Ετοιμάζονται για νέα αύξηση επιτοκίων στη σκιά της κατάρρευσης της SVB

Παραπολιτικά
Ετοιμάζονται για νέα αύξηση επιτοκίων στη σκιά της κατάρρευσης της SVB

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναταραχή που προκάλεσε στις αγορές η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τα επιτόκια.

Η χρεοκοπία της SVB συνδέθηκε με τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της Fed στο 4,50% έως 4,75% από σχεδόν μηδενικά επιτόκια πριν από έναν χρόνο, καθώς αναγκάστηκε να πουλήσει ομόλογα με ζημιά λόγω ακριβώς της αύξησης των επιτοκίων.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τους επενδυτές στις αγορές χρήματος να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για τα επιτόκια της Fed αλλά και της ΕΚΤ, θεωρώντας ότι οι κεντρικές τράπεζες θα λάβουν το μήνυμα για τους κινδύνους που συνεπάγεται η συνεχής σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη και έως την περασμένη Παρασκευή θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρούσε σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (50 μονάδες βάσης), με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να αυξάνεται από το 2,5% στο 3%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Και αυτό γιατί η ΕΚΤ μέχρι και χθες το βράδυ δεν είχε διαρρεύσει αλλαγή της πολιτικής της.

Υπάρχει μόνο μία δήλωση πηγής της ΕΚΤ ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους αντίστοιχους με αυτόν της SVB και ότι είναι καλά χρηματοδοτημένες. Άλλωστε, η ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν των αμερικανικών. Αυτό αποτυπώθηκε και στην ελληνική αγορά, η οποία “αντέδρασε” σχετικά ψύχραιμα και οι απώλειες περιορίστηκαν σε χαμηλά ποσοστά. Την επόμενη Τετάρτη 22 Μαρτίου θα ανακοινώσει η Fed τις αποφάσεις της για τα επιτόκια…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News