default-image

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Περίεργα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς... ταυτότητα

Και οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν χθες το δικό τους λούκι, ο καθείς από το μετερίζι του, να τραβήξουν. Πολλά είχαν στο μυαλό τους, άγχος, αγωνία... Ειδικά ο Αντώνης Σαμαράς... Με αποτέλεσμα να φύγει από το εκλογικό τμήμα που ψήφισε στην Πύλο έχοντας ξεχάσει πίσω κάτι βασικό... Συγκεκριμένα την ταυτότητά του. Ο πρωθυπουργός ψήφισε και βγήκε από το παραβάν. Χαιρέτησε όλους τους παρευρισκόμενους και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Ένας από αυτούς έδωσε ένα σημείωμα στον πρωθυπουργό, ο οποίος φάνηκε να το κοιτά με προσοχή. Αποχωρώντας, το έβαλε στο σακάκι του χωρίς κανείς να ξέρει τι έγραφε. Τι ήταν το ραβασάκι; Ειδοποίηση στον πρωθυπουργό πως είχε αφήσει την ταυτότητά του!

ΜΠ. Σ.

Βγήκαν μαχαίρια...

Δεν ήθελε και πολύ τελικά για να βγουν χθες τα πρώην συντροφικά, πασοκικά μαχαίρια στην Κρήτη. Τα μαχαίρια βγήκαν συγκεκριμένα μεταξύ δύο παλιών συντρόφων: Του Γιώργου Τσικνάκη, στελέχους πλέον του ΚΙΔΗΣΟ, και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου. Αφορμή στάθηκε μια τοποθέτηση του Γιώργου Τσικνάκη στην "ΚΡHTH TV" για το εκλογικό αποτέλεσμα στο νομό Ηρακλείου, μετά το άκουσμα των exit polls.

... από πρώην συντρόφους

«Θεωρώ από την εικόνα που είχα όλο το προηγούμενο διάστημα πως θα είμαστε τέταρτο κόμμα στο νομό Ηρακλείου. Με μεγαλύτερο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ», ήταν η δήλωση του Γιώργου Τσικνάκη, που προκάλεσε την καυστική απάντηση του Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος επίσης από τον τηλεοπτικό αέρα της "ΚΡHTH TV" σχολίασε: «Έχω να σχολιάσω τις δηλώσεις του Γιώργου Τσικνάκη, οι οποίες με στεναχώρησαν. Το μόνο που είχε να παρατηρήσει πολιτικά ο σύντροφος ήταν το πόσο το ΚΙΔΗΣΟ "έκοψε" από το ΠΑΣΟΚ εδώ, στην Κρήτη. Τι να πω! Είναι λυπηρό... Κάποιοι λειτουργούν λες και είχαμε όχι εθνικές, αλλά εσωκομματικές εκλογές»...

ΜΠ.Σ.

Θέλουν... χρόνο

Αν μη τι άλλο, η βραδεία αντίδραση (ή για να κυριολεκτούμε η μη αντίδραση) στο αποτέλεσμα της ελληνικής κάλπης, μέχρι τουλάχιστον τις πρώτες πρωινές ώρες, σημαίνει πολλά. Και καλά από τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον κύριο Σόιμπλε και τους συν αυτοίς το περιμέναμε. Χρειάζεται χρόνος για να κάνουν τις αναλύσεις τους και να σκεφτούν τι θα πουν και κυρίως πώς θα το πουν. Όμως, ομολογουμένως περιμέναμε μια πιο γρήγορη αντίδραση από τον Φρανσουά Ολάντ, το Γάλλο πρόεδρο (άλλωστε Ελλάς-Γαλλία συμμαχία) και τον "αριστερό" Ματέο Ρέντζι. Το πώς και το γιατί θα αποτελέσει θέμα συζήτησης τις επόμενες ώρες και μέρες, όταν κατασταλάξει το αποτέλεσμα της κάλπης και αρχίσει ο χορός των αναλύσεων και των δηλώσεων.

Εξελίξεις προ των πυλών

Πάντως, επειδή η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μένει, το μόνο σίγουρο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι το ένα και το αυτό. Έρχονται σημαντικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και όχι μόνο την ευρωζώνη. Και αυτό το ήξεραν πολύ καλά οι Ευρωπαίοι και οι αξιωματούχοι εκ Βρυξελλών που είχαν φροντίσει εδώ και μέρες να μαζεύουν σιγά-σιγά τις δηλώσεις τους και από πολύ σκληρές να τις κάνουν όλο και πιο ήπιες. Με ισχυρές δόσεις... μαλακτικού στην μπουγάδα της λιτότητας.

Κυνηγούσαν την ψήφο με SMS

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στους εκλογείς της Ν.Δ. η τακτική υποψήφιων βουλευτών του κόμματος να στέλνουν επανωτά SMS καλώντας τους ψηφοφόρους να τους δώσουν την ψήφο τους προτού καν ανοίξουν οι κάλπες χθες. Το "φαινόμενο" παρατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Εύβοια και στην Αχαΐα, προκαλώντας έντονους τριγμούς στα κεντρικά του κόμματος. Με δεδομένο πως τέτοιου είδους τακτικές απαγορεύονται και από τον εκλογικό νόμο. Εκτός από την Ν.Δ. όμως, το αυτό σημειώθηκε και από μικρότερα κόμματα, των οποίων αρκετοί υποψήφιοι βουλευτές μπήκαν στην ίδια διαδικασία, αγνοώντας τη νομοθεσία, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να αντλήσουν ψήφους ακόμα και την ύστατη στιγμή.

Γ.Π.

Το λέει η καρδούλα τους

Τι κι αν πλησιάζουν τον ένα αιώνα ή τον έχουν ξεπεράσει, δεν ξεχνούν ποτέ να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο λόγος για τους υπερήλικες, άνω των 100 ετών, ψηφοφόρους που για μια ακόμα φορά τίμησαν με την παρουσία τους τη διαδικασία. Ο γηραιότερος ψηφοφόρος, ηλικίας 106 ετών, αφού ψήφισε, εμφανίστηκε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή και αποκάλυψε ότι η αγάπη, η καλοσύνη και η χειμερινή κολύμβηση είναι μερικά από τα μυστικά της μακροζωίας του. Επίσης, 95χρονη (γεννηθείσα το 1920) γυναίκα από το Πανόραμα προσήλθε, νωρίς χθες το απόγευμα, στο εκλογικό τμήμα, συνοδευόμενη από συγγενικά της πρόσωπα, για να ψηφίσει, και το μόνο που ζήτησε ήταν κάπου να καθίσει έως ότου έρθει η σειρά της να μπει στο παραβάν!

Ζήτησε βοήθεια

Ωστόσο, παππούς άνω των 80 ετών, που με δυσκολία έφτασε σε εκλογικό τμήμα του Ηρακλείου - και μάλιστα υποβασταζόμενος - έγινε το κύριο θέμα συζήτησης για τους ψηφοφόρους. Και δεν ήταν μόνο η δυσκολία να φτάσει στην κάλπη, αλλά και το γεγονός ότι δεν μπορούσε μόνος να "σταυρώσει" το ψηφοδέλτιο. Οπότε ζήτησε βοήθεια, παίρνοντας όμως την απάντηση ότι αυτό δεν επιτρέπεται. Τελικά ψήφισε και τον βοήθησαν μόνο να κλείσει το φάκελο για να μην κριθεί άκυρη η ψήφος.

Μ. Α.

Την έδρα των Χανίων

Ικανοποίηση υπάρχει στο Ποτάμι για τα αποτελέσματα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης φέρεται αποφασισμένος να κρατήσει την έδρα του κόμματος στα Χανιά και όχι στον Πειραιά. Έτσι, ο επικεφαλής του Ποταμιού θα βρεθεί για πρώτη φορά στα βουλευτικά έδρανα ως βουλευτής Χανίων και η μάχη του σταυρού μεταξύ των υποψηφίων του κόμματος στο δυτικότερο νομό της Κρήτης έχει πλέον τυπικό χαρακτήρα.

ΕΣΤ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News