κλητήρα και να τον στέλνεις πίσω στην τάξη μέσα σε μια μέρα...

ΕΣΤ

Σχόλια