Άγκελα Μέρκελ: Σε περίοδο... περισυλλογής

Παραπολιτικά
Άγκελα Μέρκελ: Σε περίοδο... περισυλλογής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον ένα χρόνο χωρίς Μέρκελ στη Γερμανία και την Ευρώπη αναλύει το γνωστό περιοδικό “Spiegel” σε εκτενές αφιέρωμά του, στη βάση μιας συζήτησης της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας με τον δημοσιογράφο Αλεξάντερ Όζανγκ. Και τα όσα αποκαλύπτει είναι εξόχως ενδιαφέροντα...

Πρώτα απ’ όλα οι παραδοχές της, όπως το ότι έναν χρόνο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σχεδίαζε από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τη διοργάνωση συνομιλιών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, «αλλά δεν είχα πλέον δύναμη να το επιβάλω». Εξίσου σημαντικό και το ότι δε μετάνιωσε για την απόφασή της να βάλει τέλος στην πολιτική της καριέρα. Όπως δήλωσε στο γνωστό γερμανικό περιοδικό, «χρειάζονται νέα πρόσωπα», με την ίδια να διαπιστώνει με έκπληξη πόσα πράγματα μένουν σε εκκρεμότητα μετά από δουλειά 16 ετών.

Ως γνωστόν, η Άγκελα Μέρκελ αποχώρησε επισήμως από την Καγκελαρία τον Δεκέμβριο του 2021. Σχεδόν έναν χρόνο από τότε ιδιωτεύει και αποφεύγει επιμελώς δημόσιες, πολιτικές παρεμβάσεις. Και όπως δηλώνει η ίδια, «τώρα πια βρίσκομαι στην περίοδο της περισυλλογής». Έχει ενδιαφέρον ότι, σε πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 62% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά το έργο της Άγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία, ενώ το 39% εκφράζει αντίθετη άποψη. Στο τέλος της 16ετούς θητείας της, η Μέρκελ συγκέντρωνε 68% θετικές γνώμες.

Από την άλλη πλευρά, ο σημερινός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο τη θητεία του με 51% θετικές γνώμες, αλλά σήμερα μόνο το 36% δηλώνει λίγο ή περισσότερο ικανοποιημένο από τις επιδόσεις του, με το 61% να εκφράζει δυσαρέσκεια. Αντιθέτως, στην αρχή της θητείας της, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, που προέρχεται από τους Πράσινους, συγκέντρωνε μόνο 29% θετικές γνώμες, αλλά σήμερα επιδοκιμάζεται από το 48% των ερωτηθέντων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την περαιτέρω ενίσχυση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και τη συνεχιζόμενη φθορά των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News