"Μικρά κ' Περίεργα"

Οι Κασσάνδρες... μπορούν να περιμένουν

Μετά την πρώτη "ρήξη" - όπως και αναμενόταν - και τον εκνευρισμό που προκλήθηκε στον πρόεδρο του Eurogroup από το ...μικρό διπλωματικό unfair του Γιάνη Βαρουφάκη, οι δύο πλευρές (πιστωτές και Ελλάδα) επανήλθαν στην... κανονικότητα και προσπάθησαν να ξαναστήσουν τις γέφυρες που προς στιγμή... υπονομεύθηκαν με τις αντιδράσεις των δύο πλευρών την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Παρασκευής δέχθηκε δύο τηλεφωνήματα από τον κ. Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αλλά και ο ίδιος κάλεσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας στον κ. Τσίπρα ξεκαθάρισε: «Υπήρξε μια μικρή ένταση στο τέλος της συνέντευξης με τον υπουργό Οικονομικών, δεν θέλουμε να δοθεί η αίσθηση ότι λόγω αυτής δεν θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση».

Στη συνέχεια, ο κ. Σουλτς, μετά το διάρκειας τριών ωρών δείπνο που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, κάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό στο τηλέφωνο και τον πληροφόρησε πως η συζήτηση με Μέρκελ και Ολάντ «ήταν μια συζήτηση σε καλό κλίμα. Αναμένουμε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας πήρε στο τηλέφωνο τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του χρέους», για να πάρει την απάντηση του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη: «Στην Ευρώπη υπάρχει καλό κλίμα. Πιστεύω ότι θα βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση η οποία θα εξυπηρετεί την Ελλάδα».

Μάλιστα ορίστηκε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας θα δει τον κ. Γιούνκερ, μετά το ραντεβού του με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ολα αυτά τι δείχνουν; Οτι ούτε η κυβέρνηση Τσίπρα, ούτε το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο έχουν αποφασίσει να "τα σπάσουν". Τουναντίον, όλες οι προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, είναι "να τα βρουν". Προφανώς κάτι τέτοιο θα απαιτήσει αμοιβαίες υποχωρήσεις και όπως γίνεται συνήθως, η ασθενέστερη πλευρά είναι αυτή που κάνει τις περισσότερες. Και η ασθενέστερη πλευρά είναι η Ελλάδα.

Ομως άλλο "συζητώ και βρίσκουμε κοινό τόπο, έστω κι αν χρειαστεί να υποχωρήσω κατά 70% από τις θέσεις μου" κι άλλο "κάνω ότι θέλετε, πάνω απ' όλα το Ευρώ". Υπάρχει μια διαφορά τεράστια, νομίζω.

Τα συμπεράσματα... δικά σας.

Γ.Ψ.

Σχόλια