default-image

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΑΛΛΑ...

Περίεργα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΑΛΛΑ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήρθε... το τέλος;

Κάποιοι έχουν βιαστεί να προαναγγείλουν «το τέλος της τρόικας». Στην κυβέρνηση πιέζουν για την κατάργηση (έστω ονομαστική) της τρόικας και τη δημιουργία ενός άλλου, αμιγώς Ε.Ε., εποπτικού οργάνου για τη χώρα μας. Θεωρούν ότι θα πετύχουν έτσι μια σημαντική "επικοινωνιακή νίκη", γιατί επί της ουσίας... λίγα έως τίποτε θα αλλάξουν.

Περιμένετε...

Ωστόσο, η έγκυρη γερμανική εφημερία "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ) διαλύει τις... αυταπάτες. Το «τέλος της τρόικας» θα πρέπει να περιμένει, αφού όπως φαίνεται καμία τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί, αλλά είναι «επιθυμία» των Ελλήνων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Οι φήμες που ακούγονται στην Αθήνα για το τέλος της τρόικας μπορεί να αποτυπώνουν απλώς μια ελληνική επιθυμία, δεδομένου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να δίνει το "παρών" μέχρι να ολοκληρωθεί το δικό του πρόγραμμα στο πρώτο τρίμηνο του 2016», σημειώνει ο αναλυτής.

Πώς το λένε αυτό; Α, ναι: Μη φάτε, έχουμε γλαρόσουπα!  

Άλλη σύσκεψη

Άλλη σύσκεψη περιμέναμε, άλλη θα γίνει τελικά για το ΒΟΑΚ και το οδικό δίκτυο της Κρήτης. Η σύσκεψη κορυφής που περιμέναμε να γίνει μέσα στον Ιούλιο στην Αθήνα, υπό την προεδρία του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως καταλάβαμε όλοι πήγε περίπατο για το φετινό καλοκαίρι. Όμως προσεχώς θα γίνει σύσκεψη εδώ στο νησί.

Διαμαρτυρία, αλλά...

Σύσκεψη διαμαρτυρίας και κινητοποίησης θα τη χαρακτηρίζαμε, ώστε να μη μείνει το νησί με τα "ψίχουλα" που προβλέπονται για την επόμενη 11ετία. Δηλαδή 147 εκατ. ευρώ για το ΒΟΑΚ, για έργα όμως ήδη δρομολογημένα, που τελικά δεν έγιναν με το τρέχον ΕΣΠΑ, και άλλα μόλις 100 εκατ. ευρώ για τους υπόλοιπους δρόμους.

Τη σύσκεψη θα συγκαλέσει η Περιφέρεια Κρήτης εντός του μήνα, με τη συμμετοχή βουλευτών, φορέων αλλά και της Εκκλησίας, προκειμένου από κοινού να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους και το πώς θα αντιδράσουν, μπας και δεν αδικηθούμε αναπτυξιακά ξανά...

Γερό... χώσιμο!

Δε μάσησε τα λόγια του ο Λευτέρης Αυγενάκης, που "τα έχωσε χοντρά" στον ανεκδιήγητο αναπληρωτή υπουργό Υγείας που ήρθε στο Ηράκλειο... χαλαρός και έφυγε ζητώντας παραιτήσεις και ωρυόμενος για «πασόκους συνδικαλιστές».

Το σχόλιο του Ηρακλειώτη βουλευτή αναρτήθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook και αναφέρεται στην «απαίτηση» του Λ. Γρηγοράκου να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους οι διοικητές των ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου: «Ο κ. Γρηγοράκος, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, εκτός του ότι δεν ενημέρωσε κανέναν από τους βουλευτές του νομού ερχόμενος στο Ηράκλειο, για να συμμετέχουμε και εμείς στο διάλογο για τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας υγείας, διαιωνίζοντας παλιές παλαιοκομματικές τακτικές, επιμένει σήμερα στην παραίτηση των διοικητών των ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου, μετά τα καθόλου κολακευτικά γεγονότα που όλοι γίναμε θεατές και που φυσικά προσβάλλουν κάθε δημοκράτη πολίτη σε αυτή τη χώρα.

Αντί να συμβάλει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με σκοπό τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της ιατρικής και νοσηλευτικής κοινότητας των νοσοκομείων, καθώς και των εκπροσώπων των εργαζομένων, αλλά ακόμα και ασθενών, ζητά παραιτήσεις διοικητών, υποβαθμίζοντας με αυτές τις νοοτροπίες αντεκδίκησης το έργο και την εικόνα της κυβέρνησης».

Φοβερό δίδυμο

Έδιναν και έπαιρναν τα πειράγματα ανάμεσα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια και το βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. Μάξιμο Σενετάκη. Τους δύο άνδρες συνδέει μια δυνατή φιλία και με το καλό χιούμορ μάλιστα να διακρίνει και τους δύο, δεν ήταν λίγες οι στιγμές κατά την επίσκεψη του υπουργού στο Ηράκλειο που οι παρευρισκόμενοι έγιναν μάρτυρες σε μια σειρά από έξυπνους διαλόγους.

Ωραίος ο νέος...

Το απλό, ανθρώπινο και άμεσο στυλ του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια ξεχώρισε κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη. Προσιτός και ευχάριστος προς όλους, από τους ένστολους μέχρι τους δημοσιογράφους, θέλησε να μεταφέρει... τον αέρα ανανέωσης που ο ίδιος έχει φέρει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με το Μαξίμου μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να φαίνεται ευχαριστημένο έως τώρα από την όρεξη για δουλειά που έχει επιδείξει. Να δούμε όμως αν θα δοθούν λύσεις και στα σοβαρά προβλήματα των σωμάτων ασφαλείας.

Για λάθος λόγους

Για... λάθος λόγους τα μαθαίνουμε όλα. Παλιότερα μάθαμε για τους Τούτσι και τους Χούτου, όταν... οι μεν κατέσφαζαν τους δε. Πιο πρόσφατα μαθαίνουμε για τους Γεζίντι. Είναι από τις περιπτώσεις που ο κόσμος στρέφει το βλέμμα του σε ξεχασμένες κοινότητες μόνο τις στιγμές της μεγαλύτερης φρίκης. Όπως αυτές που ζουν οι χιλιάδες Γεζίντι, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές του Ιράκ, που είναι αποφασισμένοι να τους αφανίσουν αν δεν αλλαξοπιστήσουν.

Στα βουνά

Γυναίκες και παιδιά κατέφυγαν στα βουνά για να γλιτώσουν, έμειναν εκεί αποκλεισμένοι - χωρίς και τρόφιμα και νερό - την ώρα που γίνονταν καταγγελίες για σφαγή τουλάχιστον 500 Γεζίντι από μέλη της οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος", τα οποία δε δίστασαν να θάψουν ζωντανά τα θύματά τους που δεν τα σφάγιασαν.

Οι Γεζίντι ζουν πλέον με τον τρόμο ότι θα αφανιστούν από τα όπλα εκείνων που οραματίζονται να δημιουργήσουν χαλιφάτο. Από τη στιγμή που κατέλαβε τη Μοσούλη, η οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος" απειλεί να σκοτώσει όσους δεν είναι μουσουλμάνοι, καταστρέφει ναούς άλλων θρησκειών και σφαγιάζει όσους θεωρούν προδότες.

Ποιοι είναι

Οι Γεζίντι υπολογίζονται σε περίπου 700.000 παγκοσμίως, σύμφωνα με αφιέρωμα της "Washington Post", αλλά η συντριπτική πλειονότητα της κοινότητας - μισό εκατομμύριο με 600.000 άτομα - είναι συγκεντρωμένοι στο Βορρά του Ιράκ. Η πόλη Σιντζάρ ήταν το κέντρο τους, αλλά τώρα είναι υπό την κατοχή των ισλαμιστών, που φαίνονται αποφασισμένοι για εθνοκάθαρση.

Πρόκειται για πιστούς του θρησκευτικού συγκρητισμού, δηλαδή η πίστη τους είναι ένα μείγμα αρχαίων θρησκειών. Ιδρυτής της κοινότητας ήταν ένας σεΐχης του 11ου αιώνα, με ρίζες στην πρώτη μεγάλη ισλαμική πολιτική δυναστεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News