"Καζάνι που βράζει" η Ευρώπη

Παραπολιτικά
"Καζάνι που βράζει" η Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκατομμύρια εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε απεργίες, διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς, τις κακές συνθήκες εργασίας, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, το εκπαιδευτικό με φόντο τις συνέπειες και του πληθωρισμού

Αντιμέτωπες με τις συνέπειες των πολιτικών τους βρίσκονται πολλές χώρες στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε απεργίες, διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς, τις κακές συνθήκες εργασίας, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, το εκπαιδευτικό, καθώς και για τις κακές υπηρεσίες των δημοσίων εταιρειών, με φόντο τις συνέπειες και του πληθωρισμού.

Στη Γαλλία και στη Γερμανία σημειώνονται οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών. Χάος κυρίως στις υπεραστικές συγκοινωνίες και μεταφορές, σε μεγάλο τμήμα της Γερμανίας, προκαλεί ήδη από την περασμένη Κυριακή η 24ωρη προειδοποιητική απεργία περισσότερων από 350.000 εργαζομένων σε σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, λεωφορεία, λιμάνια και αυτοκινητοδρόμους.

Στη Γαλλία διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια συγκλονίζουν τη χώρα, μετά την υιοθέτηση στις 16 Μαρτίου, χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Τον “χορό” των μεγάλων απεργιών στην Ευρώπη ξεκίνησε η Βρετανία στα τέλη Ιανουαρίου με κινητοποιήσεις κυρίως από νοσηλευτές, σιδηροδρομικούς, οδηγούς λεωφορείων και δασκάλους που ζητούν γενναίες αυξήσεις στις αποδοχές.

Στην Ιταλία, την ίδια χρονική περίοδο με την Βρετανία, πραγματοποιήθηκε απεργία σε πρατήρια καυσίμων και εταιρείες διαχείρισης σταθμών ανεφοδιασμού, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας κατά των μέτρων της κυβέρνησης να αναγράφονται και οι μέσες τιμές για αμόλυβδη και ντίζελ, εκτός από τις τρέχουσες τιμές πώλησης καυσίμων.

Στην Ελλάδα, σε 24ωρη απεργία προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών για τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου των σταθερών συγκοινωνιών. Είχαν προηγηθεί οι μεγάλες απεργίες για την τραγωδία των Τεμπών, οι οποίες αποτυπώθηκαν με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, με τη μαζικότερη να γίνεται στο Σύνταγμα.

Στην Πορτογαλία, αντίστοιχη αγωνιστική διάθεση έχουν και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι οργάνωσαν απεργιακές κινητοποιήσεις διάρκειας 18 ημερών, από τις 16 Γενάρη έως τις 8 Φλεβάρη. Βασικά αιτήματα των εκπαιδευτικών ήταν η αύξηση των μισθών τους κατά 120 ευρώ τον μήνα (λίγο πάνω από τον πληθωρισμό), περισσότερα χρήματα για την Παιδεία και αλλαγή του τρόπου διορισμού νέων εκπαιδευτικών.

Στο Ισραήλ, άνευ προηγουμένου αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα της χώρας. Η αναθεώρηση, την οποία προωθεί ο Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για διαφθορά, και οι σύμμαχοί του στην πιο δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, έχει βυθίσει το Ισραήλ σε μια από τις χειρότερες εγχώριες κρίσεις του. Έχει πυροδοτήσει ένα διαρκές και εντεινόμενο κίνημα διαμαρτυρίας, που έχει εξαπλωθεί σε όλους σχεδόν τους τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του Στρατού, όπου οι έφεδροι βγαίνουν όλο και πιο συχνά δημόσια για να πουν ότι δε θα υπηρετήσουν μία χώρα που στρέφεται προς την απολυταρχία. Ο Νετανιάχου κάλεσε τους «δεξιούς και αριστερούς διαδηλωτές» να «συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να απέχουν από τη βία», προσθέτοντας ότι «όλοι μας είμαστε αδέρφια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News