"Μικρά κ' Περίεργα"

Ηλεκτρο-ΣΟ.Κ. και... από Παπανδρέου(;)

Κοινός παρονομαστής συναισθημάτων, σε όλες αυτές τις πολιτικές εξελίξεις του καυτού Δεκέμβρη που διανύουμε και που αναμφίβολα αποτελούν ορόσημο στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, δε θα μπορούσε να μην είναι η λέξη «ΣΟΚ»!

8 Δεκεμβρίου… ξαφνική ανακοίνωση για πρόωρη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο… 1ο ΣΟΚ για την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

17 Δεκεμβρίου… πρώτη ψηφοφορία για ΠτΔ και 160 μη αναμενόμενες, φαινομενικά τουλάχιστον, ψήφοι για τη συγκυβέρνηση. Το πρώτο "καμπανάκι" για την κατρακύλα της εκλογικής διαδικασίας και του πολιτικού σκηνικού ηχεί σα σειρήνα σε Βουλή και λαό… Δεύτερο ΣΟΚ!

19 Δεκεμβρίου… και ο "ασκός" του Χαϊκάλη ανοίγει… Ο θίασος των εκατομμυρίων, των χρυσών ράβδων, των δανεικών, των διαπλεκόμενων, των υπουργών, των πρωθυπουργών και των ηθοποιών κάνει το γύρο της Ευρώπης και δημιουργεί ΣΟΚ, όχι στον απλό ελληνικό λαό (καθώς το βουνό είναι συνηθισμένο στα χιόνια που λέει και μια παροιμία, θυμηθείτε ιστορία Κασιδιάρη-Μπαλτάκου...), αλλά σε όσους δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι η όμορφη κατ' αυτούς "ρετσινιά" του πολιτικού αξιώματος έρχεται η ώρα που ενδεχομένως… θα χαθεί!

22 Δεκεμβρίου και η υπόθεση που για τρία 24ωρα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον, όχι πάλι της κοινής γνώμης, προκαλεί θετικό ΣΟΚ αυτή τη φορά, για τους μνηστήρες του νέου κυβερνητικού προσωπείου, που σύμφωνα με αυτούς θα αποκτηθεί πολύ σύντομα. Όμως η όλη ιστορία καταλήγει στο αρχείο… ΣΟΚ και κατάσταση "σκοτσέζικου ντους" και το ένα μετά το άλλο διαδέχονται τα χαμογελαστά, μέχρι πρότινος, πρόσωπα, της πρωτοφανούς σε στρατηγικές μεταπολιτευτικής αντιπολίτευσης στο σύνολό της.

23 Δεκεμβρίου και μετά το ΣΟΚ στα κυβερνητικά επιτελεία (…κι ας τη θεωρούν θετική την εξέλιξη) των 168 ψήφων, γιατί άλλωστε ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ή να ελπίζει πως θα βρεθούν 180 βουλευτές υπερψήφισης του Δήμα, έρχεται και μια ακόμη έκτακτη συνάντηση Βενιζέλου-Παπανδρέου, με φόντο την τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία (και μην ξεχνάμε θα είναι και «ονομαστικοαπειλητική» όπως είπε και ο κ. Σαμαράς...).

Και θέλω να σταθώ εδώ… Είναι άραγε το ΣΟΚ μεγάλο για τον Βαγγέλη τον Βενιζέλο και κατ' επέκταση για τον Αντ. Σαμαρά, ή θα είναι μεγάλο το ΣΟ.Κ. του Γιώργου Α. Παπανδρέου;

Και διαμορφώνω το ΣΟ.Κ., για όσους δε γνωρίζουν ενδεχομένως, ορμώμενος από τις φήμες για την ονοματολογία του νέου κόμματος που θέλει να δημιουργήσει ο ΓΑΠ, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΣΟ.Κ.). Ταιριάζει απόλυτα ο τίτλος με τα όσα έχουν πολιτικά προηγηθεί και για να κάνω και μια μαντεψιά... και με τα όσα θα ακολουθήσουν.

Ανένδοτος ο Γιώργος... «Όλα καλά», είπε στον Βενιζέλο σε πρότασή του να ενώσουν δυνάμεις για τις επόμενες εκλογές. Φαίνεται αποφασισμένος… δεν το γλιτώνει το επόμενο ΣΟΚ ο Βενιζέλος και το κόμμα, από τη στιγμή που και οι δύο πλευρές είναι πλέον ευάλωτες (!).

Όπως και να χει πάντως, έχει διαπιστωθεί πως τα πολιτικώς στρατηγικά ΣΟΚ, ιστορικά, κρύβουν πολλούς κινδύνους, και φέρνουν στην επιφάνεια, όπως έχει αποδειχτεί, επεισοδιακές αλήθειες… και ή θα πάμε σε μία αυτοκαταστροφική πολιτική του "φαγώματος" των πολιτικών από τον ένα στον άλλο ή θα περιμένουμε το λαό να κάνει το προετοιμαζόμενο εδώ και καιρό σχέδιό του… ίσως ένα ισχυρό Ηλεκτρο-ΣΟΚ στο σάπιο πολιτικό σκηνικό; Ο νέος χρόνος θα δείξει..!

Σχόλια