"Μικρά κ' Περίεργα"

Θα αποκτήσει παιδιά το Μέγαρο Μαξίμου;

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι κτήριο στην οδό Ηρώδου Αττικού, στην Αθήνα, έδρα του εκάστοτε πρωθυπουργού της Ελλάδας. Έγινε η πρωθυπουργική έδρα το 1982, με πρωτοβουλία του υπουργού Προεδρίας Μένιου Κουτσόγιωργα, και ο πρώτος πρωθυπουργός που εγκαταστάθηκε εκεί ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πριν το 1982, το γραφείο του πρωθυπουργού βρισκόταν μέσα στο κτήριο της Βουλής.

Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου συνήθως είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Τα παιδιά τους, είτε δεν είναι πια παιδιά, είτε δε μετακομίζουν ποτέ στο Μαξίμου, αλλά παραμένουν π.χ. στη Ραφήνα. Άραγε με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό, το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί με ανήλικους ενοίκους; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζουμε, έχει δύο γιους τον Παύλο 5 και τον Ορφέα 3 ετών. Με τη σύντροφό του, Περιστέρα, είναι μαζί από το λύκειο, αλλά δεν έχουν παντρευτεί, έχουν υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεμελιώθηκε το 1912, για λογαριασμό του εφοπλιστή Αλέξανδρου Μιχαληνού, στο σημείο που προηγουμένως ήταν ένας εκ των βασιλικών κήπων. Το 1916 η χήρα του Μιχαληνού, η οποία εντωμεταξύ είχε παντρευτεί τον Δημήτριο Μάξιμο, πούλησε την οικία στον Λεωνίδα Εμπειρίκο. Το 1921 ξαναγόρασε το ημιτελές έως τότε μέγαρο. Στη συνέχεια, και αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο σπίτι, η οικογένεια Μαξίμου εγκαταστάθηκε σε αυτό.

Ο Δημήτριος Μάξιμος, τραπεζίτης, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας σε πολυκομματική κυβέρνηση συνασπισμού από τον Ιανουάριο του 1947 ως τον Αύγουστο του ίδιου έτους, υπήρξε ιδιαίτερα φιλότεχνος και γι' αυτό το λόγο τους τοίχους του αρχοντικού του κοσμούσαν περίφημοι ζωγραφικοί πίνακες. Το 1952 το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε το μέγαρο από τον Δημήτριο Μάξιμο στην τιμή των 5 δισεκατομμυρίων 500 εκατομμυρίων δραχμών. Κυβερνητική επιτροπή είχε εκτιμήσει την αξία του μεγάρου στα 11 δισ., αλλά ο ιδιοκτήτης του όχι μόνο δέχτηκε να το παραχωρήσει με τα μισά χρήματα, αλλά προσέφερε και την επίπλωση της οικίας του μαζί με τους πίνακες που βρίσκονταν σε αυτήν. Η κυβέρνηση, για να τιμήσει την προσφορά του Δημητρίου Μάξιμου, διατήρησε το αρχικό όνομα του κτηρίου...

ΕΣΤ

Σχόλια