Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής Μανώλης Μηλιαράκης

Κρήτη
Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής Μανώλης Μηλιαράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Μηλιαράκης ήταν συγγενής με τον Πέτρο Μηλιαράκη που έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στις 10 το πρωί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

Έφυγε από τη ζωή στα 83 του χρόνια ο Μανώλης Μηλιαράκης διάδοχος του Νικόλαου Ψαρουδάκη στην Χριστιανική Δημοκρατία ενώ ήταν πρωτοστάτης της Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών στο πλευρό του μανώλη Γλέζου και στη Συντονιστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Μανώλης Μηλιαράκης ήταν συγγενής με τον Πέτρο Μηλιαράκη που έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στις 10 το πρωί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Σε ανάρτησή του ο Αριστομένης Συγγελάκης αναφέρει:

«ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ, 7.2.1940 – 18.1.2023

Είμαι συντετριμμένος. Έφυγε ένας εκφραστής των δικαίων και της περηφάνιας του Λαού μας. Ένας μαχητής της Πατρίδας, της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Ένας συνεπής αγωνιστής της διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών. Ένας όρθιος Ηρακλειώτης, Κρητικός, Έλληνας και πολίτης του κόσμου.

Έφυγε ο Μανώλης Μηλιαράκης. Ο σπάνιος φίλος, ο συνεπής και ασυμβίβαστος συναγωνιστής, ο γλυκύτατος και γενναιόδωρος άνθρωπος. Και μεις μένουμε φτωχότεροι σ’ έναν κόσμο ρευστότητας, αδυναμίας προσανατολισμού και κυριαρχίας του ατομικού δρόμου εις βάρος των συλλογικών οραμάτων.

Ο Μανώλης Μηλιαράκης ήταν διάδοχος του εμβληματικού Νικόλαου Ψαρουδάκη στην ηγεσία της Χριστιανικής Δημοκρατίας από το 1990-2015, ενώ διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας "Χριστιανική" την περίοδο 1978-1985. Μαχητής πρώτης γραμμής στους εθνικούς, δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες. Διαπρύσιος κήρυκας της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Ενωτικός και ανθρώπινος, με οξύ πολιτικό αισθητήριο και πύρινο πολιτικό λόγο. Κρητικός, από την Καλλονή Ηρακλείου, που δεν ξεχνούσε ποτέ την Κρήτη. Με την καθημερινή του πράξη έδινε νόημα στον συγκρητισμό και διαφήμιζε την Κρήτη στην Αθήνα.

Ο Μανώλης Μηλιαράκης με το λόγο, τα έργα και ολόκληρη τη ζωή του συμπύκνωνε το μήνυμα της χριστιανικής αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Σπινθηροβόλο πνεύμα, μορφωμένος, καλλιεργημένος, σεμνός, ανθρώπινος, με έντονο αίσθημα αλληλεγγύης προς όσους υπέφεραν.

Είναι κάτι το καταπληκτικό: ο Μανώλης Μηλιαράκης ήταν η προσωποποίηση του ανθρώπου των κινημάτων: από τον αγώνα για το 15% για την Παιδεία και το 114 τη δεκαετία του 1960, στον αγώνα κατά της δικτατορίας, έως τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών (στο πλευρό του Μανώλη Γλέζου και στη Συντονιστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου), το Κυπριακό, τον αντιμνημονιακό αγώνα. Πάντα υπέρμαχος του δημοκρατικού πατριωτισμού, αυθεντικός εκφραστής της σύμφυσης του πατριωτικού με το δημοκρατικό και το κοινωνικό.

Είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε με τον Μανώλη Μηλιαράκη -και αρκετούς ακόμη συναγωνιστές- τελευταία φορά στις 17 Νοεμβρίου 2022, στο Πολυτεχνείο, όπου αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κατέθεσε στεφάνι. Ήταν ακμαίος, γελαστός αλλά ανήσυχος, όπως πάντα. Συνεχίσαμε τη συζήτηση στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου όπου ο Μανώλης μας κέρδισε για άλλη μια φορά, με τη γνώση και την ευαισθησία του.

Οι συναγωνιστές του στο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην κόρη του Έρση και σ’ ολόκληρη την οικογένειά του, καθώς και στους συντρόφους του στη Χριστιανική Δημοκρατία, σε όλους όσους τον αγάπησαν και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη, Ειρήνη, Δημοκρατία και Εθνική Ανεξαρτησία!

Αιωνία του η Μνήμη!

Η κηδεία του Μανώλη Μηλιαράκη θα γίνει το Σάββατο στις 10 το πρωί στο Α'' Νεκροταφείο.

Manolis Miliarakis

Υ.Γ. Ευχαριστίες στον Κώστα Μπλάθρα, διευθυντή της Χριστιανικής για τα χρήσιμα στοιχεία που μου έδωσε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News