"Κάνουν χωράφι" στο «εμβληματικό» κατά τον υφυπουργό… Karteros Spοrts Center! (pics, vid)

Παραπολιτικά
"Κάνουν χωράφι" στο «εμβληματικό» κατά τον υφυπουργό… Karteros Spοrts Center! (pics, vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ιλαροτραγωδία εξελίσσεται το "εμβληματικό"Karteros Beach Sports Center, αλλά και ερωτήματα που σκανδαλίζουν

Πριν μια εβδομάδα είχαμε παρουσιάσει με εκτενές και φωτογραφικό ρεπορτάζ, το πώς για 3η φορά τα ραδίκια, οι ξινήθρες και άλλα συμπαθή χορταρικά της μάνας γης της Κρήτης... φυτρώνουν στις πρότυπες κατά τ’ άλλα αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως τις λανσάρει για τις προσωπικές του ανάγκες αυτοπροβολής ο υφυπουργός.

Μια εβδομάδα μετά , κυριολεκτικά στις εγκαταστάσεις είπαν να "κάνουν χωράφι" και ημέρα Πέμπτη 20 Απριλίου, βάλαμε και τρακτέρ για να φρεζάρουμε  τον χώρο, προκειμένου είτε  να "σπείρουμε", είτε να είμαστε έτοιμοι μετά το όργωμα, για την νέα σοδειά ραδικιού και άλλων ευώδιμων φυτών της Κρητικής γης.

Αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες αλλά και τα βίντεο από το σημείο του φρεζαρίσματος στη "μάχη με τα επίμονα ραδίκια" που αναδεικνύεται σε ανωτέρα και από τη "Μάχη της Κρήτης" (κοντοζυγώνει η επέτειος) και ο κάζος του υφυπουργού ενδεχομένως να βγει ανώτερος και από αυτόν που έπαθαν οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές;

Αντί για ειδικών προδιαγραφών άμμο στα γήπεδα, όπως προβλέπει ο διεθνής κανονισμός FVB, απλά φρεζάρουμε με το τρακτέρ την άμμο που είναι θαλάσσης από τις εκβολές του παρακείμενου στον Καρτερό ποταμό, μέχρι την επόμενη εμφάνιση των ραδικιών. Μάλιστα, η ιδιωτική φρουρά των εγκαταστάσεων, που φανταζόμαστε με απευθείας ανάθεση θα πήρε τη φύλαξη εγκαταστάσεων δημόσιου χαρακτήρα, εμφανώς υποψιασμένοι με τα γεγονότα, κάθε φορά που σηκωνόταν φακός για λήψη του γεγονότος "κάνουμε χωράφι σήμερα", έβγαινε με διερευνητική διάθεση από τον χώρο, μήπως και προλάβει να αποτρέψει τις λήψεις ή έστω να καταγράψει τους περίεργα "ύποπτους" λήπτες τους.

Αλήθεια, κύριε υφυπουργέ, εσείς που είστε λαλίστατος σε τόσα και τόσα, μπορείτε να απαντήσετε ευκρινώς; Η σύμβαση για την άμμο στον χώρο, για την οποία με βάση τα προβλεπόμενα πληρώθηκε ο εργολάβος, τι αναφέρει; Άμμο θαλάσσης, παραποτάμια ή ειδικών προδιαγραφών; Και μήπως ο εργολάβος πληρώθηκε τελικά για άμμο ειδικών προδιαγραφών - τα τιμολόγια τι λένε; - αλλά αντί για ειδικών προδιαγραφών, εγκατέστησε θαλάσσια- παραποτάμια, που αποτελεί και αυτό ως γεγονός παράνομη ως τέτοια αμμοληψία; Δηλαδή έχει πληρωθεί από τα χρήματα των 4 εκατομμυρίων  ευρώ του έργου που είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, για πανάκριβη ειδικών προδιαγραφών άμμο και έχει βάλει άμμο θαλάσσης, παραποτάμια που είναι προϊόν παράνομης αμμοληψίας;

Καλά στο κυβερνητικό επιτελείο έσυραν μέχρι και τον πρωθυπουργό στο "εμβληματικό"  έργο που "πας για ραδίκια", μπορεί την Κυριακή που είναι στο Ηράκλειο ξανά να τον περάσουν και μια βόλτα, τώρα που φρεζάρισαν με τρακτέρ τα ραδίκια. Καλού-κακού την άλλη φορά πριν το φρεζάρισμα να κοτσάρουν στο τρακτέρ και κανένα "καταστροφέα" - έτσι τα ραδίκια αργούν ακόμη περισσότερο να φυτρώσουν, αν δεν το κατέχουν… Αλλά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, σύμπαντες, αλήθεια τι κάνουν; Κοιτάνε απλώς το θέαμα ή δεν είναι θέμα ο εργολάβος βάσει της σύμβασης να έχει πληρωθεί για την πανάκριβη  άμμο ειδικών προδιαγραφών σε έργο συνολικά άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά η άμμος να είναι θαλάσσης-παραποτάμια και προδήλως προϊόν παράνομης αμμοληψίας;

Για το πόσο grande είναι οι αγώνες παραλίας-ακτής, οι παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες που καμία σχέση δεν έχουν με τους Μεσογειακούς Αθλητικούς Αγώνες για να μην υπάρχει σύγχυση, φαίνεται από τη “μάχη” που δεν έδωσαν οι άλλες μεσογειακές χώρες για να τους κάνουν κι έτσι σερί, μετά την Πάτρα, θα γίνουν στο Ηράκλειο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Για την επιτυχία των Πατρών και τις εκεί υποδομές, όσοι έχουν αμφιβολίες ας αναζητήσουν πληροφορίες στην Πάτρα για τα “απομεινάρια” της επόμενης ημέρας, παρά και τις εκεί παχυλές απευθείας αναθέσεις... Άλλωστε και εδώ οι εγκαταστάσεις έχουν και κάτι σκηνές - ροτόντες , που θυμίζουν τις γαστρονομικές υπαίθριες υποδομές του μετρ του είδους του Θοδωρή Καλαθάκη. Ας τον φώναζαν τουλάχιστον να τις στήσει καλύτερα, με τόσα εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν θα τους έκανε "παπάδες". Αλλά στον Καρτερό τουλάχιστον τα γήπεδα των αγώνων έχουν αποκτήσει δίφορη λειτουργία, με την περίφημη άμμο και τα τρακτέρ για το φρεζάρισμα των ραδικιών - μιλάμε για σωστό αγρόκτημα. 

Αλλά επειδή εδώ έχει πέσει χρήμα και μάλιστα εκατομμυρίων με απευθείας ανάθεση, υπάρχει θέμα. Πού είναι η προϋπολογισθείσα ειδική άμμος και πληρωμένη στη σύμβαση του έργου, για τα γήπεδα, είτε χαλαζιακή, είτε άλλου ειδικού τύπου; Γιατί εδώ η άμμος αποδεικνύεται θαλάσσης και μάλιστα από τις εκβολές του ποταμού στην περιοχή, άρα μιλάμε και για καραμπινάτη παράνομη αμμοληψία και για πληρωμή στα τιμολόγια ως ειδική άμμος; Θα δεχτούν οι Αθλητικές  Ομοσπονδίες των άλλων χωρών να λάβουν μέρος σε γήπεδα με τέτοια άμμο για τους Μεσογειακούς Αγώνες παραλίας ή θα τους πιάσουμε κορόιδο; Το πρωί θα παίζουν σε αγώνες και μεταμεσονύκτια θα φρεζάρουμε με τρακτέρ τον χώρο;  Ο διεθνής κανονισμός FVB σχετικά με τις προδιαγραφές άμμου λέει: «H άμμος θα πρέπει να έχει κοσκινιστεί σε αποδεκτό μέγεθος, να μην είναι ιδιαιτέρως τραχιά και να μην περιέχει πέτρες και επικίνδυνα μόρια. Πρέπει να μην είναι πολύ ψιλή, ώστε να μη σηκώνεται σκόνη και να μην κολλά στο δέρμα».

Καταλαβαίνετε ότι τέτοιες ιδιότητες δεν έχει η άμμος θαλάσσης, αλλά η ορυκτή, π.χ. χαλαζία, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στην Ελλάδα, αλλά κοστίζει.

Αυτό ακριβώς ήταν μάλλον το εμπόδιο για το “Αυγενάκειο ίδρυμα”. Το κόστος... Γι’ αυτό έχει ενδιαφέρον, σε ένα έργο που στοίχισε 4.000.000 ευρώ, τι άμμο προέβλεψε, τι τοποθετήθηκε, τι κόστισε και πόσο θα στοιχίσει η αντικατάσταση, εάν η διεθνής Ομοσπονδία απαιτήσει (που θα το κάνει) τις προβλεπόμενες προδιαγραφές;

Τελικά, υπάρχει ή όχι έλεγχος και καταλογισμός ή, για να κινηθεί η οικονομία γενικώς, θα έχουμε τη δίφορη λειτουργία (όπως οι δίφορες λεμονιές), τη μια αγώνες, την άλλη για ραδίκιο των κατά τ’ άλλα “πρότυπων” εγκαταστάσεων και χρυσοπληρωμένων ως τέτοιων, στο Karteros Sports Center ή “Αυγενάκειο μονοπρόσωπο Ίδρυμα”; To πρωί  Μεσογειακοί Αγώνες παραλίας και το βράδυ "ελάτε να κάνουμε χωράφι "για να φύγει με το φρεζάρισμα το ραδίκιο; Έχουμε και  στο πρόσφατο παρελθόν καταθέσει πρόταση και την επαναφέρουμε: "Δε χρειαζόταν τόσος σαματάς και συνεντεύξεις και προτάσεις για τη μασκότ των αγώνων του Σεπτεμβρίου, ο τόπος των εγκαταστάσεων “μιλάει” από μόνος του. Μασκότ θα έπρεπε να γίνουν τα ραδίκια, που είναι και για την όρεξη και για το ουροποιητικό σύστημα το καλύτερο φυσικό φάρμακο. Άρα, να και πρόταση ευεξίας, εκτός αν αρχίσουν να φυτρώνουν και ραπανάκια... Είναι μια άποψη και αυτή μετά τους αγώνες του Σεπτεμβρίου, να μετατρέψουν τον χώρο σε πρότυπο μποστάνι- αγρόκτημα,  ευκαιρία για τον υφυπουργό για εγκαίνια με selfies στήριξης μέσω των αθλητικών υποδομών και του πολύπαθου πρωτογενούς τομέα".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News