default-image

Οι "φανερές" και οι "κρυφές" δημοσκοπήσεις

Απόψεις
Οι "φανερές" και οι "κρυφές" δημοσκοπήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίνουν και παίρνουν οι "κρυφές" δημοσκοπήσεις. Θα μου πείτε, γιατί "κρυφές"; Τι παραπάνω έχουν από τις "φανερές"; Και γιατί να υπάρχουν "κρυφές" και "μη κρυφές";

Να σας πω λοιπόν ότι "κρυφές" είναι γενικώς οι δημοσκοπήσεις που παραγγέλνονται από κόμματα και άλλους... φορείς (λ.χ. πρεσβείες ξένων δυνάμεων) και οι οποίες δεν προορίζονται για δημοσιοποίηση.

Γιατί παραγγέλνουν "κρυφές" δημοσκοπήσεις, θα ρωτήσετε, δεν τους κάνουν τα στοιχεία των "κανονικών";

Η αλήθεια είναι ότι γενικώς οι "κανονικές" δημοσκοπήσεις είναι χειραγωγούμενες. Το έχουμε δει στις τρεις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου πλην ελαχίστων (μίας, για την ακρίβεια, και δεν είναι καν εταιρεία, πανεπιστήμιο είναι) όλες οι δημοσκοπήσεις έβγαζαν... άλλα αντ' άλλων σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα που ακολουθούσε.

Το... μεγάλο πανηγύρι ήταν το Μάη του 2012, όταν οι δημοσκοπήσεις έδιναν... κατά μέσο όρο 30% στη ΝΔ, 20% στο ΠΑΣΟΚ και 10% στο ΣΥΡΙΖΑ και το εκλογικό ήταν ΝΔ σκάρτο 19%, ΣΥΡΙΖΑ 17% και ΠΑΣΟΚ 13%. Τέτοια απόκλιση στατιστικά είναι ΑΔΥΝΑΤΗ εφόσον οι δημοσκοπήσεις γινόταν με τη στοιχειώδη επιστημονική ακρίβεια, κάτι που ΦΩΝΑΖΕΙ ότι υπήρχε χειραγώγηση και μάλιστα... εξώφθαλμη.

Η χειραγώγηση συνεχίστηκε και στις εκλογές του Ιουνίου, αλλά σε μικρότερο βαθμό, αν και πάλι οι διαφορές που έδιναν στη ΝΔ κατά μέσο όρο ήταν 5 με 6 μονάδες, ενώ η τελική διαφορά ήταν κάτι λιγότερο από 3 μονάδες.  Βεβαίως υπήρχε και μία εταιρεία που έδινε στον... ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 2 και 3 μονάδων και φυσικά και αυτή έπεσε παταγωδώς έξω.

Τα ίδια και τον περασμένη Μάη. Ολες οι εταιρείες (πλην ...της γνωστής μίας) έδιναν στη ...ΝΔ προβάδισμα από 1 έως 3 μονάδες έως και μία βδομάδα πριν τις εκλογές. Στη συνέχεια οι περισσότερες ...το μάζεψαν και μάλιστα μία έφθασε στο σημείο σχέδον να προβλέψει το αποτέλεσμα (τρεις μονάδες υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, την Παρασκευή πριν τις εκλογές). Η άλλη, η ...φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, έδινε έξι μοναδες υπέρ του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Στην ίδια αναμέτρηση έβγαζε... μάτια η δημοσκοπική "πριμοδότηση" του ποταμιού: έως και 11% του έδιναν κάποιες εταιρείες, για να το "μαζέψουν" στη συνέχεια στις δύο μονάδες πάνω απ' αυτό που τελικώς πήρε. Και το "πετσόκομμα" της Χρυσής Αυγής, το οποίο πάντως έχει (αντίθετα με τις άλλες αλχημείες) ορθολογική εξήγηση, αφού δύσκολα κάποιος έλεγε επώνυμα ότι θα ψήφιζε ένα κόμμα που μόλις είχε ...μετακομίσει σύσσωμο στον Κορυδαλλό, ως εγκληματική οργάνωση.

Αυτά για τις φανερές δημοσκοπήσεις, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς την ανάγκη για "κρυφές", που δεν θα έχουν "πειραγμένα" στοιχεία αφού δεν υπάρχει λόγος να δοθούν στη δημοσιότητα.

Ως προς το τι λένε οι "κρυφές"... μια και είναι κρυφές, ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του. Άλλοι λένε (και ορισμένοι γράφουν - το είδαμε σήμερα σε διάφορα "φιλικά προς την κυβέρνηση" ειδησεογραφικά sites) ότι δείχνουν... περίπου ότι και οι "φανερές" (τρεις μονάδες διαφορα υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, έντονη πόλωση) άλλοι ότι βγάζουν πολύ διαφορετικά πράγματα (κυκλοφορεί υπογείως μία χθεσινή δημοσκόπηση, που φέρνει τη διαφορά στο 7%, το Ποτάμι εκτός Βουλής, το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝΕΛ οριακά εντός Βουλής, το ΚΙΔΗΣΟ στο 5% και τρίτο κόμμα την ΧΑ με 6.5% και το ΚΚΕ τέταρτο με 6%).

Προσωπικά τις δημοσκοπήσεις - κρυφές και φανερές - τις διαβάζω μόνο ως "τάσεις". Οχι τόσο του εκλογικού σώματος, όσο της... γενικότερης αίσθησης.  Μια και όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω και μάλιστα... πανηγυρικά, το να τις "διαβάσει" κανείς κυριολεκτικά ως πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος, είναι ανοησία.

Και το πως αποκωδικοποιεί ο καθένας τις "τάσεις" αυτές, είναι κι αυτό... κατά το δοκούν, φυσικά. Ανάλογα με το τι πιστεύει ο καθένας και τι του επιτρέπουν οι δυνατότητες του να συλλάβει.

Αντε, να γίνει η... τελική δημοσκόπηση, που θα είναι φυσικά η λαϊκή ετυμηγορία, να δούμε που βρισκόμαστε... δυο βδομαδούλες και κάτι μείνανε μόνο!

Γ.Ψ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News