Αυτοψία πριν κοπούν όλα τα δέντρα

Παραπολιτικά
Αυτοψία πριν κοπούν όλα τα δέντρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι απόλυτη ανάγκη να γίνει άμεσα μια αυτοψία στα δέντρα μέσα στο κοιμητήριο του Αγίου Κωσταντίνου στο Ηράκλειο. Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV”, οι φωτογραφίες τηλεθεατών δεν άφησαν και πολλά περιθώρια για την κατάσταση που επικρατεί. Οι κορμοί των δέντρων έχουν πάρει επικίνδυνη κλίση. Βεβαίως, για να προλάβουμε, λύση δεν είναι να κόβονται τα δέντρα αν πρώτα δεν υπάρξει έλεγχος.

Την ίδια ώρα, στο Ηράκλειο, που η έλλειψη πρασίνου είναι τεράστια, μήπως ήρθε η ώρα για ένα ουσιαστικό σχεδιασμό για περισσότερο πράσινο στην πόλη, κάτι που μάλλον οφείλεται σε ελλειμματική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν άμεσα ειδικό κλιμάκιο να επισκεφτεί το κοιμητήριο του Αγίου Κωσταντίνου για να πάρει μια πρώτη εικόνα από την κατάσταση των δέντρων. Επίσης, καλό θα ήταν ο Δήμος να βελτιώσει τους τρόπους επικοινωνίας με την Υπηρεσία Πρασίνου, για να μπορούν οι δημότες με μεγαλύτερη αμεσότητα να κάνουν τις επισημάνσεις τους για πολλά σημεία που τα θεωρούν επικίνδυνα. Άλλωστε, αρκετοί ήταν οι επαγγελματίες οδηγοί που είχαν επισημάνει την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και για το δέντρο που έπεσε στη λεωφόρο Δημοκρατίας.

Η απόφαση για την κοπή των πεύκων

Βεβαίως θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του έλαβε απόφαση για μαζική κοπή δέντρων στην πόλη και πιο συγκεκριμένα για 30 πεύκα και έναν ευκάλυπτο. Τα 28 πεύκα βρίσκονται εντός και πέριξ του νεκροταφείου του Αγίου Κωνσταντίνου. Μάλιστα, ένα πεύκο στην οδό Ατσιπάδων στον Μασταμπά ήδη κόπηκε. Ωστόσο, εκείνο που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι οι εισηγήσεις της Υπηρεσίας Πρασίνου για την κοπή των συγκεκριμένων δέντρων είναι από το 2018 και το 2019. Γιατί λοιπόν η πολιτική ηγεσία καθυστέρησε τόσο πολύ να φέρει τις εισηγήσεις αυτές στο Δημοτικό Συμβούλιο; Μήπως για να γλιτώσει τις αντιδράσεις; Σίγουρα αυτό. Όμως το θέμα έχει κι άλλη διάσταση... Τι θα γινόταν αν ένα από αυτά τα δέντρα έπεφτε ενώ υπήρχε εισήγηση; Εκεί οι ευθύνες δε θα μπορούσαν να κουκουλωθούν με τίποτα! Σωστά; Αφήστε που έχουν πέσει πεύκα στο νεκροταφείο, αλλά ευτυχώς δε βρισκόταν εκείνη τη στιγμή κάποιος συγγενής νεκρού μέσα. Και έπεσε σε συνθήκες κακοκαιρίας, όχι νηνεμίας όπως το πεύκο στη λεωφόρο Δημοκρατίας.

«Παιχνίδια» με τον όλεθρο

Είναι η πρώτη φορά από τον Ψυχρό Πόλεμο που η ρητορική προσλαμβάνει τέτοιες διαστάσεις με τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό Νμίτρι Μενβτέντεφ, που ως τα τώρα εμφανιζόταν ως ο κατεξοχήν εκφραστής αυτών των απειλών της Μόσχας, όχι απλά να συνεχίζει το ίδιο “βιολί”, αλλά και να “σιγοντάρεται” σε υψηλότατο επίπεδο από τον ίδιο τον Πούτιν και το Κρεμλίνο. Χθες ο Μεντβέντεφ, ως νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, έδωσε και πάλι το “παρών”, δηλώνοντας ότι «η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν χρειαστεί, σε προκαθορισμένες περιπτώσεις», ενώ και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προϊδέασε ότι τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας που θα προσαρτηθούν - μετά τα δημοψηφίσματα - θα καλυφθούν από το ρωσικό δόγμα πυρηνικής αποτροπής, προκαταλαμβάνοντας έτσι και το - μάλλον δεδομένο από την έναρξη της διαδικασίας - αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το εικονιζόμενο σκίτσο, ένα από τα πολλά που συνοδεύουν τα σχετικά ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο, δίνει το στίγμα με μια στρατιωτική κονσέρβα, που προειδοποιεί “κίνδυνος”, να έχει ανοιχτεί και να ξεπηδά από μέσα της το πυρηνικό μανιτάρι.

Το αλμυρίκι που το έλεγαν «Όλγα»!

Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν ακραίες αντιδράσεις πολιτών, που δεν αφήνουν να γίνει η κοπή δέντρου ακόμη και αν είναι επικίνδυνο. Θα σας θυμίσω μόνο το αλμυρίκι “Όλγα” στην Αγία Τριάδα. Δεν πήγε εκεί επιτόπου συνεργείο να κόψει αλμυρίκι και μια γυναίκα άρχισε να φωνάζει ότι «θέλετε να κόψετε την “Όλγα”;». Σάστισαν όλοι στο συνεργείο κοπής. «Ποια είναι η Όλγα;», τη ρώτησαν, και τότε εκείνη με φυσικό τόνο αποκρίθηκε το... αλμυρίκι! Καταλαβαίνετε τώρα τι συμβαίνει και δίνει άλλοθι στους αρμοδίους;

Να σταματήσει η απειλητική ρητορική

Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε. και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, αλλά και για τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι δε θα σχολιάσει «τι έγινε χθες στην Άγκυρα, όταν κλήθηκε ο πρέσβης, διότι αυτό είναι κάτι μεταξύ των δύο κρατών». Σε σχέση όμως με το συνολικό ζήτημα των ενεργειών της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπογράμμισε την αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα.

Επίθεση στη Γερμανία

Επίθεση και εναντίον της Γερμανίας εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αιχμή τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των Γερμανών Φιλελευθέρων, ο οποίος είναι και ένας εκ των αντιπροέδρων του γερμανικού κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, εναντίον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., Τανζού Μπιλγκίντς, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κουμπίκι εναντίον του Ερντογάν «απαράδεκτες», για να προσθέσει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι «ακατάλληλος» για τη θέση του αντιπροέδρου του γερμανικού Κοινοβουλίου.

«Στερείται πολιτικού ήθους»

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις προσβλητικές δηλώσεις που έκανε ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, αντιπρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, για τον πρόεδρό μας σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Μπιλγκίντς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δηλώσεις Κουμπίκι είναι «απαράδεκτες» και «δεν ταιριάζουν στον αντιπρόεδρο της Βουλής και στερούνται παντελώς πολιτικού ήθους και υπευθυνότητας».

Διαμαρτυρία

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση σημειώνει ότι αυτές οι «απρεπείς δηλώσεις δίνουν ουσιαστικά μια ιδέα για το πολιτικό και ηθικό επίπεδο του Κουμπίκι και αποκαλύπτουν τη χυδαιότητά του», σημειώνοντας ότι κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. ο πρέσβης της Γερμανίας στην Άγκυρα, Γιούργκεν Σουλτς, και του επιδόθηκε «έντονη» διαμαρτυρία από την Άγκυρα.

Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι σε ομιλία του στην Κάτω Σαξονία, τις προηγούμενες μέρες, απηύθυνε προειδοποίηση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας να μην «ανοίξει απλώς ξανά την αγκαλιά της» σε ενδεχόμενο επόμενο κύμα προσφύγων. Κατηγόρησε, δε, γι’ αυτό ως υποκινητή τον Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον «αρουραίο των υπονόμων».

Ο πρίγκιπας απείλησε συμμαθητή του

Καβγά με συμμαθητή του είχε ο 9χρονος πρίγκιπας Τζορτζ και, πάνω στα... νεύρα του, τον προειδοποίησε ότι «ο μπαμπάς μου θα γίνει βασιλιάς, οπότε να προσέχεις».

Τα παραπάνω αναφέρει η βασιλική εμπειρογνώμονας και συγγραφέας, Κέιτι Νίκολ. Σύμφωνα με την ίδια, ο Τζορτζ έχει μάθει ότι επίσης θα γίνει μονάρχης, αφού είναι δεύτερος στη λίστα διαδοχής του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, οι γονείς του προσπαθούν να μην τον “φορτώνουν” με ευθύνες, αν και μεγαλώνουν και τα τρία τους παιδιά με αίσθηση του καθήκοντος.

«Ο Τζορτζ καταλαβαίνει ότι μια μέρα θα γίνει βασιλιάς και ως μικρό αγόρι τσακώνονταν με φίλους στο σχολείο, χρησιμοποιώντας τη φράση “o μπαμπάς μου θα γίνει βασιλιάς, οπότε καλύτερα να προσέχεις”», εξήγησε.

Πότε το έμαθε

Ο πρίγκιπας Τζορτζ φέρεται ότι έμαθε ότι θα γίνει βασιλιάς της Αγγλίας περίπου στα έβδομα γενέθλιά του.

Σύμφωνα με το βιβλίο που γράφει η Νίκολ, η Κέιτ Μίντλετον θαυμάζει τις τεχνικές ανατροφής που χρησιμοποιούν ο πρίγκιπας Έντουαρντ και η σύζυγός του, καθώς κατάφεραν να ισορροπήσουν τα παιδιά τους, αν και οι ίδιοι είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News