Κρήτη: Ο πολιτικός πολιτισμός κέρδισε στις εκλογές...

Παραπολιτικά
Κρήτη: Ο πολιτικός πολιτισμός κέρδισε στις εκλογές...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελικά έχει ενδιαφέρον η πολιτική ιστορία, όταν αυτή καθορίζεται από τη λαϊκή ετυμηγορία. Έτσι δεν είναι;

Ο μεγάλος νικητής αυτών των εκλογών είναι τελικά ο πολιτικός πολιτισμός. Ναι, στην Ελλάδα του 2023 οι εκλογές διεξάγονται χωρίς εντάσεις μεταξύ ψηφοφόρων, αλλά και με έντονη δόση χιούμορ.

Η επόμενη μέρα των εκλογών βρήκε τους πολίτες, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, να είναι μαζί, να απολαμβάνουν τον καφέ τους, χωρίς να λείπουν τα πειράγματα. Μια βόλτα το πρωινό μετά τις εκλογές στο Ηράκλειο ήταν αρκετή για να κατανοήσεις πως οι εποχές της πόλωσης έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Ούτε κραυγαλέοι πανηγυρισμοί, αλλά ούτε μιζέρια στους λεγόμενους ηττημένους. Οι πολίτες αποφάσισαν και στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία πάντα τον πρώτο λόγο έχει η λαϊκή ετυμηγορία.

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε το πόσο διαφορετικός ήταν ο τρόπος που οι πολίτες προσέγγιζαν το εκλογικό αποτέλεσμα. Μπορεί οι εκλογές να μπήκαν στο βιβλίο της Ιστορίας, όμως η προεκλογική περίοδος συνεχίζεται με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιούν πλέον στις δημόσιες τοποθετήσεις τους οι νικητές, αλλά και οι ηττημένοι. Έχει, επίσης, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τις νέες πολιτικές ισορροπίες, αλλά και τα νέα αριθμητικά δεδομένα.

Το σίγουρο είναι πως η Κρήτη έκανε μια μεγάλη ανατροπή και το στοίχημα για τους νικητές είναι να την παγιώσουν, αλλά και για τους ηττημένους να την ανατρέψουν.

Τελικά έχει ενδιαφέρον η πολιτική ιστορία, όταν αυτή καθορίζεται από τη λαϊκή ετυμηγορία. Έτσι δεν είναι;

Οι ανατροπές

Μιας και αναφερόμαστε στον πολιτικό πολιτισμό, πολύ ωραία η εικόνα από το Ρέθυμνο τη νύχτα των εκλογών, με νικητές και ηττημένους να συζητούν χαλαρά στην Αντιπεριφέρεια του Ρεθύμνου. Μπράβο στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο Θοδωρή Δουλουμπέκη, που έσπευσε να συγχαρεί δημόσια με ανάρτησή του στο Facebook τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, αλλά και τον Μανόλη Χνάρη.

Στο Ρέθυμνο η ανατροπή έχει πολλές αναλύσεις. Η Ν.Δ. πέρασε πρώτη και με διαφορά, κάτι που το είχε καταφέρει μία φορά στο παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ πέρασε στη δεύτερη θέση, κατακτώντας ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά στη χώρα, ενώ στην τρίτη θέση ο μέχρι χθες κυρίαρχος ΣΥΡΙΖΑ. Στο Ρέθυμνο έχουμε και την ανατροπή ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κατακτά έδρα και να επιστρέφει πίσω στο ΠΑΣΟΚ.

Ακριβώς η ίδια εικόνα και στο Λασίθι.

Αν αυτό δεν είναι οι εκλογές της απόλυτης έκπληξης, τότε τι είναι;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News