Τα στατιστικά της φτώχιας

Παραπολιτικά
Τα στατιστικά της φτώχιας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν η ΕΛ.ΣΤΑΤ δεν «ωραιοποιούσε» τις καταστάσεις πόσο θα είχαν φτάσει αυτά τα… στατιστικά της φτώχιας;

Είναι το 26,3% των Ελλήνων πολιτών που απειλούνται από φτώχια. Δεν το λες και λίγο. Και ποιος το λέει; Η ΕΛ.ΣΤΑΤ., που κατηγορείται πάρα πολύ συχνά ότι κάπως... “ωραιοποιεί” τις καταστάσεις... Δηλαδή, αν δεν τις... “ωραιοποιούσε”, πόσο θα είχαν φτάσει αυτά τα... στατιστικά της φτώχιας;

Και μάλιστα, είναι σε αυτό το ποσοστό η απειλή της φτώχιας και εμφανίζεται, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, να έχει και υποχωρήσει κατά δύο μονάδες, σε σχέση με το ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα το 2022.

Τα νοικοκυριά που κινδυνεύουν

Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχιας εκτιμώνται σε 742.235 σε σύνολο 4.049.102 νοικοκυριών, και τα μέλη τους σε 1.945.199 στο σύνολο των 10.399.329 ατόμων του εκτιμώμενου πληθυσμού της χώρας που διαβιεί σε ιδιωτικά νοικοκυριά.

Οι περιοχές με τις χειρότερες επιδόσεις

Στο μεταξύ, η Κρήτη είναι ανάμεσα στις πέντε περιφέρειες της χώρας, με τα μικρότερα ποσοστά κινδύνου. Οι άλλες είναι η Αττική, το Νότιο Αιγαίο, η Ήπειρος και η Θεσσαλία, όπου καταγράφονται ποσοστά κινδύνου φτώχιας χαμηλότερα από αυτό του συνόλου της χώρας, ενώ στις υπόλοιπες οκτώ περιφέρειες (Ιόνια Νησιά, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) τα ποσοστά είναι υψηλότερα.

Ο κίνδυνος φτώχιας εκτιμάται σε 25,9% για όσους έχουν ολοκληρώσει προσχολική, πρωτοβάθμια και το πρώτο στάδιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε 18% για όσους έχουν ολοκληρώσει το δεύτερο στάδιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και σε 7,2% για όσους έχουν ολοκληρώσει το πρώτο και το δεύτερο στάδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Υψηλότερο το ποσοστό κινδύνου στις γυναίκες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το ποσοστό κινδύνου φτώχιας είναι υψηλότερο για τις γυναίκες (19,4%) σε σχέση με τους άνδρες (18,2%). Το ποσοστό κινδύνου φτώχιας για τους άνδρες και για τις γυναίκες μειώθηκε κατά 0,4 και 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, το 2022 σε σχέση με το 2021. Ο κίνδυνος φτώχιας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών εκτιμάται σε 17,6% για τις γυναίκες και σε 13,6% για τους άνδρες. Ο κίνδυνος φτώχιας για άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών εκτιμάται σε 16,8%, ενώ για άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών σε 19,1%. Ο κίνδυνος φτώχιας για τις γυναίκες άνω των 75 ετών εκτιμάται σε 19,5%, ενώ για τους άνδρες της αντίστοιχης ηλικιακής ομάδας εκτιμάται σε 13%.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα νέα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που προφανώς και δε θα πρέπει να τα διαβάζουμε χωρίς να ανησυχούμε, χωρίς να προβληματιζόμαστε και χωρίς να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτιάξουμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας, που δεν τους αξίζει αυτή η κοινωνία...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News