Στον... κουβά το αφήγημα για μισθούς 1.500 ευρώ

Παραπολιτικά
Στον... κουβά το αφήγημα για μισθούς 1.500 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεσοπρόθεσμη ψυχρολουσία - Βγήκαν τα... χατζάρια - Και ο Παππάς - Δε... χαλαρώνουν

Αν και όπως είδαμε και στις σχετικές αναλύσεις, οι μισθωτοί δεν ψήφισαν τη Ν.Δ. και κυρίως... απείχαν από την κάλπη, κεντρικό ρόλο στην προεκλογική στρατηγική της Ν.Δ. είχε η συζήτηση για τους “υψηλότερους μισθούς”. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε επανειλημμένα για «υψηλότερους μισθούς», τοποθετώντας τον μέσο μισθό (στόχο) στα 1.500 ευρώ. Σήμερα είμαστε στα 1.200 ευρώ (για μικτά πάντα μιλάμε), οπότε... δεν ήταν και κάνας τρομερός στόχος, αν σκεφτεί κανείς ότι οι μισθοί της Ελλάδας σε αγοραστική δύναμη είναι στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για την ακρίβεια, τρίτη θέση από το τέλος της Ευρώπης των “27”) και ο πληθωρισμός συνεχίζει να “τρέχει”. Μας πέρασε ακόμη και η Ρουμανία, που πριν από 10 χρόνια ήταν στο... 45% του ελληνικού μέσου μισθού η αγοραστική δύναμη του αντίστοιχου ρουμανικού. Αλλά κι αυτός ο στόχος... πάει, πέταξε!

Μεσοπρόθεσμη ψυχρολουσία

Έχουμε κατ’ επανάληψη εξηγήσει από αυτές τις στήλες ότι η άνοδος των μισθών προϋποθέτει (για την ακρίβεια ΑΠΑΙΤΕΙ) δύο προϋποθέσεις τουλάχιστον:

  • Επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να μην κατισχύουν οι ατομικές και επιχειρησιακές των κλαδικών και να είναι υποχρεωτική η εφαρμογή απ' όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου της κλαδικής σύμβασης.
  • “Ξεπάγωμα” των τριετιών με αναδρομική ισχύ για τη 12ετία που πέρασαν... “παγωμένες” και υποχρέωση των εργοδοτών να τις πληρώνουν επί των κλαδικών συμβάσεων (βλ. προηγούμενη προϋπόθεση).

Χωρίς αυτά τα δύο και δη συνδυαστικά, οποιαδήποτε συζήτηση περί ανόδου των μισθών δεν είναι απλώς μάταιη, είναι και αστεία. Έως γελοία.

Για το θέμα των κλαδικών συμβάσεων, γνωρίζουμε όλοι καλά την άποψη της Ν.Δ., δεν την κρύβουν οι άνθρωποι, τη λένε συνέχεια: είναι ΚΑΘΕΤΑ εναντίον. Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων με κυβέρνηση Ν.Δ., ξεχάστε την. Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο.

Για το θέμα των τριετιών, η απάντηση “κρύβεται” στο μεσοπρόθεσμο, το οποίο κατατέθηκε από την κυβέρνηση πριν από μερικές βδομάδες στην Κομισιόν. Η κυβέρνηση εκτιμά, λοιπόν, ότι η ανεργία (και τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν, βεβαίως, την προοπτική διακυβέρνησης Ν.Δ., αφού εξαρχής ήταν βέβαιοι για δεύτερη τετραετία) θα πέσει κάτω από το όριο του 10% το 2026, άρα οι τριετίες θα “ξεπαγώσουν” το 2027! Δεκαεφτά χρόνια μετά την επιβολή του “παγώματος”. Αν δε η τότε κυβέρνηση (δηλαδή... εκτός απροόπτου η Ν.Δ.) επιλέξει να μην κάνει αναδρομικό το “ξεπάγωμα” και υποχρεωτική την εφαρμογή, τότε... μιλάμε για μια πελώρια “τρύπα στο νερό”.

Οπότε όσοι περιμένετε μέσο μισθό 1.500 ευρώ... θα περιμένετε καμιά 10ετία, όταν τα 1.500 ευρώ θα αξίζουν... όσο τα 500 σήμερα.

Βγήκαν τα... χατζάρια

Η ήττα φέρνει γκρίνια, η συντριβή... μαχαιρώματα! Βγήκαν τα “χατζάρια” στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον κόλαφο της κάλπης της περασμένης Κυριακής. Ο Παπαδημούλης βγήκε και είπε να συνταχθούν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, στον ΣΥΡΙΖΑ, νέα στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Δύο ονομαστά στελέχη που συντάσσονται με τον “σκληρό πυρήνα” της Κουμουνδούρου, η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς, μίλησαν με πολύ σκληρά λόγια για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ!

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, η οποία εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 21ης Μαΐου, είπε στον Alpha 98,9 για τη συγκεκριμένη δήλωση τού κ. Παπαδημούλη πως «εγώ ξαφνιάστηκα. Ο κ. Παπαδημούλης εδώ και πολύ καιρό θορυβωδώς είπε ότι δε συμμετέχει και όντως δε συμμετέχει στα συλλογικά όργανα και προτίμησε τον τηλεοπτικό χρόνο για να υποδείξει στα συλλογικά όργανα και στον Αλέξη Τσίπρα τι πρέπει να κάνει. Αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του, ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή, αλλά “κοντός ψαλμός αλληλούια”, θα τα πούμε και αυτά».

Στη συνέχεια, σε τοποθέτησή της για πιθανή αλλαγή προσώπων στην πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Το θυμάστε εκείνο το “Γιώργο, άλλαξέ τα όλα”; Δεν πήγε και πάρα πολύ μακριά. Εγώ ισχυρίζομαι ότι βεβαίως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο, αλλά οι αιτίες του αποτελέσματος αυτού δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα πολιτικών. Διότι τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις, τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, το να αλλάξεις τα πρόσωπα θα... παίξεις τις μουσικές καρέκλες. Γι’ αυτό επανέρχομαι στις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη, που στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια».

Και ο Παππάς

«Σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες», σχολίασε στη “Ναυτεμπορική TV” ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκος Παππάς, με φόντο τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του κόμματος Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος ζήτησε να πλαισιώσουν τον πρόεδρο του κόμματος στελέχη της νέας γενιάς, που κατάφεραν πρωτιές στη σταυροδοσία.

Ο κ. Παππάς τόνισε επιπλέον ότι «είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηγεσία, που κρατά το “τιμόνι” σταθερά, και η συζήτηση αυτή αφορά κέντρα που δε θέλουν το καλό του κόμματος».

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως η δήλωση του κ. Παπαδημούλη δεν είναι αυτόνομη, είπε πως «όχι, είναι μια πολιτική άποψη, που είναι εντελώς άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου».

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει... σφαγή. Θα “πέσουν κορμιά”. Βεβαίως, αν δεν επικρατήσει εντελώς μια αυτοκαταστροφική τάση, θα συσπειρωθούν όλοι για να... σώσουν ό,τι σώζεται. Και μετά τις 25 Ιούνη θα έχουμε καταλυτικές εξελίξεις.

Δε... χαλαρώνουν

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της Ν.Δ. στις εκλογές της περασμένης Κυριακής έπαιξε η κινητοποίηση των βουλευτών, που με το κίνητρο του σταυρού “τα έδωσαν όλα”. Τώρα με τη λίστα δεν υπάρχει κίνητρο για “τρέξιμο”. Καθώς η Ν.Δ. θέλει να επαναλάβει την επίδοση της προηγούμενης Κυριακής και “φοβάται” και τη χαλαρή ψήφο και τη σιγουριά του πρώτου, η ηγεσία του κόμματος έχει στείλει μήνυμα σε όλους τους... εκλόγιμους βουλευτές να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό και να... λειώσουν σόλες για να κατοχυρώσουν ψήφους. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ενημερώνεται καθημερινά από τον Παύλο Μαρινάκη, που... κρατά τα τεφτέρια για τη δραστηριότητα των πολιτευτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News