Άμμος που “σκανδαλίζει” - Η δίφορη λειτουργία του Karteros Center ή “Αυγενάκειο Ίδρυμα”

Παραπολιτικά
Άμμος που “σκανδαλίζει” - Η δίφορη λειτουργία του Karteros Center ή “Αυγενάκειο Ίδρυμα”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η 3η φορά που τα ραδίκια, οι ξινήθρες και άλλα συμπαθή χορταρικά της μάνας γης της Κρήτης... φυτρώνουν στις πρότυπες κατά τ’ άλλα αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως τις λανσάρει για τις προσωπικές του ανάγκες αυτοπροβολής ο υφυπουργός

Το πόσο grande είναι οι αγώνες παραλίας-ακτής, οι παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες που καμία σχέση δεν έχουν με τους Μεσογειακούς Αθλητικούς Αγώνες για να μην υπάρχει σύγχυση, φαίνεται από τη “μάχη” που δεν έδωσαν οι άλλες μεσογειακές χώρες για να τους κάνουν κι έτσι σερί, μετά την Πάτρα, θα γίνουν στο Ηράκλειο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Για την επιτυχία των Πατρών και τις εκεί υποδομές, όσοι έχουν αμφιβολίες ας αναζητήσουν πληροφορίες στην Πάτρα για τα “απομεινάρια” της επόμενης ημέρας, παρά και τις εκεί παχυλές απευθείας αναθέσεις... Αλλά στον Καρτερό τουλάχιστον τα γήπεδα των αγώνων έχουν αποκτήσει δίφορη λειτουργία. Είναι η 3η φορά που τα ραδίκια, οι ξινήθρες και άλλα συμπαθή χορταρικά της μάνας γης της Κρήτης... φυτρώνουν στις πρότυπες κατά τ’ άλλα αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως τις λανσάρει για τις προσωπικές του ανάγκες αυτοπροβολής ο υφυπουργός. Τουλάχιστον οι λάτρεις της χορτοφαγίας δε θα κάνουν τον κόπο για υπεραποστάσεις και στο ίσιωμα, με σακούλα και μαχαίρι, μπορούν να εξασφαλίσουν ένα καλό πιάτο στο τραπέζι τους και μάλιστα υπό τη φύλαξη, για να μη μαγαριστούν τα χόρτα από οικόσιτα τετράποδα, της ιδιωτικής εταιρείας φρούρησης του χώρου.

Αλλά επειδή εδώ έχει πέσει χρήμα και μάλιστα εκατομμυρίων με απευθείας ανάθεση, υπάρχει θέμα. Την πρώτη φορά που αναδείξαμε το θέμα, τα ξεχορτάριασαν με ράντισμα και μηχανήματα, τη δεύτερη, που έσυραν σε επίσκεψη- “αστραπή” στο “πρότυπο” τον πρωθυπουργό, πάλι τα ίδια, αλλά τα χόρτα είναι επίμονα, ως φαίνεται από τις χθεσινές φωτογραφίες, ιδίως τα ραδίκια. Θα μας πουν, λοιπόν, τι γίνεται εδώ; Πού είναι η προϋπολογισθείσα ειδική άμμος και πληρωμένη στη σύμβαση του έργου, για τα γήπεδα, είτε χαλαζιακή, είτε άλλου ειδικού τύπου; Γιατί εδώ η άμμος αποδεικνύεται θαλάσσης και μάλιστα από τις εκβολές του ποταμού στην περιοχή, άρα μιλάμε και για καραμπινάτη παράνομη αμμοληψία και για πληρωμή στα τιμολόγια ως ειδική άμμος; Θα δεχτούν οι ομοσπονδίες των άλλων χωρών να λάβουν μέρος σε γήπεδα με τέτοια άμμο για τους Μεσογειακούς Αγώνες παραλίας ή θα τους πιάσουμε κορόιδο; Ο διεθνής κανονισμός FVB σχετικά με τις προδιαγραφές άμμου λέει: «H άμμος θα πρέπει να έχει κοσκινιστεί σε αποδεκτό μέγεθος, να μην είναι ιδιαιτέρως τραχιά και να μην περιέχει πέτρες και επικίνδυνα μόρια. Πρέπει να μην είναι πολύ ψιλή, ώστε να μη σηκώνεται σκόνη και να μην κολλά στο δέρμα».

Καταλαβαίνετε ότι τέτοιες ιδιότητες δεν έχει η άμμος θαλάσσης, αλλά η ορυκτή, π.χ. χαλαζία, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στην Ελλάδα, αλλά κοστίζει.

Αυτό ακριβώς ήταν μάλλον το εμπόδιο για το “Αυγενάκειο ίδρυμα”. Το κόστος... Γι’ αυτό έχει ενδιαφέρον, σε ένα έργο που στοίχισε 4.000.000 ευρώ, τι άμμο προέβλεψε, τι τοποθετήθηκε, τι κόστισε και πόσο θα στοιχίσει η αντικατάσταση, εάν η διεθνής Ομοσπονδία απαιτήσει (που θα το κάνει) τις προβλεπόμενες προδιαγραφές;

«Εγώ θα έφτιαχνα γήπεδα beach volley με 1.500 ευρώ και 700 καθίσματα και άμμο ερήμου (από τον Κομό). Φαντάσου να είχα 4.000.000 ευρώ...», ήταν η ατάκα έμπειρου σε τέτοιες υποδομές παράγοντα, όταν του ζητήσαμε να μας διαφωτίσει.

Τελικά, υπάρχει ή όχι έλεγχος και καταλογισμός ή, για να κινηθεί η οικονομία γενικώς, θα έχουμε τη δίφορη λειτουργία (όπως οι δίφορες λεμονιές), τη μια αγώνες, την άλλη για ραδίκιο των κατά τ’ άλλα “πρότυπων” εγκαταστάσεων και χρυσοπληρωμένων ως τέτοιων, στο Karteros Sports Center ή “Αυγενάκειο μονοπρόσωπο Ίδρυμα”; Να ρίξουμε και μια ιδέα: Δε χρειαζόταν τόσος σαματάς και συνεντεύξεις και προτάσεις για τη μασκότ των αγώνων του Σεπτεμβρίου, ο τόπος των εγκαταστάσεων “μιλάει” από μόνος του. Μασκότ θα έπρεπε να γίνουν τα ραδίκια, που είναι και για την όρεξη και για το ουροποιητικό σύστημα το καλύτερο φυσικό φάρμακο. Άρα, να και πρόταση ευεξίας, εκτός αν αρχίσουν να φυτρώνουν και ραπανάκια... Είναι μια άποψη και αυτή μετά τους αγώνες του Σεπτεμβρίου, να μετατρέψουν τον χώρο σε πρότυπο μποστάνι, ευκαιρία για τον υφυπουργό για εγκαίνια με selfies στήριξης μέσω των αθλητικών υποδομών και του πολύπαθου πρωτογενούς τομέα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News