Κτηματολόγιο: Παράταση σε προθεσμία που εξέπνευσε;

Παραπολιτικά
Κτηματολόγιο: Παράταση σε προθεσμία που εξέπνευσε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράταση στη διαδικασία της υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης για ακίνητα που βρίσκονται στη γεωγραφική ενότητα του Ηρακλείου, και δη της ενδοχώρας, καθότι ο αστικός ιστός έχει ήδη κτηματογραφηθεί, ζητούν - έστω καθυστερημένα - οι μηχανικοί της Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ), μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο και πολιτικός μηχανικός Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας ότι τα ποσοστά υποβολής δηλώσεων είναι επιεικώς απογοητευτικά... παρά το γεγονός ότι η συλλογή δηλώσεων στην Κρήτη “τρέχει” εδώ και αρκετό διάστημα, και όλοι γνωρίζουν πως τα δικαιώματα που έχουν δηλωθεί είναι λιγότερα από τα μισά τον εκτιμώμενων, με το ποσοστό τους κατά μέσο όρο να μην ξεπερνά το 30% σε περιφερειακές ενότητες του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και τον περασμένο μήνα ποσοστά άνω του 60% στην Ανατολική Κρήτη συγκεντρώνουν μόνο οι περιφερειακές ενότητες του νότιου νομού Ηρακλείου και Λασιθίου.

Ωστόσο, σε περιοχές όπως τα Χανιά και το Ρέθυμνο, πλην των πόλεων - καθώς οι περιοχές στον αστικό ιστό έχουν κτηματογραφηθεί - η συμμετοχή παραμένει χαμηλή και η συλλογή δικαιωμάτων δεν ξεπερνά το 25%! Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ελάχιστα δικαιώματα έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα στο Κτηματολόγιο για ιδιοκτησίες στα Χανιά (19%), στο βόρειο Ηράκλειο (16%) και στο Ρέθυμνο (25%). Επί της ουσίας οι μηχανικοί τονίζουν την αναγκαιότητα παράτασης στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων για τους δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου. Αυτό αναδεικνύει με την κατάθεση επιστολής του ΤΕΕ/ΤΑΚ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη και Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, το ποσοστό υποβολής δηλώσεων Κτηματολογίου στους δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου δεν υπερβαίνει το 20%, ενώ η προθεσμία έχει ήδη εκπνεύσει από τις 22/11/2022. Στις ιδιαιτερότητες που δεν επέτρεψαν την εμπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων, μεταξύ των οποίων οι κληρονομικές εκκρεμότητες που καθυστερούν τη διαδικασία, οι μηχανικοί επισημαίνουν μία αλήθεια: τον τεράστιο φόρτο εργασίας των μηχανικών, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων και τη διόρθωση των δασικών χαρτών. Η πρόταση του ΤΕΕ/ΤΑΚ είναι να δοθεί παράταση τουλάχιστον τριών μηνών στους δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου ως μια ύστατη προσπάθεια ενεργοποίησης των δημοτών.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News