default-image

Η στήριξη Ομπάμα και η αλλαγή πολιτικής

Περίεργα
Η στήριξη Ομπάμα και η αλλαγή πολιτικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκπεφρασμένη (πλέον) στήριξη Ομπάμα στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επιτευχθεί και στην Ευρώπη η "στροφή" στις νεοκεϋνσιανές οικονομικές πολιτικές που συντελείται ήδη στις ΗΠΑ υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών.

Οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία λίγο ή πολύ ταυτίζονται με το "αμερικανικό μοντέλο" το οποίο εφαρμόζεται επίσης και σε άλλες αγγλοσαξονικές χώρες (λ.χ. Αυστραλία, Καναδάς) που δεν υιοθέτησαν ποτέ πλήρως τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν γίνει "Ιερό Ευαγγέλιο" στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Βεβαίως οι ΗΠΑ είναι η χώρα που ξεκίνησε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις εφάρμοσε στο μεγαλύτερο βάθος, αλλά υπό την ηγεσία του Μπάρακ Ομπάμα μετά την κρίση του 2008 (που προκλήθηκα ακριβώς εξαιτίας αυτών των πολιτικών) προσπαθεί να βρει έναν άλλο δρόμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και άλλα ανάλογα κινήματα που προκύπτουν στην γηραιά ήπειρο, μπορεί να είναι το "όχημα" με το οποίο οι ΗΠΑ θα "αλώσουν" τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία που έχει επιβληθεί από τη Γερμανία στην Ευρωζώνη.

Βεβαίως αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα και η γερμνική αντίσταση συνεχίζει να είναι σθεναρή. Αφενός. Και αφετέρου, αυτό δε σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθεί ο στόχος των αιματηρών "μεταρρυθμίσεων" που φτωχοποιούν τις μέσες και κατώτερες τάξεις - αυτές παραμένουν στο επίκεντρο των οικονομικών πολιτικών παντού.

Τουτέστιν, είτε έτσι, είτε αλλιώς, ο λαός θα υποφέρει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News