Λ. Αυγενάκης: Γιατί άφησε την τιμή και την υπόληψή του να περιμένουν μετά τις εκλογές;

Παραπολιτικά
Λ. Αυγενάκης: Γιατί άφησε την τιμή και την υπόληψή του να περιμένουν μετά τις εκλογές;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβολή ζήτησε και έλαβε η ίδια η πλευρά Αυγενάκη για την αγωγή σε βάρος της εφημερίδας "Ν.Κ." και του neakriti.gr, ρίχνοντας ο ίδιος ρουκέτα στο επιχείρημά του - Αν αυτή η αγωγή δεν είναι Slapp τότε τι είναι;

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης είχε καταθέσει αγωγή σε βάρος της εφημερίδας μας “Νέα Κρήτη” και του neakriti.gr, και του διευθυντή της Γιώργου Ψαρουλάκη και επρόκειτο να εκδικαστεί την 17/2/2023. Μας ζητούσε 300 χιλ. ευρώ, γιατί λέει του θίξαμε την τιμή και την υπόληψή του και άλλες 5 χιλ. ευρώ για κάθε φορά που θα αναφέραμε το όνομα του.

Τρεις ημέρες πριν την εκδίκαση της αγωγής, που είχε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, ο συνήγορός του μας ενημέρωσε ότι λόγω επαγγελματικού κωλύματος είχε αδυναμία να παρασταθεί στην εκδίκαση της αγωγής σε βάρος μας. Πράγματι, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, ζήτησε και πήρε αναβολή της εκδίκασης της αγωγής του υφυπουργού σε βάρος μας και ορίστηκε εκ νέου η δίκη για τον Σεπτέμβριο του 2023. Η δική μας θέση ήταν η σφοδρή επιθυμία μας για εκδίκαση της αγωγής σε βάρος μας, να γίνει άμεσα και χωρίς αναβολές.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι ο υφυπουργός και μηνυτής μας, ήξερε πολύ νωρίτερα από την ημέρα της δίκης ότι ο δικηγόρος που είχε επιλέξει να τον εκπροσωπήσει στη δίκη εναντίον μας, είχε κώλυμα εκείνη την ημέρα. Και τί έπραξε ο Λευτέρης Αυγενάκης; Απολύτως τίποτα, άφησε τον νομικό του εκπρόσωπο να ζητήσει και να πάρει αναβολή για την υπόθεση σε βάρος μας.

Γιατί το αναφέρουμε αυτό σήμερα; Μα, γιατί είναι προφανές, όπως εξαρχής έχουμε γράψει για αυτή την αγωγή, ότι είναι αγωγή SLAPP, φαινόμενο δηλαδή αβάσιμης, εκφοβιστικής και εκβιαστικής αγωγής που κατατίθενται από κάποιο κυβερνητικό ή πολιτικό πρόσωπο ή οργανισμό ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα, οργανισμούς και δημοσιογράφους, που εκφράζουν κριτική σχετικά με ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα όμως, ο Λευτέρης Αυγενάκης, κρυπτόμενος πίσω από το αντικειμενικό κώλυμα του δικηγόρου του, ζήτησε αναβολή της εκδίκασης και που την πήρε, στην ουσία αφαίρεσε και το βασικό του επιχείρημα σε αυτή την αγωγή, αποδεικνύοντας πρακτικά γιατί είναι αγωγή - Slapp, φαινόμενο που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. με οδηγία της, έχει θέσει στο στόχαστρο δράσεων για την εξάλειψή του.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, που γνώριζε πολύ νωρίτερα λοιπόν από εμάς, ότι ο δικηγόρος του είχε κώλυμα να παραστεί προτίμησε να καλυφθεί πίσω από αυτή την αντικειμενική αδυναμία του συνηγόρου του, αντί να αναζητήσει παντί τρόπω εναλλακτικές εκπροσώπησής του, σε μια δίκη αγωγής, μάλιστα με συγκεκριμένο επιχείρημα, που πλέον “τινάχθηκε στον αέρα”, με την αναβολή εκδίκασης για τον Σεπτέμβριο του 2023.

Όταν στις 5/9/2022, κατέθετε επίσημα την αγωγή του σε βάρος μας, το βασικό του επιχείρημα σε αυτήν ήταν πως:

«η τιμή και η υπόληψή μου, η εκτίμηση που χαίρω ως επιτυχημένος πολιτικός, τόσο μεταξύ των πολιτών του Ηρακλείου, στων οποίων την ψήφο ευελπιστώ ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης για ανάδειξη νέας Βουλής… Η ηθική μου ακεραιότητα, η τιμή και η υπόληψή μου προσβάλλονται βαρύτατα από το περιεχόμενο και το ύφος των επίδικων δημοσιευμάτων». Αυτά έλεγε.

Σήμερα λοιπόν, τι έχει να μας πει με την αναβολή της εκδίκασης της αγωγής με αίτημα της δικής του πλευράς; Αν πράγματι, όπως λέει έχει πληγεί, η ηθική του ακεραιότητα, η τιμή και η υπόληψή του και μάλιστα βαρύτατα από τα δημοσιεύματα μας, όπως λέει, τόσο πολύ επείγονταν για την εκδίκαση της αγωγής του, ώστε τελικά να καλυφθεί πίσω από το αντικειμενικό κώλυμα του δικηγόρου του, από την στιγμή που εγκαίρως το γνώριζε, αντί να βρει νομική εκπροσώπηση έξτρα, ώστε να γίνει η δίκη για να προασπίσει την τιμή του και την υπόληψή του άμεσα; Πόσο άμεσα; Μα, όπως ακριβώς παραπάνω το περιγράφει ο ίδιος στη σε βάρος μας αγωγή.

Η αναβολή της δίκης που ζήτησε ορίστηκε εκ νέου για τον Σεπτέμβριο του 2023. Είναι πεντακάθαρο πλέον, ότι οι εκλογές που το αργότερο θα γίνουν μέχρι τον Ιούλιο 2023, αφαιρούν και το βασικό λόγο που ο ίδιος ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητά με αυτήν την αγωγή του. Αντί να προστρέξει για τη δικαίωσή του πριν τις εκλογές, ζητά να γίνει αυτό μετά τις εκλογές. Άρα, τα αναφερόμενά του ότι «…των πολιτών του Ηρακλείου στων οποίων την ψήφο ευελπιστώ ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης για ανάδειξη νέας Βουλής» τι νόημα μπορεί να έχουν πέραν της διαιώνισης της δήθεν κατηγορίας του με τα χαρακτηριστικά σαν αγωγής Slapp;

Είναι, όμως, έτσι εμφανές ότι είναι μια καθαρά τύπου Slapp αγωγή, αφού με ευθύνη του καθυστερεί η εκδίκασή της με μόνο στόχο του, όχι την ουσία της αγωγής του, δηλαδή να αποκατασταθεί, όπως λέει η τιμή και η υπόληψή του, αλλά στόχος του να “σέρνεται” στον χρόνο αυτή η αγωγή.

Την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023, την ίδια ημέρα της αναβληθείσας δίκης αναλώθηκε στις γνωστές δημόσιες προεκλογικές εμφανίσεις σε εκδηλώσεις και κοπές πίτας με τις ανάλογες φωτογραφίσεις.

Προφανώς και η τιμή και η υπόληψή του μπορούν να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 και πάντως πολύ μετά τις βουλευτικές εκλογές. Είναι καθαρό λοιπόν, πως στόχος του ήταν να μας εκφοβίσει και να μας φιμώσει και μόνο αυτός.

Με την αγωγή του ο κ. Αυγενάκης μάς ζητά 300 χιλιάδες ευρώ για την τιμή του, όπως λέει. Ο εν λόγω υφυπουργός Αθλητισμού επιχειρεί να μας φιμώσει για να σταματήσουμε να ασκούμε ό,τι η δημοσιογραφία και ο θεσμικός της ρόλος επιτάσσει: τον έλεγχο, δηλαδή στα “έργα και ημέρες” του ως πολιτικός, ιδίως δε ως μέλος της Κυβέρνησης.

Μάλιστα, για να μην έχουμε καμία αμφιβολία για τους λόγους που τον ωθούν, στην ίδια αγωγή αναφέρει πως όλα αυτά τα πράττει προληπτικά, ώστε κάθε φορά που θα αναφερόμαστε με σχόλια, κριτική και κρίσεις επί του έργου του ως υφυπουργού, να ζητά αποζημίωση 5.000 ευρώ καθ’ εκάστη αναγραφή για τον ίδιο, αφού πιθανόν μπορεί να τον διαβάλουν στο εκλογικό σώμα, ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης των βουλευτικών εκλογών. Κοινώς, ζητάει επιλεκτική φίμωση και λογοκρισία προκαταβολικά για τις πολιτικές του πράξεις, αλλά και τις επερχόμενες εκλογές, παρότι τα επίδικα δημοσιεύματα αφορούν την παρελθούσα διετία.

Τελικά, ο κ. Αυγενάκης “πέταξε την μπάλα στην εξέδρα”. Δεν παρουσιάστηκε στη δίκη. Το είχαμε προβλέψει και δημοσίως το γράψαμε την 6/9/2022 περί σκόπιμων αναβολών. Γράψαμε ότι: «Στην Ελλάδα, κύριε Αυγενάκη, έχουμε Δημοκρατία και Ελευθερία της έκφρασης. Θα υπερασπιστούμε τα γραφόμενά μας με κάθε τρόπο απόδειξης, στοιχεία, μαρτυρίες κ.λπ. (και έχουμε πάρα πολλά). Αυτό θα συμβεί στις 17/2/2023 και ελπίζουμε ότι θα είναι εκεί ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης (οι τυχόν πρακτικές των σκόπιμων αναβολών δε θα πιάσουν). Μέχρι τότε, η εφημερίδα μας και για όσο είναι ενεργός πολιτικός, και μάλιστα με χαρτοφυλάκιο, θα συνεχίσει να ασκεί την όποια κριτική και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις χρηματικές απειλές για την τιμή του. Ασφαλώς, μελετούμε και νομικά τη συμπεριφορά του και την πρόθεσή του να μας βλάψει ή να “εκβιάσει” τη ζητούμενη από αυτόν σιωπή μας, με τις πληρωμένες αναρτήσεις εξωδίκων, αλλά και για τα επιλεκτικά ισχυριζόμενά του στην αγωγή του. Και επιφυλασσόμαστε για τις μελλοντικές κινήσεις μας και στο νομικό πεδίο».

Το αυτό υπογράφουμε και σήμερα, αναμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσης τον Σεπτέμβριο του 2023 πλέον, αφού η πλευρά του πολιτικού αυτού προσώπου τελικά, ανέβαλε την αγωγή της για τότε.

Μέχρι τότε όπως φαίνεται και παρά τα διαφορετικά γραφόμενα του Λευτέρη Αυγενάκη στην αγωγή του, η τιμή και η υπόληψή του μπορούν να περιμένουν και μετά τις εκλογές, δεν ήταν ως φαίνεται τελικά και τόσο κρίσιμο στοιχείο οι εκλογές αυτές κι ας ήταν το κύριο επιχείρημά του, στην σε βάρος μας αγωγή.

Θυμηθήκαμε γιατί ταιριάζει το εξής. Ο Γούντι Άλεν το έχει πει πολύ ωραία: «Το 80% της επιτυχίας είναι να κάνεις φιγούρα»…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News