Στρατιωτικές δαπάνες: Η Ελλάδα ξεπέρασε τις υπερδυνάμεις

Παραπολιτικά
Στρατιωτικές δαπάνες: Η Ελλάδα ξεπέρασε τις υπερδυνάμεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε Έλληνας πλήρωσε το 2022 713 δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες την ίδια στιγμή που ένας Γερμανός πληρώνει 642 δολάρια

Τι κι αν τα μέλη της νατοϊκής συμμαχίας συμφώνησαν κάποτε ότι το 2% του ΑΕΠ είναι ο στόχος για το ύψος των αμυντικών δαπανών, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δαπανά μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ της στην άμυνα.

Σπάζοντας κάθε ρεκόρ στην ιστορία της, η πρωταθλήτρια πλέον στις στρατιωτικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ για το 2022 χώρα μας εμφανίζεται να δαπανά το 2022 7,45 δισ. ευρώ, πολύ πάνω κι από τα 6,7 δισ. του 2021. Ποσό που αναλογεί σε 3,76% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσιο από τη νατοϊκή νόρμα… Προσπερνά δηλαδή ακόμα και τις ΗΠΑ, που το 2022 δαπάνησαν το 3,46% (και το 2021 το 3,48%) του ΑΕΠ τους για τα πολεμικά τους σχέδια.

Άλλωστε, στους σχετικούς πίνακες του ΝΑΤΟ, κάθε Έλληνας εμφανίζεται να πληρώνει το 2022 713 δολάρια (από 696 το 2021) για στρατιωτικές δαπάνες, από τα υψηλότερα ποσά ετησίως μεταξύ των πολιτών των κρατών-μελών της συμμαχίας.

Για παράδειγμα, ένας Γερμανός πληρώνει 642 δολάρια. Ιλιγγιώδη ποσά για νέες φρεγάτες, κορβέτες, τεθωρακισμένα, μαχητικά κ.λπ., την ώρα που τα ελληνόπουλα για να ταξιδέψουν από την Κύπρο, όπου υπηρετούν, πίσω στην Ελλάδα και τις οικογένειές τους, προκειμένου να κατοχυρώσουν μία θέση στα C-130 αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας, καλούνται να υπογράψουν δήλωση ότι επιβιβάζονται… με δική τους ευθύνη, παραιτούμενοι “από κάθε δικαίωμα ή αξίωση” κατά του Ελληνικού Δημοσίου ή των αρμόδιων οργάνων της Πολεμικής Αεροπορίας για κάθε ατύχημα ή δυστύχημα που θα συμβεί κατά τις μετακινήσεις τους. Δεν εντάσσεται στις στρατιωτικές δαπάνες, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, για δύο δευτερεύοντα ραντάρ της Πολιτικής Αεροπορίας, με απευθείας ανάθεση η Ελλάδα δαπάνησε 80 εκατ., όταν η Γερμανία με 100 εκατ. αγόρασε προχθές 19 κύρια ραντάρ για την Πολιτική της Αεροπορία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News