Τι σηματοδοτεί η κάθοδος Μητσοτάκη στην Κρήτη  

Παραπολιτικά
Τι σηματοδοτεί η κάθοδος Μητσοτάκη στην Κρήτη  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την επίσκεψή του στη Γαύδο ο πρωθυπουργός κατεβαίνει για δεύτερη φορά στο νησί το διήμερο 25-26 Ιανουαρίου

 Μετά τη συμβολικής σημασίας επίσκεψή του στη Γαύδο ανήμερα των Θεοφανίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί για δεύτερη φορά - μέσα στον Ιανουάριο - στην Κρήτη.

Αυτή τη φορά η κάθοδος του πρωθυπουργού, το διήμερο 25-26 Ιανουαρίου, γίνεται με αμιγώς πολιτικό-προεκλογικό “άρωμα”, καθώς εν μέσω μιας άτυπης, παρατεταμένης ήδη προεκλογικής περιόδου, ο ίδιος έχει ξεκινήσει έναν γύρο πολιτικών εξορμήσεων ανά την ελληνική επικράτεια, εδραζόμενο μάλιστα σε ένα διαφορετικό μοντέλο περιοδειών...

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του έχουν προσανατολιστεί σε μια νέα λογική περιοδειών, όπου θα περιλαμβάνονται συσκέψεις με τοπικούς φορείς, αλλά και ειδικές θεματικές παρουσιάσεις, με αντικείμενο δηλαδή τα τοπικά ζητήματα, τις ανάγκες, τα σχεδιαζόμενα έργα κ.τ.λ. των τόπων στα οποία περιοδεύει, σε μια εμφανή στόχευση συσπείρωσης των “γαλάζιων” ψηφοφόρων ή και προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων ενόψει της ανοιξιάτικης - όπως όλα δείχνουν - εθνικής κάλπης.

Σε αυτό τον καμβά, τοποθετείται και η επικείμενη κάθοδος Μητσοτάκη εδώ στην Κρήτη την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, σε μια περιοδεία που περιλαμβάνει επισκέψεις-αυτοψίες σε έργα, επαφές με πολίτες και τοπικούς φορείς, κλειστές κομματικές συσκέψεις και ανοιχτές πολιτικές ομιλίες...

Αν και το επίσημο, αναλυτικό πρόγραμμα της διήμερης περιοδείας δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί, φαίνεται ότι έχει καταρτιστεί το γενικό περίγραμμα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της “Ν.Κ.”, έχει ως εξής:

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταφτάσει στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης 25 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργικών και κυβερνητικών στελεχών.

Ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης αναμένεται να είναι ο Άγιος Νικόλαος, εκεί όπου θα επισκεφτεί το εργοτάξιο που έχει ήδη οργανωθεί (και είναι φυσικά το πρώτο εργοτάξιο) στο πλαίσιο του μεγάλου έργου ανακατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Βεβαίως, οι κύριες εργασίες τής υπό εξέλιξη εργολαβίας, ύψους 169 εκατομμυρίων ευρώ, για το τμήμα “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος” του νέου ΒΟΑΚ αναμένεται να ξεκινήσουν σε κανονικούς ρυθμούς μέσα στον Μάρτιο. Ωστόσο, όπως έχουμε γράψει, κάνοντας τις προάλλες και οδοιπορικό στην περιοχή, η ανάδοχος εταιρεία του έργου, “ΑΚΤΩΡ”, έχει στήσει ήδη το “στρατηγείο” με τα γραφεία της, στα οποία θα εγκατασταθούν σταδιακά 400 άτομα, και έχει ξεκινήσει μάλιστα να εκτελεί κάποιες πρόδρομες εργασίες.

Επισκεπτόμενος λοιπόν το πρώτο και ιστορικό αν μη τι άλλο... εργοτάξιο του ΒΟΑΚ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει το δικό του μήνυμα για το μεγάλο έργο, ενώ στη συνέχεια θα επιστρέψει στο Ηράκλειο, όπου στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί κλειστή, κομματική σύσκεψη με τους τοπικούς “γαλάζιους” βουλευτές και στελέχη.

Μία ώρα μετά, δηλαδή στις 7 το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, κατά πάσα πιθανότητα στο “Αστόρια”.

Την ερχόμενη Πέμπτη, δεύτερη ημέρα της περιοδείας του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραθέσει συνέντευξη Τύπου στον χώρο του Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, όπου και θα ξεδιπλώσει τον περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό για την Κρήτη.

Πέραν της συνέντευξης Τύπου και της παρουσίασης που θα γίνει στο Πολιτιστικό, ο ίδιος θα έχει συνάντηση με τα στελέχη του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στη διήμερη περιοδεία του θα συνοδεύεται από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης και ένας εκ των υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή ή υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη (ή ακόμα και των δύο μαζί), δεδομένου ότι αναμένεται να επισκεφτεί μεγάλα έργα.

Πέραν του ΒΟΑΚ, όπου η επίσκεψη στο εργοτάξιο έξω από τον Άγιο Νικόλαο θεωρείται “κλειδωμένη”, θεωρείται πιθανή μια επίσκεψη και στο εργοτάξιο τού υπό κατασκευή νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος, όπως και στη Μεσαρά.

Η ατάκα-γρίφος Μητσοτάκη για τις εκλογές

Η διήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού στην Κρήτη την ερχόμενη Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου συνιστά την πρώτη επίσημη παρουσία στην Κρήτη στο πλαίσιο μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο ίδιος θα κατέβει εδώ και άλλες φορές, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της επίσημης προεκλογικής περιόδου.

Άλλωστε αυτή δε φαντάζει... μακριά, δεδομένου ότι θεωρείται πολύ πιθανό το σενάριο για στήσιμο της πρώτης κάλπης στις 9 Απριλίου. Το εν λόγω σενάριο, που παίζει δυνατά εδώ και καιρό, ήρθε να φουντώσει η επίσκεψη που έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Δήμο Κορυδαλλού και ο μίνι διάλογος που είχε με έναν ορειβάτη στον οποίο αποκάλυψε ότι θέλει να πάει στον Όλυμπο τον Μάιο.

Εκείνος του απάντησε «θα σε πάω εγώ», με τον πρωθυπουργό να λέει: «Μετά τις εκλογές θα ανέβουμε!».

Δεδομένου ότι μεταξύ της πρώτης κάλπης πρέπει να μεσολαβήσουν 4-5 εβδομάδες για τη δεύτερη κάλπη, πολλοί έσπευσαν να... τον ερμηνεύσουν σημειώνοντας ότι, εάν οριστεί η ημερομηνία στις 9 Απριλίου, τότε μέχρι τις 21 Μαΐου θα έχει περατωθεί και η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Συνεπώς, μπορεί να μην πήρε τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός στο βουνό αλλά στη θάλασσα και συγκεκριμένα στα Χανιά, θα καταφέρει όμως να πάει στο βουνό μετά τις διπλές εκλογές, στα τέλη δηλαδή του Μαΐου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News