default-image

Πως να πείτε ψέμματα... λέγοντας την αλήθεια

Απόψεις
Πως να πείτε ψέμματα... λέγοντας την αλήθεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποτίθεται ότι "τα νούμερα λένε την αλήθεια" αλλά από την άλλη ισχύει και το ότι "οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις πιστευτά ψέμματα".

Θα μου πείτε, πως είναι δυνατό να ισχύουν και τα δύο αυτά αξιώματα; Και όμως είναι. Ας πούμε, με την υπόθεση της "μαύρης τρύπας" στα έσοδα που "ανακάλυψαν" ξαφνικά χθες τα media (κάτι που σημαίνει ότι... θα έχομε και πολιτική εκμετάλλευση του θέματος και δη άμεση).

Οι τίτλοι έλεγαν "υστέρηση εσόδων" ή "βουλιάζουν τα έσοδα" συμπληρώνοντας ότι "ενόψει εκλογών, ουδείς πληρώνει τις οφειλές του στο κράτος". Και ανέφεραν και  νούμερα - από 3.5 έως 3.9 δις - ως το "αποτέλεσμα" αυτής της "αμέλειας".

Βεβαίως άμα κάτσεις να διαβάσεις προσεκτικά τα νούμερα, θα δεις ότι αυτά είναι λιγάκι... πονηρά:

- 1.95 δις είναι η υστέρηση λόγω της μη απόδοσης των κερδών από τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ

- 300 εκ. είναι η υστέρηση λόγω της δραστικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου (μειωμένος ΦΠΑ και φόροι)

- 425 εκ. είναι η υστέρηση λόγω μη απόδοσης κοινοτικών πόρων

Δηλαδή από τα 3.5 δις της υστέρησης, τα 2.7 δις είναι ένεκα "εξωγενών παραγόντων", οι οποίοι θα υφίσταντο με ή χωρίς εκλογές, με η χωρίς "αναστάτωση", με ή χωρίς "αστάθεια". Και μόνο τα 800 εκ. αποτελούν "εσωτερική υπόθεση", δηλαδή οφείλονται στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων. Και όχι ακριβώς: οι αυξημένες επιστροφές φόρου (κατά 320 εκ. σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα - προφανώς η λανθασμένη εκτίμηση ανήκει στους "εγκέφαλους" του υπουργείου Οικονομικών) κατεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη. Ο οποίος στην πραγματικότητα είναι αυτός: Η άτυπη "στάση πληρωμών" λόγω εκλογών, "αναστσάτωσης" και "αστάθειας", κοστίζει λιγότερα από 500 εκ.

Είδατε λοιπόν πως δημιουργείται (με την αγαστή συνεργασία των "φιλικών μήντια") μια απατηλή εικόνα "μπαταχτσήδων φορολογούμενων" που "βρήκαν ευκαιρία" να μην πληρώσουν τις οφειλές τους περιμένοντας το αποτέλεσμα των εκλογών;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News