Τι γίνεται με τις κοινότητες και την εκλογή Συμβουλίου και προέδρων

Παραπολιτικά
Τι γίνεται με τις κοινότητες και την εκλογή Συμβουλίου και προέδρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τώρα αν σε τοπικό επίπεδο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί, δηλαδή να βρεθούν τουλάχιστον 5 υποψήφιοι σε χωριά με πάνω από 200 κατοίκους, είναι μία άλλη συζήτηση, όπως η κυβερνησιμότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εν γένει, είναι μία άλλη συζήτηση

Μία διάταξη που έφερε ο Μάκης Βορίδης στο νομοσχέδιο “σκούπα” του ΥΠ.ΕΣ., το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης μπαίνει αύριο (7/4) για διήμερη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής, ώστε να ψηφιστεί το αργότερο την Τρίτη, αφορά και στον εκλογικό νόμο για τις Κοινότητες. Επί της ουσίας, το ΥΠ.ΕΣ. συμμορφώνεται με την Απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο εκλογής των προέδρων και Συμβουλίων τους, που ψήφισε η Ν.Δ. το 2019 για την ανάδειξη του προέδρου στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων και αφορά την τρέχουσα θητεία (έως 31/12/2023).

Στο σκεπτικό των δικαστών, η διάταξη Θεοδωρικάκου ως προς την επιλογή των κοινοταρχών παραβίαζε τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν και τις εκλογές.

Έτσι, ο Βορίδης όχι μόνο συμμορφώνεται με την Απόφαση, ως οφείλει, αλλά ελαχιστοποιεί και τον αντίκτυπο, μειώνοντας αφενός τον αριθμό των κατοίκων από 300 σε 200, δηλαδή οι Κοινότητες άνω των 200 κατοίκων θα έχουν και αυτές  πενταμελές Συμβούλιο, αλλά και διατηρώντας τη θεσμική ιδιότητα των Κοινοτήτων. Κοντά στο “μονοπάτι” του δημοκρατικού διαλόγου εντός των οργάνων της Τ.Α. που άνοιξε ο Σκουρλέτης… Τώρα αν σε τοπικό επίπεδο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί, δηλαδή να βρεθούν τουλάχιστον 5 υποψήφιοι σε χωριά με πάνω από 200 κατοίκους, είναι μία άλλη συζήτηση, όπως η κυβερνησιμότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εν γένει, είναι μία άλλη συζήτηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News