Εκλογές 2023: Ζωηρό φινάλε...

Παραπολιτικά
Εκλογές 2023: Ζωηρό φινάλε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμφότερα κόμματα κινούνται προς τις κάλπες με “οχήματα” δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές

Τρεις ημέρες πριν από την κάλπη, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο τα στελέχη της Πειραιώς και της Κουμουνδούρου έχουν βάλει στον “μεγεθυντικό φακό” τη δυναμική στο σώμα των αναποφάσιστων, των νέων, αλλά και τις ισορροπίες των “μικρών” κομμάτων που κινούνται στη ζώνη του 3%, οι οποίες θα κρίνουν όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα την Κυριακή, αλλά θα καθορίσουν και την απόσταση μεταξύ των δύο μεγάλων. Αμφότερα κόμματα κινούνται προς τις κάλπες με “οχήματα” δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει αποστάσεις από την τοξική κι έντονη πολιτική αντιπαράθεση της περιόδου που διανύουμε, επιλέγοντας τη στρατηγική της παρουσίασης του απολογισμού της προηγούμενης τετραετίας κι εστιάζοντας σε ένα θετικό εκλαϊκευμένο αφήγημα για το πλάνο της επόμενης θητείας. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει αφαιρέσει από τη στρατηγική του τις προγραμματικές δεσμεύσεις, οξύνει τα πνεύματα, επιχειρώντας να πολώσει το κλίμα, με στόχο τη μέγιστη συσπείρωση του εκλογικού σώματος.

Την ίδια στιγμή, η Χαριλάου Τρικούπη δε δείχνει αποφασισμένη να βάλει “νερό στο κρασί της” ως προς το σενάριο της διακυβέρνησης, κρατώντας κρυφό το πρόσωπο του πρωθυπουργού κοινής αποδοχής κι ακολουθώντας μία στρατηγική δεύτερου γύρου, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν θα συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μολονότι αρκετά μέλη του κόμματος ακόμη και τώρα πιστεύουν πως, αν η ήττα από τη Ν.Δ. είναι μικρής κλίμακας, συζητήσεις για την επόμενη ημέρα θα υπάρξουν.

Η αλήθεια είναι ότι στα μάτια των πολιτών η Ν.Δ. φαίνεται να ανακάμπτει, μετά από το πλήγμα που έχει δεχτεί ως προς τον σεβασμό των θεσμών και της αποτελεσματικότητας, ενώ της πιστώνονται τα θέματα εθνικής άμυνας, το Μεταναστευτικό και η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και έχει μια νεανικότητα και μία φρεσκάδα, με εμφανώς ενισχυμένη την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πιο κοντά στην κοινωνία μετά και από τις εξελίξεις των σκανδάλων δεν κατάφερε να απελευθερωθεί από τα βάρη της θητείας του. Ακόμα και σήμερα του χρεώνουν αναποτελεσματικότητα και ανακρίβεια. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. κατά κοινή ομολογία σταθεροποιήθηκε από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να έφερε νέο κόσμο στο κόμμα, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυτό δεν είναι αρκετό. Όλοι αναρωτιούνται τι θα κάνει ο επικεφαλής της Χ. Τρικούπη την επομένη των εκλογών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News