Πέφτει συνεχώς η τιμή

Παραπολιτικά
Πέφτει συνεχώς η τιμή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκεκριμένα, η τιμή για σήμερα διαμορφώνεται στα 71,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι μειωμένη κατά 36% σε σχέση με τη χθεσινή

Σημαντική πτώση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο καταγράφηκε χθες, εξαιτίας κυρίως της αναμενόμενης αυξημένης συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα.

71,87 ευρώ!

Συγκεκριμένα, η τιμή για σήμερα διαμορφώνεται στα 71,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι μειωμένη κατά 36% σε σχέση με τη χθεσινή. Ενδεικτικά, η μέση τιμή τον Μάρτιο-Απρίλιο ήταν στο επίπεδο των 120 ευρώ/kwh. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, η ζήτηση ενέργειας προβλέπεται αντίστοιχη με τη χθεσινή (241 γιγαβατώρες), αλλά το 54,1% του φορτίου προβλέπεται να καλυφθεί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (έναντι 35,1% χθες).

Το υπόλοιπο μείγμα

Το υπόλοιπο φορτίο καλύπτεται από εισαγωγές (21,9%), μονάδες φυσικού αερίου (12,8%), υδροηλεκτρικά (4,6%) και λιγνίτες (1,8%). Είναι επίσης ενδεικτικά ότι κατά τις μεσημβρινές ώρες (12-4 μ.μ.), οπότε μεγιστοποιείται η παραγωγή των ΑΠΕ λόγω ηλιοφάνειας, η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο είναι μηδενική.

Σήμερα οι προμηθευτές ρεύματος πρόκειται να ανακοινώσουν τα τιμολόγια λιανικής για τον Ιούλιο, τα οποία αναμένονται μειωμένα. Οι επιδοτήσεις για τον επόμενο μήνα έχουν ήδη ανακοινωθεί και διαμορφώνονται στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα.

Μα... γιατί δεν πέφτουν;

Βεβαίως... ένα περίεργο πράμα: Παρότι κάθε μήνα βαίνει μειούμενη η τιμή του ρεύματος, οι λογαριασμοί... δε λένε να πέσουν. Οι τιμές των λογαριασμών είναι λίγο-πολύ σταθερές το τελευταίο 4μηνο, κάτι που δε δικαιολογείται από την (επίσης συνεχώς μειούμενη) κρατική επιδότηση. Αφού οι τιμές της χονδρικής πέφτουν πολύ περισσότερο και κοντεύουν να φτάσουν στα επίπεδα που είχαν προ της ενεργειακής κρίσης αισχροκέρδειας, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021.

Πόλεμος... διά αντιπροσώπου

Για τις ΗΠΑ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν... μια τεράστια ευκαιρία. Για να μπορέσει να περισώσει το αμερικανικό γόητρο και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και ταυτόχρονα να... “ματώσει” τους Ευρωπαίους, που είχαν επιδείξει κάποιες τάσεις “αυτοκέφαλης λειτουργίας” τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Και... F-16

Ο Μπάιντεν χθες δήλωσε στους ηγέτες της G7 ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν μια κοινή προσπάθεια με τους συμμάχους για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των F-16. Έτσι, μετά τα άρματα νέας γενιάς, οι Αμερικάνοι θα εξοπλίσουν και με αεροσκάφη νέας γενιάς τους Ουκρανούς, εξασφαλίζοντας την παράταση των συγκρούσεων, μια κατάσταση που αποτελεί το ιδανικό σενάριο για τις ΗΠΑ, κάτι που δυστυχώς δε δείχνουν να συνειδητοποιούν οι Ευρωπαίοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News