Ενδιαφέρον για τις μετοχές

Παραπολιτικά
Ενδιαφέρον για τις μετοχές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει σήμερα η οικονομική επικαιρότητα. Καταρχάς προέκυψε ενδιαφερόμενη εταιρεία (σοβαρή, μάλιστα) για την απόκτηση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς, δηλαδή την απόκτηση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Ενδιαφερόμενη είναι η ΙΟΝ Group, με έδρα την Ιταλία, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας.

Ωστόσο, όπως υπενθύμιζαν πηγές του ΤΧΣ, ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες σε ό,τι αφορά την αποεπένδυση του Ταμείου από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025.

Περιμένουμε το πλάνο

Πρόκειται για διαδικασίες που έχουν αφετηρία το πλάνο αποεπένδυσης, το οποίο αναμένεται να καταρτιστεί μέχρι το τέλος του 2022, με τη Rothschild να έχει αναδειχθεί σύμβουλος για την εκπόνηση του έργου.

Επιπρόσθετα, καθοριστικός είναι ο ρόλος του SSM στις όποιες αποφάσεις πώλησης και κυρίως στο ποιος είναι ο αγοραστής.

Το πλάνο αποεπένδυσης θα προβλέπει σειρά σεναρίων, δηλαδή το πώς και το πότε θα βάλει “πωλητήριο” το Ταμείο στις μετοχές που κατέχει στις τράπεζες.

Συνεπώς, η έναρξη της αποεπένδυσης, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, δύσκολα θα ξεκινήσει πριν το α’ τρίμηνο του 2023.

Πηγές της Τράπεζας Πειραιώς δήλωναν άγνοια για το ενδιαφέρον της ΙΟΝ Group, υπογραμμίζοντας ότι μέτοχος είναι το ΤΧΣ, και κατά συνέπεια ο όποιος ενδιαφερόμενος αγοραστής εκεί θα απευθυνθεί.

Οι φόροι... υπεραποδίδουν

Πάμε και σε ένα οικονομικό θέμα πιο ευρέως ενδιαφέροντος... Τους φόρους. Κατά τα φαινόμενα και σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν ξεπεράσει τον στόχο που τέθηκε πέρυσι, κατά σχεδόν 5 δισ.! Όταν ζούμε μια ιδιαίτερα έντονη οικονομική κρίση, η υπεραπόδοση φόρων είναι λίγο... κάπως, δεν είναι; Όμως συμβαίνει, οπότε... ας δούμε και γιατί συμβαίνει.

Ανάπτυξη και μέτρα στήριξης

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα φορολογικά έσοδα στηρίζονται από την ανάπτυξη που φέτος θα φτάσει το 6% σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, αλλά και τα μέτρα στήριξης. Βεβαίως οι αναλυτές λένε τη μισή αλήθεια και... ακόμη λιγότερο. Στην πραγματικότητα, υπεύθυνοι για τη μεγάλη “έκρηξη” των φορολογικών εσόδων είναι οι έμμεσοι φόροι. Κυρίως ο ΦΠΑ. Και αυτός μεγαλώνει κατά κύριο λόγο εξαιτίας του εξαιρετικά υψηλού (διψήφια νούμερα εδώ και αρκετούς μήνες) πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός ανεβάζει τις τιμές στο ράφι, ο κόσμος πληρώνει περισσότερα για να προμηθευτεί τα απαραίτητα, αλλά ταυτόχρονα πληρώνει και περισσότερους φόρους, αφού πρόκειται για ποσοστό επί της τιμής. Για να καταλάβετε, περίπου 200 εκατ. φορολογικά έσοδα τον μήνα οφείλονται αποκλειστικά στις αυξημένες τιμές λόγω πληθωρισμού. Όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες (έχουν παίξει σημαντικό ρόλο και τα πολύ αυξημένα, πέραν των προβλέψεων, έσοδα από τον τουρισμό) μετράνε για τα υπόλοιπα.

Ανθεκτική κατανάλωση

Η ροή των εσόδων δε θα ήταν τόσο σταθερή αν δεν καταγραφόταν από την αρχή του χρόνου μια ανθεκτικότητα στην ιδιωτική κατανάλωση. Σε μια χρονιά στην οποία ο μέσος πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 9%, η ιδιωτική κατανάλωση (η οποία παράγει το 65% του συνολικού ΑΕΠ) αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,2%, τροφοδοτώντας σε μεγάλο βαθμό και τον τζίρο των επιχειρήσεων. Βεβαίως, αν αφαιρέσουμε τον πληθωρισμό, η ιδιωτική κατανάλωση παρουσιάζει σαφέστατη μείωση. Έχουν παίξει ρόλο βεβαίως και τα “μέτρα στήριξης”, αλλά ειδικά στον τομέα της ενέργειας αυτά είναι κλειστός κύκλος και το μόνο που τροφοδοτούν τελικά είναι τα υπερκέρδη των εταιρειών παροχών ενέργειας - απλώς κάνουν ένα προσωρινό πέρασμα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News