Οι ποινές για βιασμό ανηλίκου με εξαναγκασμό και χωρίς - Πότε προβλέπονται ισόβια

Παραπολιτικά
Οι ποινές για βιασμό ανηλίκου με εξαναγκασμό και χωρίς - Πότε προβλέπονται ισόβια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε βιασμός για να τιμωρηθεί με ισόβια απαιτείται να αποδειχθεί η βία και ο εξαναγκασμός στο θύμα

Σε μια ανάρτηση στο facebook για το τι προβλέπει ο ποινικός κώδικας σχετικά με τους βιασμούς γενικότερα και ειδικότερα σε ανηλίκους προχώρησε ο δικηγόρος Ηρακλείου Γιώργος Στειακάκης προφανώς με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό και τη δράση κυκλώματος. Η ανάρτηση του δικηγόρου είναι λιτή και περιορίζεται μόνο στα αδικήματα που προβλέπει και τιμωρεί ο Ποινικός Κώδικας ενώ είναι εντυπωσιακό πως σε όλες τις περιπτώσεις βιασμών θα πρέπει να εμπεριέχεται και το στοιχείο του εξαναγκασμού και της βίας. Μάλιστα ο βιασμός ανηλίκου που τελέστηκε μετά τις 12 Νοεμβρίου 2021 τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη αλλά σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ανιχνεύεται και ο εξαναγκασμός ή η βία. Ο κ. Στειακάκης δίνει τροφή για σκέψη και μόνο που παραθέτει τις ποινές κατά περίπτωση και φυσικά με την υπογράμμιση πάντα του εξαναγκασμού στον βιασμό. Αναφέρει σχετικά η ανάρτηση:

Περί βιασμών και ανηλίκων, για να γνωρίζετε τι προβλέπει ο ποινικός κώδικας:

1) Ήδη από 12-11-2021, ο ομαδικός βιασμός (παθόντος ανεξαρτήτως ηλικίας) και ο βιασμός ανηλίκου τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη (για τις πραξεις που τελέστηκαν μετά την ημεροχρονολογία αυτή).

2) Για να υπάρχει τέτοιος βιασμός βέβαια απαιτείται εξαναγκασμός με βία ή απειλή του παθόντος σε συνουσία ή ισάξια σεξουαλική πράξη.

3) Η σεξουαλική πράξη (ακόμη και με την θέληση του) με ανήλικο κάτω των 15 ετών είναι κακούργημα, που τιμωρείται με πρόσκαιρη κάθειρξη (παλιά λεγόταν αποπλάνηση ανηλίκου).

4) Άρα, αν δεν ασκηθεί βία στον ανήλικο για να επιτευχθεί η σεξουαλική πράξη ή γίνει με τη συναίνεση του, θα έχουμε αποπλάνηση και όχι βιασμό, επομένως όχι ισόβια κάθειρξη.

Ακολουθεί η ανάρτηση του δικηγόρου:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News