default-image

Όσο πέφτει η θερμοκρασία

Παραπολιτικά
Όσο πέφτει η θερμοκρασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιγά-σιγά η θερμοκρασία πέφτει. Την ίδια ώρα, μία υποχώρηση της μέσης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, έστω και κατά ένα λεπτό το λίτρο, ανοίγει μία χαραμάδα ελπίδας για μεγαλύτερες μειώσεις όσο θα μπαίνει ο χειμώνας. Θα γίνει όμως έτσι; Ήδη η τιμή εκεί γύρω στο 1,50 ευρώ το λίτρο είναι τραγικά μεγάλη.

Έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ ακρίβειας όλων των εποχών. Αν για μας ήταν ακριβό το πετρέλαιο πέρυσι, πρόπερσι ή την προηγούμενη χρονιά, φέτος πώς θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε; Και φαντάσου ότι φέτος το πετρέλαιο είναι η πιο φτηνή θέρμανση σε σχέση ακόμα και με τα καυσόξυλα, αν δεν έχουμε δικά μας και πρέπει να αγοράσουμε!

Κάθε χρόνο και χειρότερα

Τα γράφαμε και προχθές στο πρώτο θέμα της εφημερίδας μας και μακάρι να μη χρειαστεί στο τέλος άλλης μιας χρονιάς να μιλήσουμε ξανά για νεκρούς από πυρκαγιές και αναθυμιάσεις... Είναι τραγικό στον 21ο αιώνα στην Ελλάδα να πεθαίνουν άνθρωποι στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν και να ζεστάνουν τα παιδιά τους. Και μάλιστα πολλοί... Αλλά ακόμα και ένας να έχανε τη ζωή του για να ζεσταθεί, πάλι θα υπήρχε ζήτημα... Να μην ξεχνάμε. Στην Κρήτη πέθαναν με αυτόν τον τρόπο τον περασμένο χειμώνα μέχρι και την παγωμένη άνοιξη της φετινής χρονιάς 7 συνάνθρωποί μας.

Μάλιστα, μόνο μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2021, είχαμε στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα περιπτώσεις που μας “ταξίδεψαν” στα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Μόνο μέσα στο διάστημα αυτό είχαν καταγραφεί 16 θάνατοι από φωτιές σε διαμερίσματα, με πιθανότερη αιτία εκδήλωσης των πυρκαγιών τα θερμαντικά μέσα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι αυτοί για να ζεσταθούν.

Τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικιωμένοι, ενώ στον τραγικό απολογισμό των θυμάτων περιλαμβάνονται και παιδιά... Συνολικά μέσα στο 2021 έχασαν τη ζωή τους από τα αίτια αυτά 90 συνάνθρωποί μας, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 πέθαναν από πυρκαγιές και αναθυμιάσεις στην Ελλάδα 68 άνθρωποι. Τι θα γίνει φέτος αλήθεια;

Ένας είναι ο δρόμος...

Ο σωστός δρόμος για να βοηθήσουν την κοινωνία, αν πραγματικά το θέλουν, είναι ένας: μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και μείωση και του ΦΠΑ. Από την τιμή του 1,50 ευρώ το λίτρο, το 70% αυτής αντιπροσωπεύει την κρατική φορολογία. Το 70%! Άρα, γιατί δεν υπάρχει περιθώριο να μειωθεί ο φόρος; Εντάξει, όλα τα μέτρα της κυβέρνησης καλά είναι και πραγματικά δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν. Πρέπει να επιστρέψει ο ΕΦΚ στα επίπεδα του 2012. Να μπορέσει ο κοσμάκης να ζεστάνει το κοκκαλάκι του. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Τελεία και παύλα.

(φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News