default-image

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΑΛΑΛ

Περίεργα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΑΛΑΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αποτυχία των exit polls

Τελικώς η υπόθεση exit polls στην Ελλάδα πάσχει. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια, τα exit polls πέφτουν από λίγο έως... τραγικά έξω. Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει με αυτήν την υπόθεση.

Τρολ ή λάθος;

Ίσως οι πολίτες "τρολάρουν" τους υπαλλήλους των δημοσκοπικών που διενεργούν τα επιτόπια μίνι-γκάλοπ (ή ψηφοφορίες, αν θέλετε, αφού χρησιμοποιούν κάλπη). Ίσως κάτι δεν πάει καλά με τη μεθοδολογία των δημοσκοπικών εταιρειών. Δεν ξέρω πού ακριβώς είναι το πρόβλημα, αλλά γεγονός είναι ότι υπάρχει πρόβλημα. Και μάλιστα σοβαρό.

Αποτελέσματα... ότι να 'ναι!

Χθες το βράδυ στις 7, μόλις έκλεισαν οι κάλπες, βγήκαν αποτελέσματα για Αττική και Αθήνα, τις περιοχές-βαρόμετρο στο παιχνίδι των εντυπώσεων για ολόκληρη την Ελλάδα. Και τι έδειξαν; Επικράτηση Δούρου στην Αττική με 5-6% και Σακελλαρίδη για την Αθήνα με 2-3%. Βεβαίως στη συνέχεια τα αποτελέσματα "κόντυναν" τις εκτιμήσεις των exit polls και κατά τις 10 άρχισε να... αλλάζει το παραμύθι. Και να μας λένε διαφορετικά πράγματα. Και πολύ διαφορετικά πράγματα είδαμε στη συνέχεια, με τη ροή των αποτελεσμάτων.

Και τα γκάλοπ στον κουβά

Το ότι και οι δύο υποψήφιοι που "πουσαρίστηκαν" από τα exit polls ήταν του ΣΥΡΙΖΑ δε μας λέει πολλά: οι ίδιες δημοσκοπικές εταιρείες μέχρι και λίγες μέρες πριν "κόνταιναν" τους ίδιους αυτούς υποψηφίους, φέρνοντας τον Σακελλαρίδη (που πέρασε το 20% στις εκλογές) 2ο πολύ πίσω από τον Καμίνη, κοντά στο 14%, και τη Δούρου πολύ μακριά πίσω από τον Σγουρό, στο 18%. Εκτός βεβαίως κι αν είχαμε... ανάποδη εκτίμηση για λόγους που δε θέλω να υποθέσω - διότι θα ήταν πολύ "πονηροί".

Και στις ευρωεκλογές

Πιστεύω ότι στις ευρωεκλογές που θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή τα γκάλοπ θα ξαναπέσουν πανηγυρικά έξω στις εκτιμήσεις τους. Όπως έπεσαν στις αυτοδιοικητικές.

Και αυτό θέτει ορισμένα ερωτήματα.

Ρόλος... περίεργος

Διότι πλέον ο ρόλος των εταιρειών δημοσκοπήσεων έχει αρχίσει να γίνεται, αν μη τι άλλο, "σκοτεινός" και ιδιαίτερα ύποπτος - δεν μπορεί συστηματικά ΟΛΑ τα γκάλοπ να "τυχαίνει" να έχουν τα ίδια λάθη, να πέφτουν έξω συστηματικά για συγκεκριμένους υποψήφιους και να "ανεβάζουν" άλλους. Και υποψήφιους και κόμματα. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Είναι νόθευση της λαϊκής βούλησης μέσω της δημιουργίας εντυπώσεων.

Η εικόνα της διαδικασίας

Παρά τα όσα λέγονταν, πάντως, για αδιαφορία των πολιτών, η χθεσινή μέρα απέδειξε ότι, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, το ενδιαφέρον ήταν κάτι παραπάνω από έντονο. Οι υποψήφιοι έδωσαν ρεσιτάλ, με τα επιτελεία τους να μην αφήνουν σπίτι και μαγαζί, αυτοκίνητο και μηχανάκι στο οποίο να μην αφήσουν κάποιο φυλλάδιο ή κάρτα. Ακόμα και έξω από τα εκλογικά κέντρα, τουλάχιστον τα κεντρικά, γινόταν χαμός, ενώ τα κινητά είχαν πάρει φωτιά με μηνύματα τα οποία καλούσαν σε στήριξη. Και το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και όσον αφορά στη μετάδοση των αποτελεσμάτων, καθώς όσο πλησίαζε η δύση του ηλίου, η κίνηση στους δρόμους θύμιζε καθημερινή και δη ώρες αιχμής, παρά το ότι ήταν Κυριακή. Οπότε, αν συνέβησαν αυτά χθες, φανταστείτε τι θα γίνει την επόμενη Κυριακή. Που θα έχουμε και τις ευρωεκλογές. Και το ενδιαφέρον θα είναι διπλό. Για να μην πούμε τριπλό, καθώς, παρά τη διάψευση από την κυβέρνηση για πρόθεση πρόωρης κάλπης, όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γεγονός που κάνει αυτή την αναμέτρηση ακόμα πιο σημαντική και ενδιαφέρουσα. Επιβεβαιώνοντας όσους έλεγαν ότι η δεύτερη Κυριακή των εκλογών θα ήταν η σημαντικότερη των τελευταίων δεκαετιών.

12 χρόνια!

Ο Δήμος Ρεθύμνου ήταν ένας από τους πολλούς δήμους της Κρήτης που θα χρειαστεί να πάμε σε δεύτερη αναμέτρηση για να εκλεγεί ο δήμαρχος. Και σε αυτήν την περίπτωση, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις - μετά από 12 χρόνια, δηλαδή - που θα χρειαστεί β' γύρος! Τις προηγούμενες τρεις αναμετρήσεις ο δήμαρχος Ρεθύμνου εκλεγόταν από την πρώτη Κυριακή.

Στο Ηράκλειο

Αντίθετα, στο Ηράκλειο ο Γιάννης Κουράκης είχε χρειαστεί δεύτερο γύρο για να κερδίσει τις εκλογές του 2002, όταν στον α' γύρο είχε πάρει 44% και στο β' γύρο κέρδισε άνετα. Στις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (2006 και 2010) πήρε... σταλινικά ποσοστά και κέρδισε άνετα. Φέτος δοκιμάζεται ξανά στο β' γύρο.

Σαν να κέρδισε την Περιφέρεια από τον πρώτο γύρο πανηγύριζαν οι άνθρωποι του Σεραφείμ Τσόκα. Και δικαίως: Με μια πλήρως αυτοδιοικητική ατζέντα, εκκινώντας από μια "δύσκολη" αφετηρία (τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, που στην Κρήτη δεν είναι ακριβώς... θετικό στοιχείο για τον υποψήφιο - μην ξεχνάμε το "κάζο" Πλακιωτάκη στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές) και έχοντας να αντιμετωπίσει συμπληγάδες, κατόρθωσε με ένα εξαιρετικά δυναμικό ψηφοδέλτιο και με μια "σαρωτική" προεκλογική εκστρατεία να προκριθεί πανηγυρικά για το δεύτερο γύρο, εξασφαλίζοντας ένα εξαιρετικό (τηρουμένων των αναλογιών) ποσοστό.

Οπότε... κάθε πανηγυρισμός δικαιολογείται.

Τεράστιο το ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα

Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που έλεγαν ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τις εκλογές και ότι πέρασαν πια οι εποχές που γνωρίζαμε από προηγούμενες αναμετρήσεις. Το ενδιαφέρον δεν ήταν έντονο μόνο μέσα στην προεκλογική περίοδο και ειδικά τις τελευταίες της ημέρες, αλλά και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και κυρίως κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Με τα προγνωστικά όλων να δίνουν και να παίρνουν. Περιμένοντας την επιβεβαίωση ή τη διάψευσή τους. Και τώρα περιμένουμε το δεύτερο γύρο. Και τη συνέχεια του θρίλερ που θα λήξει την επόμενη Κυριακή. Ενδεχομένως με ένα άλλο, καινούριο και πιο σκληρό θρίλερ..!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News