Περηφάνια, αμηχανία, ικανοποίηση, δυσαρέσκεια

Παραπολιτικά
Περηφάνια, αμηχανία, ικανοποίηση, δυσαρέσκεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενδεχομένως, όπως τη δεκαετία του 1980, έτσι και σήμερα αναζητούμε κάτι που λείπει. Ίσως αυτή τη διαχρονική αίσθηση αλλαγής εποχής, μία ριζική σύγκρουση με την ταυτότητα της εποχής, απόρροια της φυσικής αλληλουχίας, από την εξιδανίκευση στην αποδόμηση και τη ματαίωση, εντός ενός πλαισίου που οριοθετούν οι προσδοκίες μας, ενδεχομένως τα μεταχρονολογημένα πολιτικά πάθη του εκλογικού σώματος

Ιστορικές διαστάσεις έλαβε η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές, τις δεύτερες μετά το τέλος των μνημονίων, με την επόμενη μέρα να είναι πολύ δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του. Ένας “σκόπελος” που μπορεί να ενεργοποιήσει διαδικασίες συνολικότερης αναδιάταξης του πολιτικού τοπίου. Η αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε περαιτέρω τον δρόμο του κ. Μητσοτάκη προς την αυτοδυναμία. Αυτό άλλωστε δήλωσε ο επικεφαλής της Πειραιώς μετά τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που έδειχναν τη συντριπτική νίκη της Ν.Δ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Ν.Δ. έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό και απόλυτο. Ζήτησαν να τρέξουμε πιο γρήγορα στον δρόμο της προόδου». Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει πως τα χθεσινά αποτελέσματα εν πολλοίς θα καθορίσουν την έκβαση και της αναμέτρησης της δεύτερης κάλπης. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις συνταγματικές επιταγές αναφορικά με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η χώρα δεν μπορεί να εμπλακεί σε ατελέσφορα κομματικά “παζάρια”... Συνεπώς, όπως όλα δείχνουν, οι δεύτερες εκλογές είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν μία εβδομάδα νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά είχαν προγραμματιστεί, στις 25 Ιουνίου και όχι στις 2 Ιουλίου.

Νίκες και ήττες

Στον αντίποδα, ο μεγάλος χαμένος των εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα προσπαθήσει να διαβάσει τα εκλογικά αποτελέσματα σε συγκεκριμένες περιφέρειες, ιδίως εκεί που το αποτέλεσμα ήταν οριακό και σε συγκεκριμένα κρίσιμα “κοινά” σημεία, με στόχο να ανατρέψει την αρνητική αντιστοίχιση του αποτελέσματος στη δεύτερη κάλπη, με τους στόχους που έχει θέσει, αλλά και να βελτιώσει τις επιδόσεις του εκεί που βρέθηκε πολύ χαμηλά, ώστε να ανεβάσει και το γενικό ποσοστό του. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πώς οι όροι και οι συσχετισμοί με την ενισχυμένη αναλογική είναι εντελώς διαφορετικοί και θα επιλέξουν αυτή τη φορά να βάλουν κάποιον πήχη και ενδεχομένως να μαζέψουν διαρροές προς τα αριστερά, ευελπιστώντας στη μέγιστη συσπείρωση. Επίσης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να απευθυνθούν και σε όλους όσοι δεν άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, αλλά και σε όλους όσοι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν, όπως οι εποχιακά εργαζόμενοι. «Ο εκλογικός κύκλος δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις απαραίτητες αλλαγές», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε μία σύντομη δήλωση μετά τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. «Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα και θα αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο εκλογικός κύκλος δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις απαραίτητες αλλαγές», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια σύντομη δήλωση, χωρίς να διευκρινίσει σε τι είδους αλλαγές αναφέρεται. «Να δώσουμε με τους καλύτερους όρους την επόμενη κρίσιμη εκλογική μάχη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την εκλογική μάχη.

Κλίμα αισιοδοξίας

Με ικανοποίηση και χαμόγελα υποδέχτηκαν στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τα αποτελέσματα των εκλογών, αφού ο αρχικός στόχος για ισχυρό ποσοστό επετεύχθη. Στελέχη του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη πλέον θα προσπαθήσουν να αυξήσουν το ποσοστό του κατά 40%, αφενός για να διατηρήσουν τον στόχο και στις δεύτερες κάλπες και αφετέρου για να επιστεγάσουν ότι η στρατηγική στόχευση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να επιστρέψει και να καταστεί προοδευτικός πρωταγωνιστικός πόλος στην πολιτική σκηνή είναι πλέον εφικτή. Θα προσπαθήσουν να εκφράσουν όλους όσοι θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ συνιστά μία αξιόπιστη εναλλακτική, γνήσια προοδευτική πολιτική δύναμη. Στο ΠΑΣΟΚ προσδοκούν ότι μπορούν να δουν περαιτέρω βελτίωση και στους νομούς της Θεσσαλίας, ειδικά στη Λάρισα όπου έχασε τους αγρότες, ελπίζοντας σε καλύτερα ποσοστά, ακόμη και κάποια ανατροπή στη σειρά των κομμάτων, με βελτίωση της θέσης τους και στην Κρήτη. «Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα που υπέγραψαν αυτή τη μεγάλη νίκη σήμερα», δήλωσε προσερχόμενος ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στο σημείο ήταν συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου. Με τις επερχόμενες διερευνητικές εντολές να αναμένεται να αποβούν άκαρπες, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει έναν σχετικά καθαρό διάδρομο μέχρι τις δεύτερες κάλπες. Το ΠΑΣΟΚ, μετά από τα αποτελέσματα, ενδεχομένως να μη χρειαστεί να παίξει τον ρόλο της δύναμης που έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα, αλλά να κινηθεί στην κατεύθυνση της υπεύθυνης αντιπολίτευσης στην περίπτωση κατά την οποία η Ν.Δ. διασφαλίσει την αυτοδυναμία, ενώ μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες εάν η βάση του θα δεχτεί αμφίπλευρες και ισχυρότατες πιέσεις στην πορεία προς τις νέες κάλπες. Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει να καταγράψει καλές επιδόσεις και στις νεότερες ηλικίες λόγω της ηλικίας του προέδρου, αλλά και των στελεχών που ο ίδιος επέλεξε να βγάλει στην πρώτη γραμμή.

Δίχως “άρωμα”

Τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα αποτύπωσαν σε απόλυτους αριθμούς αυτό που λέγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι διανύσαμε μία υποτονική προεκλογική περίοδο, με ένα “μουδιασμένο” εκλογικό σώμα. Όχι μόνο γιατί τα δύο κόμματα της Κεντροαριστεράς διεκδικούσαν την έκφραση όλων όσα κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο μύθος του οποίου για συγκεκριμένους λόγους παραμένει μέχρι και σήμερα ελκτικός (βέβαια τότε τα πολιτικά δεδομένα ήταν διαφορετικά, ειδικά ως προς την κοινωνική πολιτική), αλλά και για τα διακυβεύματα του παρόντος. Ίσως γιατί το εκλογικό σώμα είχε προεξοφλήσει ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες, δικαιώνοντας όλους όσοι πίστευαν από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται να σχηματιστεί «κυβέρνηση συνεργασίας» ή, αν θέλετε, «κυβέρνηση ηττημένων». Κυρίως όμως, κατά τη γνώμη μας, επειδή τα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως το κόστος ζωής, υπερκέρασαν το “άρωμα” των εκλογών. Το εκλογικό σώμα ύστερα από μία “ταραγμένη” τετραετία, με πολλές δοκιμασίες, βρέθηκε μπροστά από την κάλπη αρκετά κουρασμένο, αρκετά “μουδιασμένο”, κυρίως από τον “θόρυβο” της υπερπληροφόρησης του προηγούμενου διαστήματος. Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί αρχηγοί χάραξαν τη γραμμή και έθεσαν τα διλήμματα στους πολίτες. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, η συντριπτική νίκη της Ν.Δ. συνέστησε την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως την προσδοκώμενη συσπείρωση στην εκλογική βάση και το κλίμα που επικρατεί στο επιτελείο της Κουμουνδούρου είναι η δυσαρέσκεια. Πλέον η αγωνία θα στραφεί στους αναποφάσιστους και στους νέους, δύο αγνώστους στην εκλογική “εξίσωση”.

Διαρκής αναζήτηση

Ενδεχομένως, όπως τη δεκαετία του 1980, έτσι και σήμερα αναζητούμε κάτι που λείπει. Ίσως αυτή τη διαχρονική αίσθηση αλλαγής εποχής, μία ριζική σύγκρουση με την ταυτότητα της εποχής, απόρροια της φυσικής αλληλουχίας, από την εξιδανίκευση στην αποδόμηση και τη ματαίωση, εντός ενός πλαισίου που οριοθετούν οι προσδοκίες μας, ενδεχομένως τα μεταχρονολογημένα πολιτικά πάθη του εκλογικού σώματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News