Τουρκικές εκλογές...

Κόσμος
Τουρκικές εκλογές...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το παιχνίδι έχει “χοντρύνει” πολύ

Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία θα είναι διαφορετική. Και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου διεκδικεί “αυτοπροσώπως” την προεδρία ως υποψήφιος ενάντια στον 69χρονο Ερντογάν, έχοντας στο πλευρό του μια πρωτοφανώς πολυσυλλεκτική “Εθνική Συμμαχία” έξι πολιτικών δυνάμεων (CHP, İΥİ, Saadet, DP, DEVA, Gelecek) που γίνονται επτά, εάν προστεθούν και οι Κούρδοι-φιλοκούρδοι του HDP, οι οποίοι στηρίζουν μεν τον Κιλιτσντάρογλου στη μάχη του για την προεδρία, αλλά όχι και την “Εθνική Συμμαχία” των “έξι” (το HDP παίρνει μέρος σε αυτές τις εκλογές μέσω του οικολογικού/αριστερού Yeşil Sol Parti – YSP, στηρίζοντας τους υποψηφίους της “συμμαχίας” Labour and Freedom Alliance για τις έδρες στην τουρκική εθνοσυνέλευση).

Έχει “χοντρύνει” το παιχνίδι

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το παιχνίδι έχει “χοντρύνει” πολύ. Μας είπαν ότι στη γείτονα όλα είναι πιθανά, από νοθεία μέχρι πολιτικές δολοφονίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περίπου 1.000 άτομα του στενού κύκλου του Ερντογάν έχουν μπει σε κατάλογο απαγόρευσης εξόδου από την Τουρκία, για να μη μιλήσουν για τα έργα και τις ημέρες του Σουλτάνου σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές.

Το καθεστώς θα παίξει τα “ρέστα” του

Μάλιστα, ούτε οι Υπηρεσίες Πληροφοριών δε γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι. Προχθές, μια ημέρα αφότου ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επιτέθηκε στη Μόσχα για διασπορά fake news, ο υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας και κύριος αντίπαλος του Ερντογάν επανέρχεται λέγοντας ότι το κόμμα του έχει ακλόνητα στοιχεία για ανάμειξη της Ρωσίας στη δημοσιοποίηση “deep fake” περιεχομένου ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής.

Οι “γρίφοι”

Ρωτήσαμε τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, νομικό, δρ. Παντείου Πανεπιστημίου (Οθωμανική κοινωνία – Ιστορία και πολιτισμός), συνεργάτη του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών (ΕΤΕΜ) του Πανεπιστημίου Πειραιά. Αναφορικά με τις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία, είπε ότι ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων και ιδίως στην περίπτωση νίκης Κιλιτσντάρογλου, η παράδοση της εξουσίας θα είναι μια άλλη υπόθεση για το βαθύ σύστημα Ερντογάν. Ο ίδιος εκτιμά πως η κατάσταση θα εξελιχτεί εντελώς διαφορετικά, από την επικοινωνιακή αίσθηση που περνάει στη Δύση για το κλίμα των τουρκικών εκλογών, σημειώνοντας ότι εισερχόμαστε εσωτερικά στην Τουρκία σε μια περίπλοκη κατάσταση εξ αντικειμένου. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει πως σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και ανεξάρτητα από τον νικητή, η Τουρκία δεν πρόκειται να μεταβάλλει τον πυρήνα της αναθεωρητικής στρατηγικής της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα.

Στον απόηχο των σεισμών

Και όλα αυτά συντίθενται με φόντο την οικονομική κρίση, τον πληθωρισμό και στον απόηχο των φονικών σεισμών. Στην Αθήνα δε, «υπάρχουν φόβοι ότι οι εκλογές στην Τουρκία θα φέρουν περισσότερη αβεβαιότητα και ένταση», επισημαίνει η εφημερίδα “Le Figaro”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News