Παραπολιτικά

Αρκαλοχώρι: “Παγώνουν” τους ακατάσχετους λογαριασμούς σεισμοπαθών

Το θέμα στη Βουλή

Έξι νέες καταγγελίες για μπλοκάρισμα από συστημική τράπεζα λογαριασμών του προγράμματος “Αρωγή” για τους σεισμοπαθείς, οι οποίοι με ΦΕΚ είναι ακατάσχετοι κανονικά, κατέθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπάθων Αρκαλοχωρίου “Ελπίδα”, Κώστας Γκαντάτσιος, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Σαχίνη.

Όπως ανέφερε ο κ. Γκαντάτσιος, το Τραπεζικό Ίδρυμα ερμηνεύοντας αυθαίρετα το ΦΕΚ, μετά από τις 30 ημέρες θεωρεί τον λογαριασμό για έναν σεισμοπαθή ως αποταμιευτικό και ως εκ τούτου τον μπλοκάρει.

Για το θέμα μάλιστα, κατόπιν παρέμβασης στη συζήτηση, τοποθετήθηκε ο νομικός, Γιώργος Καλτσάς, σημειώνοντας ότι πρέπει να παρέμβει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας, γι’ αυτή την αυθαίρετη ερμηνεία εκ μέρους των τραπεζών σε ακατάσχετους λογαριασμούς, όπου το μπλοκάρισμά τους είναι παράνομο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών Αρκαλοχωρίου “Ελπίδα” είχε γνωστοποιήσει πρόσφατα ένα ακόμη περιστατικό δέσμευσης χρημάτων της κρατικής αρωγής από λογαριασμό σεισμόπληκτου, καλώντας τους δικαιούχους να ελέγξουν τους λογαριασμούς τους, «η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι μονόδρομος αν δεν εφαρμοστεί το ΦΕΚ», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, για το θέμα τοποθετήθηκαν και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην δεσμεύουν ακόμα και χρήματα της κρατικής αρωγής προς τους σεισμόπληκτους, λόγω οφειλών προς το Δημόσιο, παρότι -όπως τονίζουν- γνωρίζουν ότι με ΦΕΚ, οι ενισχύσεις είναι ακατάσχετες κι αφορολόγητες.

«Την ώρα που σε ορισμένους συμπολίτες μας στο Αρκαλοχώρι έχουν κατασχεθεί οι λογαριασμοί τους από τα ποσά της αρωγής που τους έχουν καταβληθεί, ο -κατά τα άλλα αρμόδιος από την κυβέρνηση για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές- κ. Τριαντόπουλος με περισσό θράσος διαβιβάζει μια απάντηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου που ούτε λίγο ούτε πολύ επιβεβαιώνει ότι τα ποσά είναι όντως ακατάσχετα και δε θα πρέπει να κατάσχονται, ενώ φαίνεται να μη γνωρίζει ότι έχουν κατασχεθεί ήδη λογαριασμοί!», σημείωσε, μεταξύ άλλων, χθες ο Νίκος Ηγουμενίδης με αφορμή την απάντηση από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι «αφού λοιπόν το ποσό της αρωγής, όπως σημειώνει ο κ. Τριαντόπουλος σύμφωνα με τον νόμο “δε δεσμεύεται και δε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα», τότε, αλήθεια, γιατί δεν μας εξηγεί πώς έχουν δεσμευθεί τα ποσά της αρωγής σε συμπολίτες μας; Ή μήπως ο κ. Τριαντόπουλος θα μας πει ότι δεν έχει ενημερωθεί σχετικά από τους φορείς και τους πολίτες του Αρκαλοχωρίου που έχουν εδώ και καιρό θέσει επιτακτικά το θέμα;». Ο βουλευτής καταλήγοντας ζητά από την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να “ξεμπλοκάρει” άμεσα όσους λογαριασμούς σεισμόπληκτων έχουν “παγώσει”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια