default-image

Ανοίγουν τον δρόμο για να “ξενιτευτούν” μουσειακά εκθέματα  

Παραπολιτικά
Ανοίγουν τον δρόμο για να “ξενιτευτούν” μουσειακά εκθέματα  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον νέο νόμο για τα μουσεία, που μετατρέπονται σε ΝΠΔΔ, καθίστανται ανταλλάξιμες οι αρχαιότητες

Μπορεί η Ν.Δ. επίσημα να θεωρεί (και να λέει) ότι θα κερδίσει με “περίπατο” τις εκλογές και απλώς το ζητούμενο είναι αν θα κυβερνήσει αυτοδύναμα ή όχι, ωστόσο συνεχίζουν ακάθεκτοι, και μάλιστα εντατικοποιώντας τον ρυθμό, “κρίσιμα” νομοθετήματα, τα οποία συνιστούν βαθιές τομές σε μεγάλα ζητήματα. Νομοθετήματα που βιάζονται να τα περάσουν πριν τις εκλογές... διά παν ενδεχόμενο. Ένα από αυτά είναι και ο νόμος για τα μουσεία, στον οποίο αναφέρεται ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του ΜέΡΑ25:

«Πιστοί στον στόχο της ιδιωτικοποίησης του Πολιτισμού, η “Μητσοτάκης Α.Ε.” και η Λίνα Μενδώνη βιάζονται να κλείσουν όλες τις δουλειές, οδεύοντας προς τις εκλογές. Φέρνουν σε διαβούλευση τον νόμο για την αποκοπή των πέντε μεγάλων Μουσείων της χώρας (μεταξύ αυτών και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου) από τον Οργανισμό του υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς φυσικά να λάβουν ούτε στο ελάχιστο υπόψη τις ισχυρές, ήδη, αντιδράσεις επιστημόνων, εργαζόμενων στα Μουσεία και απλών πολιτών.

Η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ είναι ο “Δούρειος Ίππος” για την είσοδο των ιδιωτών στην “καρδιά” του Πολιτισμού και για τη διαμόρφωση μουσειακής πολιτικής με βάση τους νόμους της αγοράς. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, ο Δίσκος της Φαιστού, οι “Θεές των Όφεων” και το “Δαχτυλίδι του Μίνωα” ετοιμάζονται να πρωταγωνιστήσουν στον κατάλογο των ανταλλάξιμων “προϊόντων” με τις συμφωνίες δανεισμού για 25+25 χρόνια σε ξένες συλλογές, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση κάνει αυτό που ξέρει καλά. Λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία, βλέπει ως “assets” τα εκθέματα και τα παραδίδει ως λάφυρα σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς της φίλους, στα πρότυπα της σκοτεινής συμφωνίας της Συλλογής Στερν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News