Απεργίες, εντάσεις και επιτάξεις για την ακρίβεια

Παραπολιτικά
Απεργίες, εντάσεις και επιτάξεις για την ακρίβεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για την άνοδο των τιμών. Οι απεργίες σημειώνονται σε μια περίοδο πολιτικών εντάσεων, καθώς η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2023 χρησιμοποιώντας ειδικές συνταγματικές εξουσίες που θα της επιτρέψουν να παρακάμψει την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Τα συνδικάτα στη Γαλλία ξεκίνησαν χθες απεργία σε εθνικό επίπεδο με αίτημα καλύτερους μισθούς και με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στα ύψη, γεγονός που συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον πρόεδρο Μακρόν μετά την επανεκλογή του τον Μάιο.

Η απεργία, η οποία θα πλήξει κυρίως τον δημόσιο τομέα, όπως σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι ουσιαστικά μια παράταση των κινητοποιήσεων που έχουν προκαλέσει προβλήματα στα μεγάλα διυλιστήρια της Γαλλίας και στον ανεφοδιασμό των πρατηρίων βενζίνης.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν είπε ότι πιθανόν να υπήρχαν και άλλες επιτάξεις στη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι οδηγοί συνέχιζαν και χθες να σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα πρατήρια. «Δεν είναι φυσιολογική κατάσταση να μπλοκάρουν τα διυλιστήρια όταν έχουμε καταλήξει σε μισθολογική συμφωνία», σχολίασε ο Βεράν.

Το αριστερό συνδικάτο CGT έχει κάνει έκκληση για συνέχιση της απεργίας για τέταρτη εβδομάδα στην TotalEnergies, παρότι την περασμένη Παρασκευή η πετρελαϊκή εταιρεία κατέληξε σε συμφωνία με άλλα πιο μετριοπαθή συνδικάτα, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση 7% και παροχή μπόνους.

Η Eurostar ανακοίνωσε ότι θα ματαιώσει κάποια δρομολόγια μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού εξαιτίας της απεργίας.

Η κρατική εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF ανακοίνωσε ότι η κίνηση στις τοπικές συνδέσεις είναι μειωμένη κατά 50%, αλλά δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στις εθνικές γραμμές.

Κάλεσμα απηύθυνε ο ηγέτης του αριστερού κόμματος “Ανυπότακτη Γαλλία”, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος συμμετείχε και ο ίδιος στην πορεία μαζί με την Ανί Ερνό, που τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας.

(φωτογραφία αρχείου AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News