Ποιος καθυστερεί την κήρυξη του Παλίγκρεμνου ως μνημείο της φύσης; (βίντεο)

Κρήτη
Ποιος καθυστερεί την κήρυξη του Παλίγκρεμνου ως μνημείο της φύσης; (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης έχει αναβάλει δύο φορές τη συζήτηση για την κήρυξη του βράχου σε μνημείο

Στην περιβόητη υπόθεση του Παλίγκρεμνου, όπου ιδιώτης επιχείρησε να σκάψει για να φτιάξει ξενοδοχεία, αναφέρθηκε η ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη στη συνέντευξή της στην Κρήτη TV και την εκπομπή Ελεύθερο Σημείο με την Λευτέρη Συμβουλάκη μιλώντας για μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Και η ολοκλήρωσή της εξαρτάται από το πότε θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Σύμφωνα με όσα είπε, από το παρελθόν η Δασική Υπηρεσία είχε κάνει ό,τι έπρεπε να κάνει για να κηρύξει τον βράχο αυτό και πολλές άλλες περιοχές ως διατηρητέα μνημεία.

«Ήξερα και είχα πει ότι, όταν θέλεις ένα φυσικό αντικείμενο να το προστατεύσεις, υπάρχουν οι θεσμικές διαδικασίες για να το προστατεύσεις. Πρέπει να κάνει κάτι. Αυτό λοιπόν το κάτι ξεκίνησε από τον Δήμο, όταν μπήκε ο εργολάβος πλέον εκεί. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. Και μπήκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας εκεί για την τεκμηρίωση».

Όπως εξηγεί η ίδια, συντάχτηκε περιβαλλοντική μελέτη που με απόφαση υπουργού και γνώμη της Περιφέρειας γίνεται πλέον υπουργική απόφαση. «Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου ανέθεσε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Συντάχθηκε ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Κατατέθηκε σε μας. Διαβιβάστηκε η μελέτη στην Περιφέρεια Κρήτης, γιατί απαιτείται η γνώμη της Περιφέρειας. Υπήρξε καθυστέρηση στην ανταπόκριση. Έχει αναβληθεί κάποιες φορές το θέμα στα Περιφερειακά Συμβούλια. Οπότε πλέον και σε ένα καθεστώς που θεωρούσαμε ότι έχουμε τη μελέτη και πρέπει να τη διαβιβάσουμε, διαβιβάσαμε τη μελέτη στην Αθήνα, στη Διεύθυνση Προστατευόμενων Περιοχών και Βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, γράφοντας ότι “σας στέλνουμε τα στοιχεία. Η άποψή μας είναι αυτή. Έχει διαβαστεί η μελέτη στην Περιφέρεια Κρήτης, που πρέπει να γνωμοδοτήσει, και σας στέλνουμε για να παίρνει σειρά”. Έχω την εντύπωση ότι δεν έχει μπει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ακόμη»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News