Δεν είναι ο Σκέρτσος...

Παραπολιτικά
Δεν είναι ο Σκέρτσος...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Σκέρτσος έγινε κυβερνητικός εκπρόσωπος για κάποιον λόγο: Για να εκπροσωπεί την κυβέρνηση. Και να εκφράζει την άποψή της. Τη θέση του πρωθυπουργού, βασικά

Για κάποιον λόγο προσωποποιείται το θέμα της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου, που δήλωσε με περίσσιο θράσος αυτό που λένε και τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας, ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ανήκει στο χθες και δεν ασχολούμαστε με αυτό. O Σκέρτσος έγινε κυβερνητικός εκπρόσωπος για κάποιον λόγο: Για να εκπροσωπεί την κυβέρνηση. Και να εκφράζει την άποψή της. Τη θέση του πρωθυπουργού, βασικά. Οπότε η θέση του πρωθυπουργού είναι ακριβώς ότι το θέμα των αποζημιώσεων «είναι του παρελθόντος». Όχι του Σκέρτσου, που απλώς εκφράζει την άποψη συνολικά της κυβέρνησης.

Αντιδράσεις... σωρός

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν φυσικά μαζικές και θυελλώδεις. Και λογικό. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση βγαίνει και λέει ότι δε διεκδικεί τίποτε από τη Γερμανία. Που, εδώ που τα λέμε, στην πραγματικότητα είναι η πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από την εποχή του Καραμανλή του πρεσβύτερου. Ο οποίος, άλλωστε, είναι εκείνος που επί ΕΡΕ “έκλεισε” το θέμα με τη γερμανική κυβέρνηση. Να τα λέμε κι αυτά.

Απλώς η Ν.Δ... δεν τη διαφημίζει αυτή τη θέση. Τουναντίον, παριστάνει ότι “το εξετάζει” το θέμα και λέει «ναι» στις επιτροπές και τα τοιαύτα... αλλά στο τέλος δεν κάνει απολύτως τίποτε. Κι αυτό και διότι η ελληνική Δεξιά είναι απολύτως εξαρτώμενη από τη γερμανική Δεξιά. Δεν πρόκειται να κάνει τέτοιο “φάουλ” στο αδελφό CDU ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε κανένας άλλος αρχηγός της Ν.Δ. Ακόμη κι αν παριστάνει τον εθνικιστή (που ο Μητσοτάκης το κάνει... τόσο-όσο, αφήνει τους ακροδεξιούς της παράταξης να επωμίζονται το σχετικό βάρος).

Να το πούμε πιο απλά: Καμία κυβέρνηση της Ν.Δ., ποτέ, δεν πρόκειται να κυνηγήσει τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν υπάρχει αυτό ως ενδεχόμενο. Όσες παραστάσεις και να δώσει για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ή και οποιοσδήποτε άλλος αρχηγός της Ν.Δ.), αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Realpolitik

Όχι ότι κάποια άλλη κυβέρνηση, ντε και καλά, θα τις κυνηγήσει - η Ελλάδα είναι εξαρτώμενη χώρα, ας μην το ξεχνάμε, και τα περιουσιακά μας στοιχεία, το χρέος μας και η τύχη μας γενικότερα βρίσκονται στα χέρια των “Ευρωπαίων εταίρων” μας, δηλαδή (διότι ο ισχυρότερος είναι αυτός που κάνει κουμάντο) των Γερμανών. Αν οι Γερμανοί αποφασίσουν να μας “στραγγαλίσουν”, είμαστε τελειωμένοι. Οι πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι τεράστια ποσά και καμία γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να τα “πουλήσει” στον Γερμανό ψηφοφόρο, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε ό,τι έχει να κάνει με την τσέπη του. Οπότε τυχόν ουσιαστική (και όχι για το θεαθήναι, όπως είναι όλες όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα) ανακίνηση του θέματος από ελληνικής πλευράς μπορεί να φέρει... απρογραμμάτιστες συνέπειες. Αυτά, για να είμαστε προετοιμασμένοι για... τα πάντα.

Πάντως... το μάζεψε

Το πιο αστείο στην υπόθεση είναι ο τρόπος που προσπάθησε να το “μαζέψει” ο Σκέρτσος: με στροφή... 180 μοιρών! Όχι, δεν ερμηνεύτηκε σωστά, εγώ άλλο εννοούσα κι εμείς διεκδικούμε τις αποζημιώσεις και μπλα, μπλα, μπλα. Που, όπως σημείωσα και παραπάνω, είναι κοροϊδία, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ούτε καν ως σκέψη στον ορίζοντα (ουσιαστική διεκδίκηση), απλώς γίνονται κάποιες παραστάσεις για “τα μάτια του κόσμου” και για να “χαϊδέψει” το τμήμα εκείνο του ακροατηρίου της Ν.Δ. (που είναι ιδιαίτερα μεγάλο), το οποίο έχει ευαισθησία με τα εθνικά θέματα και βεβαίως με αυτό των αποζημιώσεων.

Να θυμίσουμε την ιδιαίτερα ξεκάθαρη δήλωση Σκέρτσου, που δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχει ξεγράψει το θέμα και απλώς δεν ασχολείται: «Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω, αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον.

Είναι η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη - να μη χάσουμε την παραγωγική μας βάση. Νομίζω ότι, αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν στο παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον. Και πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτήν την προσπάθεια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News