Ένα εντυπωσιακό έντομο στην Κρήτη

Παραπολιτικά
Ένα εντυπωσιακό έντομο στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εντυπωσιακή εικόνα αυτού του εντόμου έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στο διαδίκτυο και τραβήχτηκε στην Κρήτη. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον χρήστη Ν.Κ. και αναρτήθηκε στη σελίδα των Μετεωκρητών στο Facebook, ρωτώντας τι είναι κι αν το έχουν ξαναδεί. Μάλιστα, κάποιοι σχολιάζουν ότι μοιάζει με διαστημόπλοιο, ενώ άλλοι λένε ότι είναι άκακο και είναι ο σκόρος των λουλουδιών. Η επιστημονική ονομασία του είναι Dafnis Nerii και στην Ελλάδα την ονομάζουν η σφήκα ή η πεταλούδα της πικροδάφνης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το διαδίκτυο, είναι ένα μεγάλο είδος σκόρου. Είναι από τις πιο εντυπωσιακές νυχτοπεταλούδες της Ευρώπης.

Τρέφονται με νέκταρ από διάφορα είδη λουλουδιών. Έχουν μια προτίμηση για αρωματικά είδη, όπως η πετούνια, το γιασεμί και το αγιόκλημα.

Οι κάμπιες τρέφονται κυρίως με φύλλα πικροδάφνης (Nerium oleander), ένα εξαιρετικά τοξικό φυτό, από τα πιο δηλητηριώδη. Φυσικά αυτές έχουν ανοσία. Πρόκειται για ένα αποδημητικό είδος, το οποίο πετάει σε μέρη της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Βόμβα» για διαδρομές χρήματος σε Δήμο

Αν τελικά η πληροφορία που έχει φτάσει ισχύει, τότε μιλάμε για πραγματική “βόμβα”! Τι είναι όλα αυτά που ακούγονται για “μαύρες” διαδρομές χρήματος από ταμείο Δήμου της ενδοχώρας προς διάφορους ιδιώτες; Και πως υπάρχουν ίχνη που δείχνουν και ποιοι τα πήραν, ακόμη και το πότε; Είναι αλήθεια αυτά που ακούγονται για εντάλματα και για σήμα σε νευραλγική υπηρεσία διωκτικών Αρχών για να ελεγχθούν οι παραλήπτες, αλλά και εκείνοι που έκαναν τις μεταβιβάσεις μέσω τραπεζικών λογαριασμών; Κι αν όλα αυτά ισχύουν, μου φαίνεται πως σύντομα θα υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις, γιατί ακούω ονομαστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Για να είμαστε ακόμη πιο σαφείς: Η βραδυφλεγής “βόμβα” που είναι έτοιμη να σκάσει στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Κρήτης βρίσκεται πολύ κοντά στο Ηράκλειο. Κι αν σκάσει, δεν αποκλείεται το ωστικό κύμα να συμπαρασύρει και άλλους φορείς και εμπλεκόμενους. Μιλάμε για ποσά που έφευγαν από λογαριασμούς και εκείνοι που τα εισέπρατταν ούτε τα δήλωναν ούτε είχαν παραστατικά. Φυσικά κάτι τέτοιο λογικά θα πρέπει να έχει αποτυπωθεί και στο δημοτικό ταμείο, αφού λεφτά που μπαίνουν στον Δήμο και φεύγουν χωρίς παραστατικά δημιουργούν “μαύρες” τρύπες. Το λογικό λέμε... Η υπόθεση φαίνεται να έχει μεγάλη ουρά... Με την επιφύλαξη ότι όλα αυτά θα επιβεβαιωθούν και από την έρευνα των Αρχών!

Αιμοληψίες για όποιον προλάβει στο Βενιζέλειο;

Τι είναι αυτό πάλι που αναρτήθηκε, μεταξύ άλλων, στο site που έχει το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, με τίτλο “Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των Τακτικών Πρωινών, Απογευματινών Ιατρείων και Τμήματος Αιμοληψιών για εργαστηριακές εξετάσεις στο Γ.Ν. Βενιζέλειο-Πανάνειο”; Στην 5η παράγραφο αναφέρεται επακριβώς: «Για αιμοληψίες καθημερινά θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα όλες οι ευπαθείς ομάδες (χρόνιοι ασθενείς, έγκυοι) και 30 επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι θα λαμβάνουν απόκομμα προτεραιότητας από το προσωπικό ασφαλείας εξωτερικά στην κεντρική είσοδο των Τακτικών Ιατρείων (στη βόρεια πλευρά του νοσοκομείου) και θα μεταβαίνουν στο Τμήμα Αιμοληψιών καθ’ υπόδειξη των υπαλλήλων ασφαλείας του νοσοκομείου».

Δηλαδή, αν είναι πλέον των 30 οι προσερχόμενοι, ας πούμε 38, οι 8 τι θα κάνουν, θα είναι οι πρώτοι την επόμενη ημέρα, άλλη μέρα ή αφού δεν πρόλαβαν, όποτε καταφέρουν να μπουν στην 30άδα;;; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά στον χώρο της δημόσιας υγείας; Αντί κριτήριο να είναι οι ανάγκες των πολιτών και να υπάρξει πίεση και μέριμνα για προσλήψεις, ώστε να βγαίνει επαρκώς η δουλειά, θα μετατρέψουμε την υπόθεση σε καθημερινή “μάχη” για το ποιος θα προλαβαίνει καθημερινά να έχει το “μαγικό χαρτάκι” προτεραιότητας έως τον αριθμό 30;;; Μήπως σκέφτονται να το βάλουν και σε κανένα στοιχηματικό παιχνίδι για καλύτερες αποδόσεις; Είναι δυνατόν να βγαίνουν τέτοιες οδηγίες στο site του νοσοκομείου;;;

Μια πόλη δίχως δημόσιες τουαλέτες

Αναμφίβολα η έλλειψή τους αποτελεί ένα από τα πιο μελανά σημεία σε μια τουριστική περιοχή, όπως το Ρέθυμνο, που αν μη τι άλλο έχει να επιδείξει και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Ο λόγος για την παντελή έλλειψη δημόσιων τουαλετών, η λειτουργία των οποίων ανεστάλη στις αρχές της πανδημίας, όταν τα υγειονομικά πρωτοκόλλα επέβαλλαν προσωρινό “λουκέτο”.

Ο Δήμος, εκμεταλλευόμενος το διάστημα της αναστολής της λειτουργίας τους, αποφάσισε να προχωρήσει σε εργασίες εκσυγχρονισμού τους, όμως δυστυχώς ακόμα και σήμερα - που τα υγειονομικά πρωτόκολλα επιτρέπουν τη λειτουργία τους - οι δημόσιες τουαλέτες στην πόλη του Ρεθύμνου απλά δε λειτουργούν.

Πέρα από τις κοινόχρηστες τουαλέτες στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων και στην οδό Ιουλίας Πετυχάκη στην παλιά πόλη, υπάρχουν και οι αντίστοιχες στην πλατεία Μικρασιατών, που όμως ελάχιστα έχουν λειτουργήσει από την ημέρα που κατασκευάστηκαν, αφού βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο βανδάλων.

Στην παρούσα φάση, ο Δήμος σχεδιάζει τη δημιουργία ενός δικτύου 15 κοινόχρηστων τουαλετών για όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία.

Για την άμεση επίτευξη του στόχου έχει ήδη γίνει η απαραίτητη χαρτογράφηση περιμετρικά της πόλης, από το ύψος του ΚΤΕΛ έως και την παραλία, συμπεριλαμβανομένων και των πλατειών του ιστορικού κέντρου.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις δύο δημόσιες τουαλέτες - αν και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της πόλης - αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μόλις ολοκληρωθεί η ανακατασκευή τους.

Ο Πούτιν έδωσε υπηκοότητα στον Σνόουντεν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε στον πρώην αξιωματικό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν τη ρωσική υπηκοότητα, όπως επιβεβαιώνει σχετικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε σε επίσημη ιστοσελίδα του κράτους.

«Σύμφωνα με την παράγραφο α’ του άρθρου 89 του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποφασίζω: να αποδεχτώ την ιθαγένεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας των ακόλουθων προσώπων: Έντουαρντ Τζόζεφ Σνόουντεν, που γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1983 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής...», αναφέρει το διάταγμα που φέρει την υπογραφή του Ρώσου προέδρου.

Ο 39χρονος Σνόουντεν είναι Αμερικανός τεχνικός (διαχειριστής συστημάτων) που εργαζόταν, βάσει συμβολαίου, για τη NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ) και τη CIA. Το 2013, ο Σνόουντεν διοχέτευσε στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες από τη NSA σχετικά με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι αμερικανικές και βρετανικές κυβερνήσεις. Οι πληροφορίες αποκαλύπτουν τα προγράμματα παρακολούθησης που “τρέχει” η NSA με τη συνεργασία εταιρειών τηλεπικοινωνιών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ο Σνόουντεν έλαβε άδεια μόνιμης διαμονής στη Ρωσία, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσερένα, στις 22/10/2020. Από τότε, μάλιστα, είχε αιτηθεί και τη ρωσική υπηκοότητα.

Στις ΗΠΑ, ο Σνόουντεν κατηγορείται για παραβίαση δύο άρθρων της νομοθεσίας περί κατασκοπίας. Η παραβίαση του κάθε άρθρου επισύρει ποινή κάθειρξης έως 10 έτη. Οι αμερικανικές Αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρούν τον Σνόουντεν προδότη και δεν προτίθενται να τον συγχωρέσουν, καθώς έχει βλάψει τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν «κατάσκοπο» και είχε ζητήσει από τη Ρωσία την έκδοσή του.

Το 2016, ο Σνόουντεν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον όρο «μιας δίκαιης δίκης», ζητώντας από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να του αποδοθεί χάρη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News