Εκλογές 2023: Γιατί το “στοίχημα” είναι τα Χανιά - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και η σιωπή Πολάκη!

Παραπολιτικά
Εκλογές 2023: Γιατί το “στοίχημα” είναι τα Χανιά - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και η σιωπή Πολάκη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά επειδή αναμφίβολα η κάλπη είναι απρόβλεπτη, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και το βράδυ της Κυριακής είναι κοντά

Στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, μεγάλο στοίχημα για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πρωτιά στα Χανιά. Η Ντόρα Μπακογιάννη, σε συζητήσεις της εδώ και καιρό, δηλώνει πως η νίκη είναι βέβαιη. Οι αριθμοί, ωστόσο, μαρτυρούν πως, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές απώλεσε δυνάμεις, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει διαχρονικά χαμηλότερα ποσοστά.

Παρατηρώντας κανείς τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών από τη Μεταπολίτευση και μετά στα Χανιά, θα δει πως από τις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, που διεξήχθησαν ταυτόχρονα το 1981 έως το 2009, το ΠΑΣΟΚ είχε την απόλυτη κυριαρχία στην εκλογική περιφέρεια των Χανίων, όπως και σε ολόκληρη την Κρήτη, πρωτιά την οποία έχασε έκτοτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως ανεξάρτητος υποψήφιος το 1974, αν και εξασφάλισε ένα σημαντικό ποσοστό (18,35%), δεν εξασφάλισε έδρα, ενώ το 1977 κατέκτησε την έδρα με το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων, το οποίο είχε ιδρύσει και πρώτευσε στη γενέτειρά του.

Η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, δεν πέτυχε ποτέ μέχρι σήμερα πρωτιά στον νομό Χανίων. Η μεγαλύτερη απόκλιση που είχε από το ΠΑΣΟΚ ήταν οι 30 μονάδες στις βουλευτικές εκλογές του 1981. Από το 2012 έως το 2019 πρώτο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά επειδή αναμφίβολα η κάλπη είναι απρόβλεπτη, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και το βράδυ της Κυριακής είναι κοντά.

Την ίδια ώρα, οι συσχετισμοί δυνάμεων με βάση το εκλογικό μέτρο της απλής αναλογικής δημιουργεί σοβαρά ζητήματα μεταξύ των υποψηφίων, που διαγκωνίζονται μαζεύοντας ψήφο-ψήφο στα Χανιά.

Αν λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματα του 2019 για ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, τότε έχουμε και λέμε τα εξής: ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει δύο έδρες στα Χανιά, που το θεωρεί όπως θεωρεί και μια 4η στο Ηράκλειο, τότε αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. στα Χανιά χάνει μία από τις σημερινές τρεις και μένει με δύο. Κι αν το ΠΑΣΟΚ ανέβει και ξεπεράσει σε ποσοστό το υπόλοιπο της Ν.Δ. από την πρώτη κατανομή, τότε “φλερτάρει” κι αυτό με την ιδέα έδρας. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι οι έδρες με την απλή αναλογική, αλλά με την ενισχυμένη, που θα έρθει νομοτελειακά αν δε σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την 22α Μαΐου. Κι αν αποδειχτούν τα πράγματα έτσι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει δύο στα Χανιά με την απλή αναλογική, τότε εξηγείται η περίεργη σιωπή του Πολάκη!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News