Έρευνα: Ένας στους δύο Έλληνες προβλέπει κι άλλη... φτώχια

Παραπολιτικά
Έρευνα: Ένας στους δύο Έλληνες προβλέπει κι άλλη... φτώχια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 66% στην Ελλάδα και στο 76% στην Κύπρο, ενώ 29% των ερωτηθέντων δεν έχουν παρατηρήσει ακόμη κάτι τέτοιο, αλλά πιστεύουν ότι θα συμβεί μέσα στο επόμενο έτος (25% και 13% αντιστοίχως σε Ελλάδα και Κύπρο)

Το εαρινό “Ευρωβαρόμετρο”, που πραγματοποιείται ένα χρόνο πριν τις ευρωεκλογές, δείχνει πως στην Ελλάδα οι πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων ετών έχουν μέχρι σήμερα πολλαπλές επιπτώσεις. Και είναι πραγματικά χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο ερωτηθέντες (50%) θεωρεί ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει σημειώσει πτώση και προβλέπει ότι αυτό θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, σύμφωνα με την έρευνα.

Το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 66% στην Ελλάδα και στο 76% στην Κύπρο, ενώ 29% των ερωτηθέντων δεν έχουν παρατηρήσει ακόμη κάτι τέτοιο, αλλά πιστεύουν ότι θα συμβεί μέσα στο επόμενο έτος (25% και 13% αντιστοίχως σε Ελλάδα και Κύπρο).

Μάλιστα, σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έλαβε η χώρα τους για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής (85% στην Ελλάδα, 84% στην Κύπρο), ενώ 57% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε με τις δράσεις που ανέλαβε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κατάστασης (78% και 82% σε Ελλάδα και Κύπρο).

Πιο συγκεκριμένα, το 82% δηλώνει ότι έχει δυσκολίες να πληρώσει λογαριασμούς, ενώ μόλις το 22% υποστηρίζει τις επιλογές της Ε.Ε. για την οικονομική και κοινωνική ανάταξη.

Η καταπολέμηση της φτώχιας

Εξάλλου, καθόλου τυχαίο δεν μπορεί να θεωρείται ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες εκφράζουν την επιθυμία τους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού (38%). Ακολουθούν στη σχετική λίστα προτεραιοτήτων η δημόσια υγεία (33%), η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (31%) και η στήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31%).

Στην Ελλάδα, ύψιστη προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρείται η στήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (59%), ακολουθούμενη από την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού (56%) και τη δημόσια υγεία (50%).

Διαφορετική είναι η εικόνα στην Κύπρο, όπου η δημόσια υγεία καταλαμβάνει την πρώτη θέση (52%), ακολουθούμενη από τη στήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (49%) και την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού (48%).

Ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές

Στο μεταξύ, έχει επίσης ενδιαφέρον ότι, με βάση τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα το 56% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Και αυτό είναι ένα ποσοστό υψηλότερο κατά 6 μονάδες σε σύγκριση με το 2018, έναν χρόνο δηλαδή πριν από τις τελευταίες εκλογές. Το αντίστοιχο ποσοστό σε Ελλάδα και Κύπρο είναι 49% το 2023, ενώ το 2018 ήταν 39% και 50% αντίστοιχα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News